Ghiduri

Ce putere nominală trebuie să aibă un sistem de încălzire pe lemne?

Ce putere nominală trebuie să aibă un sistem de încălzire pe lemne?

Alegerea unui sistem de încălzire pe lemne trebuie să fie făcută în funcție de necesarul de căldură, spațiul de încălzit și structura locuinței. Dacă vreți să achiziționați un șemineu, o sobă sau un termoșemineu cu lemne și nu știți care ar trebui să fie puterea nominală a acestuia vă invităm să citiți acest articol.

De ce este importantă puterea nominală?

De ce este importantă puterea nominală?

Vă recomandăm să evaluați cu atenție necesarul termic al locuinței astfel încât să nu cumpărați și să montați un șemineu sau o sobă care să nu facă față. O putere nominală prea mică poate fi un disconfort major în condițiile în care iarna nu veți reuși să ajungeți la temperatura dorită.

Însă și o putere nominală prea mare poate fi dezavantajoasă. Veți investi mai mulți bani în cumpărarea unui sistem de încălzire și nu îl veți folosi la capaciatea sa, ceea ce înseamnă că va fi o cheltuială în plus inutilă. În plus, dacă focarul șemineului are o putere nominală prea mare s-ar putea să consumați mai mult combustibil decât aveți nevoie.

Puterea nominală este calculată în funcție de necesarul termic al unei locuințe.

Ce este necesarul termic?

Ce este necesarul termic?

Necesarul termic este dat de cantitatea energiei pe care o degajă sistemul de încălzire și care se încadrează în parametrii ideali pentru a oferi un grad de confort termic dorit în interiorul locuinței, indiferent de temperaturile exterioare. Necesarul termic este un indicator care variază în funcție de temperatura de afară, dar și în funcție de pierderile de energie pe care le are un imobil.

Toate locuințele au pierderi de căldură în exterior, chiar și cele perfect izolate termic, iar aceste pierderi sunt cu atât mai mari cu cât diferența de temperatură dintre exterior și interior este mai mare. Aceste pierderi de căldură se produc în mai multe puncte ale locuinței, dar mai ales prin:

  • pereți;
  • podele;
  • tavan;
  • ferestre și uși.

Necesarul termic se măsoară în unitatea de măsură kilowatt (kW), aceeași unitate de măsură care evaluează și puterea nominală a sistemelor de încălzire. Pentru a oferi un grad de confort termic ideal este indicat ca puterea nominală a sistemelor de încălzire să fie cu 10-15% mai mare decât necesarul termic.

cum se calculează necesarul termic?

Cum se calculează necesarul termic?

Acest calcul este întotdeauna unul complex și ține cont de aspecte precum tipul pardoselii și numărul de pereți, dar și compartimentarea casei și orientarea sa în plan geografic. Există o multitudine de variabile în procesul de stabilire al unui necesar termic precis și tocmai din acest motiv vă recomandăm să apelați la serviciile unui profesionist pentru a estima cât mai precis necesitățile dumneavoastră de încălzire.

Variabile de care trebuie să țineți cont atunci când calculați necesarul termic:

  • gradul de izolație al casei: materialele de construcție utilizate; izolația termică a pereților, podelelor și tavanului; tipul tâmplăriei exterioare;
  • zona geografică în care se află locuința și temperaturile medii în sezonul rece specifice acestei zone;
  • orientarea casei față de punctele cardinale, deoarece cantitatea de raze de soare acumulate zilnic de pereți influențează gradul de confort din locuință;
  • numărul pereților exteriori;
  • dimensiunea ferestrelor și ușilor, numărul acestora și orientarea lor;
  • dimensiunile încăperilor: lungime, lățime, înălțime, calculate drept cifre individuale, nu întreg volumul unei camere.

Toate aceste informații vor fi raportate la o temperatură medie dorită în interiorul locuinței în sezonul rece. Aceasta se încadrează adesea între 18 și 21°C, temperaturile standard în ceea ce privește confortul termic din România pe timp de iarnă.

Calculul necesarului termic va fi efectuat cu precizie ținându-se cont de diferența de temperatură dintre interior și exterior, dar și de felul în care fiecare dintre aspectele menționate mai sus contribuie la pierderea căldurii.

formula de calcul a necesarului termic

Formula de calcul simplificată a necesarului termic

În cazul unei locuințe din cărămidă cu un grad de izolație mediu se estimează un coeficient de încălzire măsurat în Watt/ metru cub (W/m3) de 50W. Calculul se va face după următoarea formulă:

suprafața locuinței în metri pătrați x înălțimea locuinței x 50 W/m3 = y kW

De exemplu, dacă avem o locuință cu un grad de izolație mediu care are în total (camere, baie, bucătărie) o suprafață de încălzit de 80mp și o înălțime a încăperilor de 3m, calculul va fi următorul:

80mp x 3m x  50 W/m3 = 12.000 watt (12 kW)

Atenție!

Această formulă este un calcul orientativ. Rezultatul său va oferi valori estimative care pot fi mai mici decât necesarul real al locuinței pentru a putea menține o  temperatură medie de 18-21°C în sezonul rece. Apelați la serviciile unui profesionist pentru a putea evalua cu precizie necesarul termic al locuinței dumneavoastră.

Trebuie să ținem cont de faptul că necesarul termic diferă foarte mult în funcție de o multitudine de factori care împiedică generalizarea acestei formule. În general, necesarul termic se calculează pentru fiecare încăpere individual, astfel încât șemineul sau soba să poată oferi confortul necesar în fiecare cameră. 

Sperăm că informațiile despre puterea nominală și necesarul termic v-au fost utile. 

Kaminhorn vă oferă o gamă de focare de șeminee, sobe și termoșeminee cu lemne. Oferim consultanță gratuită și manuale de montaj detaliate, alături de videoclipuri cu instrucțiuni. Livrăm rapid oriunde în țară. Verificați oferta noastră pe site-ul https://kaminhorn.ro.

Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Aveți întrebări? Noi vă răspundem! Lăsați un comentariu mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *