Ghiduri

Cum se montează corect un șemineu?

Cum se montează corect un șemineu?

Șemineele trebuie să fie montate cu foarte multă grijă și în mod corect, așa cum indică producătorul în manualul de utilizare, dar și ținând cont de anumite detalii.

Dacă v-ați decis să instalați un șemineu pe lemne cu focar închis în locuința dumneavoastră și nu știți care sunt pașii de urmat și aspectele cărora trebuie să le acordați o atenție deosebită, atunci vă invităm să citiți acest articol în continuare.

Pașii de urmat în montarea unui șemineu pe lemne

Pașii de urmat în montarea unui șemineu pe lemne

  1. Achiziționarea materialelor

Alegerea materialelor trebuie să țină cont de un criteriu esențial: acestea trebuie să se potrivească, atât între ele, cât și cu spațiul unde va fi amplasat șemineul, structura clădirii și necesitățile dumneavoastră. 

Materialele care necesită o atenție deosebită înainte de a fi cumpărate sunt următoarele:

  • focarul - stabiliți întâi unde doriți să amplasați șemineul și măsurați disponibilitatea spațiului. Alegeți focarul astfel încât să se potrivească în spațiul respectiv, iar ușa să se deschidă în partea în care vă este cel mai comod. Calculați apoi spațiul pe care doriți să-l încălziți cu ajutorul șemineului și veți stabili astfel puterea termică potrivită pentru nevoile dumneavoastră. Nu în ultimul rând, evaluați designul focarului pentru a-l putea integra cu ușurință în încăpere, obținând un rezultat plăcut estetic.
  • tubulatura - burlanele de evacuare trebuie să se potrivească întocmai cu șemineul și coșul de fum. Legătura dintre coșul de fum și focar trebuie să fie făcută cu piese fixe din oțel sau inox, pentru a evita apariția fisurilor care pot duce la pătrunderea gazelor în locuință. Nu utilizați improvizații din burlane flexibile și neizolate deoarece nu sunt sigure și adecvate utilizării în acest fel.
  • coșul de fum - dacă aveți un coș de fum deja existent apelați la serviciile unui specialist care să verifice structura și starea acestuia. Coșul de fum este unul dintre cele mai importante elemente ale unui sistem de încălzire pe lemne și el trebuie să fie dimensionat corespunzător pentru a asigura un tiraj corect. În același timp coșul de fum trebuie să fie izolat, curățat periodic și realizat din materiale adecvate și certificate. Dacă nu sunteți sigur de calitatea hornului dumneavoastră vă recomandăm să investiți în unul nou și profesional, care va reduce riscul apariției incendiilor sau intoxicării cu gaze periculoase.
izolație șemineu

Atenție!

Vata minerală nu este indicată pentru izolarea șemineului deoarece reprezintă un risc pentru sănătate.

  • plăcile izolatoare - acestea trebuie să corespundă normelor actuale pentru a nu dăuna sănătății celor din casă, dar în același timp să asigure gradul de izolare necesar. Alegeți plăci izolatoare din vermiculit sau silicat de calciu, care sunt recomandate pentru construcția șemineului. 
  • adezivul - cumpărați un adeziv special dedicat construcției șemineelor, având grijă ca acesta să fie flexibil și rezistent la temperaturi mari.
  • grilele de aerisire - acestea trebuie să fie termorezistente și au rolul de a masca găurile de aerisire necesare evacuării/ventilării aerului cald din hota șemineului.
  • alte materiale - există posibilitatea ca lucrarea dumneavoastră să necesite și alt tip de materiale, precum un suport pentru focar, alte componente pentru admisie sau o ramă de șemineu. Verificați întotdeauna ca dimensiunile să se potrivească, materialele să fie adecvate utilizării în construcția șemineului și să fie termorezistente. 
Protejați pardoseala de scântei și jar

Atenție!

Pregătiți zona din fața focarului astfel încât să nu fie prezentă o suprafață inflamabilă care s-ar putea aprinde la contactul cu jarul.

Pregătirea anterioară montării șemineului

Locul în care va fi amplasat șemineul trebuie să fie atent evaluat și pregătit pentru a putea monta și utiliza sistemul de încălzire în siguranță. Acordați atenție următoarelor aspecte:

  • măsurătorile -  este fundamental să calculați bine dimensiunea focarului în cazul în care va fi încastrat în perete să nu se intersecteze cu alte elemente precum rețeaua electrică. De asemeneam dacă optați pentru o mască de șemineu, asigurați-vă că dimensiunile acesteia se potrivesc cu focarul.
  • coșul de fum - calculați unde va fi amplasată gaura de racordare la coșul de fum astfel încât ea să fie la înălțimea recomandată deasupra focarului. Țineți cont și de tipul de racord (45 sau 90 de grade).
  • pardoseala - instalarea unui focar pe lemne aduce cu sine riscul de cădere a jarului pe pardoseală. Dacă aceasta este din lemn sau parchet, vă recomandăm să acoperiți partea din față a focarului cu o sticlă securizată. 
  • încălzirea în pardoseală - greutatea focarului poate fi o problemă dacă acesta este amplasat deasupra rețelei de încălzire prin pardoseală. În cazul în care sunteți nevoit să amplasați focarul în acest fel, îl puteți poziționa pe o placă de beton sau marmură care va distribui în mod echilibrat greutatea.
  • pereții - aplicați amorsă pe pereți și curățați bine zona în care va fi amplasat șemineul.
izolația pereților pentru șemineu

Atenție!

Izolați pereții din jurul focarului indiferent de materialul din care sunt alcătuiți aceștia. Folosiți plăci special concepute pentru construcția șemineului, din vermiculit sau silicat de calciu.

Izolarea termică din jurul șemineului

Pereții sunt compuși din materiale care pot fi afectate de temperaturile ridicate pe care le degajă în jurul său un focar de șemineu. Din acest motiv ei trebuie să fie izolați corespunzător cu plăci speciale, din vermiculit sau silicat de calciu, certificate pentru construirea șemineelor. Vata minerală nu este un produs acceptat drept izolație în acest caz și este nerecomandată. 

Izolația se face indifernt de materialul din care este construit peretele. Plăcile izolatoare trebuie să fie curățate cu o pânză umedă înainte de a le monta pentru a face o priză bună la lipirea cu adeziv. Spațiile dintre plăci trebuie să fie și ele umplute cu adeziv special dedicat șemineelor.

distanta focar pardoseala

Atenție!

Nu poziționați focarul direct pe pardoseală și nici lipit de obiectele din jurul lui. Lăsați minimum 10 cm de spațiu față de pereții laterali și minimum 30 cm față de pardoseală.

Montarea focarului de șemineu

Focarul se așează la o distanță de 10 cm față de orice suprafață din jurul lui pentru a evita supraîncălzirea acestora și pentru ca aerul să circule corespunzător. În partea inferioară, focarul ar trebui să aibă picioare de susținere, iar în cazul în care acestea nu sunt prezente se poate utiliza un suport special conceput. Distanța dintre pardoseală și focarul șemineului ar trebui să fie întotdeauna mai mare de 30 cm.

Imediat după poziționarea șemineului se va face racordarea la coșul de fum, proces care necesită atenție deosebită. Aceasta se realizează la 45 sau 90 de grade, în funcție de înălțimea coșului de fum și a volumului camerei de ardere. Trebuie să utilizați coturi și burlane din oțel, cu diametrul corespunzător găurilor de evacuare și care să fie special concepute pentru șeminee. 

grile aerisire șemineu

Masca de șemineu

După ce focarul a fost montat și racordat la coșul de fum, zona din jurul acestuia va fi izolată cu plăci precum în cazul pereților.  Acestea vor fi lipite cu adezivul utilizat anterior. În funcție de ce variantă doriți, puteți încastra focarul într-oramă de șemineu din marmură sau puteți zidi suprafața acestuia pentru a părea încastrat într-o extensie a peretelui.

Asigurați-vă că lăsați spațiile pentru grilele de aerisire, pe care le veți introduce după realizarea finisajelor (văruit, vopsit sau placare cu piatră, marmură etc).

Atenție!

Nu recomandăm achiziția, montarea și instalarea elementelor unui șemineu de către persoane care nu au experiență în acest domeniu. Consultați-vă cu un specialist care vă poate ajuta să cumpărați materialele și componentele potrivite, astfel încât acestea să fie sigure și compatibile. De asemenea, instalarea focarului și a coșului de fum, racordarea acestora și punerea în funcțiune trebuie să fie făcute de persoane autorizate. Nu folosiți improvizații. Riscurile acestora pot fi provocarea unui incendiu sau intoxicarea locuitorilor casei. 

Sperăm că informațiile despre montarea unui șemineu cu lemne v-au fost utile. 

Kaminhorn vă oferă o gamă largă de focare de focare de șeminee cu lemne, cu designuri variate și dimensiuni potrivite pentru orice tip de locuință. Oferim consultanță gratuită și manuale de montaj detaliate, alături de videoclipuri cu instrucțiuni. Livrăm șemineele rapid oriunde în țară. Verificați oferta noastră pe site-ul https://kaminhorn.ro.

Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Aveți întrebări? Noi vă răspundem! Lăsați un comentariu mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *