Ghiduri

Cum alegi termoșemineul potrivit?

Cum alegi termoșemineul potrivit?

Vă doriți să instalați un termoșemineu ca sistem de încălzire în locuința dumneavoastră dar nu știți care variantă este cea mai bună? Vă prezentăm în continuare opțiunile de top în materie de termoșeminee și avantajele acestora.

Dacă încă nu sunteți sigur că termoșemineul este soluția de încălzire care vi se potrivește vă invităm să citiți articolul nostru cu informațiii pe larg despre tot ceea ce trebuie să știți când vine vorba de termoșeminee.

Tipuri de termoșeminee

Tipuri de termoșeminee

Aceste sisteme de încălzire sunt clasificate cel mai adesea în funcție de tipul de combustibil utilizat. Termoșemineul funcționează pe bază de combustibil solid, existând opțiuni cu lemne, peleți sau cărbuni. O parte dintre aceste echipamente pot funcționa hibrid, cu mai multe tipuri de combustibil, însă este foarte important să respectați instrucțiunile producătorului. Dacă veți folosi lemne într-un termoșemineu cu peleți veți sesiza că randamentul este mai redus, însă și instalația va avea de suferit și poate subi daune serioase.

  • Termoșemineul pe lemne: este soluția ideală pentru cei care își doresc să se bucure de un foc autentic, natural, cu miros de lemn ars și flacără intensă. Nimic nu se compară cu un foc cu lemn, iar acest lucru poate fi un principal motiv pentru care să optați pentru el. Însă trebuie să luați în considerare faptul că lemne sunt greu de transportat și necesită un spațiu dedicat pentru depozitare.

Aflați mai mult despre lemnul ideal pentru foc și procesul de uscare al acestuia din articolul nostru de pe blog.

  • Termoșemineul cu peleți: această variantă este caracterizată de confort. Temperatura degajată de un astfel de termoșemineu este ușor de gestionat, iar autonomia sa este extinsă. Rezervorul pentru peleți este un spațiu destul de generos care permite ca alimentarea să fie făcută mai rar decât în cazul termoșemineului pe lemne. De asemenea, peleții sunt mult mai ușor de cumpărat, ei fiind disponibili în magazinele de construcții. Peleții sunt ușor de transportat deoarece se găsesc în saci care încap în portbagaj și pot fi depozitați în orice loc ferit de umiditate. Astfel, peleții sunt un combustibil mult mai ușor de gestionat decât lemnele și nu necesită tăiere, așezare și uscare.
  • Termoșemineul cu brichete de foc tip cărbune: avantajul acestui tip de combustibil este eficiența sa. Cărbunele lignit este un combustibil solid care generează căldură timp îndelungat, deoarece puterea sa calorică este de trei ori mai mare decât cea a lemnului.
Cum alegi puterea termică a termoșemineului?

Cum alegi puterea termică a termoșemineului?

Un termoșemineu trebuie să fie ales cu mare atenție atunci când vorbim despre puterea sa termică. Aceasta trebuie să fie suficient de mare pentru a încălzi spațiul necesar, dar să nu fie excesivă pentru a nu genera costuri mai mari decât ar fi nevoie.

Ideal este ca un termoșemineu să reușească să ridice temperatura din spațiul de încălzit până la 15-20oC într-un timp cât mai scurt și cu minimum de combustibil. Tocmai din acest motiv trebuie să calculați îndeaproape parametrii care vor stabili puterea termică necesară.

Trebuie să țineți cont de suprafața în metri cubi pe care doriți să o încălziți, de gradul de izolare al locuinței, de temperaturile medii în sezonul rece în zona geografică în care locuiți, dar și de cât de multă căldură vă doriți.

De câți kilowați are nevoie termoșemineul potrivit?

Puterea termică este exprimată în kilowați (kW) și un număr mai mare de kW înseamnă o capacitate de încălzire mai mare. Adesea, producătorii menționează ce suprafață poate fi încălzită cu ajutorul unui anumit termoșemineu, însă aceste cifre sunt calculate în cazul în care sistemul de încălzire funcționează în parametri optimi. De exemplu, un termoșemineu cu peleți care are o putere de 25 kW poate încălzi un spațiu cu o suprafață de 180 mp. Un factor important este tipul de combustibil. Există și termoșeminee pe lemne sau cărbune care la o putere de 15 kW încălzesc cu succes 100 mp.

Alegerea puterii termice trebuie să fie echilibrată. În cazul în care optați pentru un termoșemineu cu o putere mare dar vreți să îl folosiți la capacitate redusă veți investi mai mult în achiziția acestuia și riscați să risipiți combustibil dacă nu monitorizați arderea corect.  

Contează randamentul termoșemineului?

Contează randamentul termoșemineului?

Randamentul este indicat în fișa de descriere a produsului și se exprimă în procente. Cu cât acesta este mai mare cu atât înseamnă că veți utiliza combustibilul mai eficient și implicit veți economisi bani. Un alt indicator al eficienței unui termoșemineu este clasa energetică în care acesta se încadrează (A, B, C, etc.).

Dacă vă doriți să obțineți cât mai multă căldură cu cât mai puțin combustibil, vă recomandăm să alegeți un termoșemineu cu un randament de peste 80%, din clasele A și B. Asta înseamnă că din energia produsă prin ardere se va pierde maximum 20% fără a fi valorificată. Dacă randamentul este mic înseamnă că veți folosi mai multe resurse pentru a obține același nivel de confort termic.

Siguranța termoșemineului

Siguranța termoșemineului

Pentru că vorbim despre un sistem de încălzire complex care funcționează pe bază de ardere este esențial să acordați atenție gradului de siguranță pe care îl prezintă acesta.

Alegeți un termoșemineu profesional, certificat european și produs de firme de specialitate. Evitați orice formă de improvizație ori amplasarea sistemelor de recuperare de căldură sau alte accesorii care nu sunt acceptate de producător.

Apelați la serviciile unor profesioniști pentru a monta și pune în funcțiune termoșemineul și întreaga rețea de încălzire din locuință, dar și coșul de fum. Optați pentru un coș de fum profesional și dimensionat corespunzător cu termoșemineul dumneavoastră.

Atenție!

Pentru a putea beneficia de garanția termoșemineului și a coșului de fum este esențială instalarea acestora și verificarea anuală de către persoane autorizate. 

Pentru a vă putea bucura de căldura dorită fără griji și economisind bani pentru combustibil, vă recomandăm să alegeți un termoșemineu profesional, calitativ și modern. Chiar dacă investiția inițială va fi mai mare, un termoșemineu bun va economisi bani în timp și va avea grijă de siguranța casei și familiei dumneavoastră.

Sperăm că informațiile despre termoșeminee v-au fost utile. 

Kaminhorn vă oferă o gamă largă de termoșeminee de cea mai bună calitate, testate și certificate la nivelul Uniunii Europene. Oferim consultanță gratuită și manuale de montaj detaliate, alături de videoclipuri cu instrucțiuni. Livrăm termoșemineele rapid oriunde în țară. Verificați oferta noastră pe site-ul https://kaminhorn.ro.

Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Aveți întrebări? Noi vă răspundem! Lăsați un comentariu mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *