Ghiduri

Încălzirea pe lemne: ce trebuie să știi?

Încălzirea cu lemne

Aproximativ jumătate din locuințele din România sunt încălzite cu lemne, iar în mediul rural 85% dintre gospodării folosesc combustibilul solid pentru a menține confortul termic în casă pe timp de iarnă. Prețul lemnului s-a scumpit în ultima perioadă, însă explozia costurilor energiei electrice și gazului a făcut din lemn un combustibil la îndemână și accesibil ca preț.

lemnele pentru foc

Lemnele pentru foc

În România există o varietate mare de lemne pentru foc și acestea pot fi cumpărate din diverse locuri. Însă care sunt criteriile după care trebuie să vă ghidați atunci când alegeți lemnul?

  1. Tipul de lemn - este important ca acesta să fie cât mai natural și mai lipsit de substanțe chimice. Evitați arderea bucăților de lemn rezultate de la construcții sau din alte surse, care ar putea fi tratate cu substanțe chimice, deoarece pot provoca defecțiuni ale focarului sau pot fi toxice;
  2. Esența lemnului - în România, cel mai bun lemn pentru foc este lemnul carpen, care are o putere calorică mai mare decât fagul. Se recomandă utilizarea lemnului de esență tare, cele mai indicate fiind fagul, stejarul și salcâmul. Bradul este util pentru aprinderea focului, însă nu are o putere calorică foarte mare.
  3. Gradul de uscare - este esențial ca lemnul să nu fie verde, proaspăt tăiat. El ar trebui să aibă o umiditate sub 20% pentru a putea degaja căldură eficient și a nu dăuna sistemului de încălzire.

Pentru mai multe informații despre cum să uscați și să depozitați lemnele de foc vă invităm să citiți articolul nostru dedicat de pe blog.

Încălzirea cu lemne

Avantajele încălzirii cu lemne

1. Costuri previzibile și ușor de gestionat

Lemnul este un combustibil care se achită înainte de utilizare, spre deosebire de gaz și energie electrică. Astfel, el poate fi achiziționat anterior, în timpul sezonului estival sau pe parcursul anului, gestionând mai ușor costurile pentru încălzire. Depozintând lemne suficiente pentru iarnă veți putea parcurge întreg sezonul rece fără a vă preocupa de cheltuielile pe facturi. De asemenea, prețul acestuia poate fi calculat și estimat cu ușurință, pe când, după cum am avut exemplul din această iarnă, gazul și energia electrică se pot scumpi brusc, fără preaviz.

2. Confort termic

Căldura asigurată de lemne este una ce se degajă treptat, atât în cazul șemineelor, cât și centralelor și sobelor. Spre deosebire de gaz, în cazul în care oprirea funcționării șemineului produce o răcire mai rapidă a temperaturii, sistemele de încălzire pe lemn vor mai emană căldură o perioadă. Mai ales dacă optați pentru o sobă din fontă, materialul dens va reține căldura și o va emana treptat pentru mai multe ore după ce focul se va stinge.

încălzire independentă

3. Independență

Sistemele de încălzire pe bază de lemne funcționează independent de alte surse de energie. Sobele și șemineele vor continua să încălzească locuința chiar și în timpul penelor de curent, iar centralei termice cu lemne i se poate atașa un generator sau o baterie în cazul în care este conectată la rețeaua de curent electric.

De asemenea, dacă o locuință nu este conectată la rețeaua de gaz sau nu are posibilitatea de a face acest lucru, încălzirea pe lemne este cea mai la îndemână soluție. În multe zone rurale rețeaua de gaz nu este disponibilă și nu ajunge la toate locuințele. În acest caz, combustibilul solid este varianta practică, ieftină și sigură la care puteți apela.

4. Putere termică mare

Lemnul este un combustibil foarte eficient, care dacă este uscat corespunzător va degaja energie suficientă pentru a încălzi întreaga locuință. Puteți astfel opta pentru o centrală pe lemne sau un temoșemineu care să încălzească întreaga casă, prin rețeaua de calorifere sau prin pardoseală, și apa menajeră. Însă, vă recomandăm să instalați și un șemineu sau o sobă cu lemne în încăperea cea mai folosită din locuință, astfel încât să mențineți o temperatură mai ridicată în acea cameră, utilizând mai puțin combustibil și implicit economisind bani.

plăcerea focului

5. Estetica și plăcerea focului

Focul din lemn natural aprins în șemineu într-o seară rece de iarnă nu se compară cu niciun alt fel de relaxare. Mirosul de lemn ars, căldura naturală, culorile vii ale flăcării și trosnetul jarului trezesc toate simțurile și oferă un sentiment de confort sporit. O sobă sau un șemineu cu lemne pot strânge întreaga familie în jurul lor.

Încălzirea cu lemne

Dezavantajele încălzirii cu lemne

1. Depozitarea și uscarea

După cum precizam anterior, lemnele pentru foc trebuie să fie uscate pentru a genera o energie eficientă Acest lucru presupune depozitarea lor într-un loc special dedicat, ferit de umiditate, timp de un an sau doi. De asemenea, lemnele pentru foc se cumpără în general în cantități mari, acestea fiind adesea vândute la tonă. Veți avea nevoie de un șopron în care să le puteți așeza, însă vă recomandăm să optați pentru un spațiu apropiat de locuință, astfel încât în zilele reci de iarnă să nu fie nevoie să vă deplasați foarte departe pentru a aduce lemnele.

2. Tăierea și transportarea

Lemnul este un tip de combustibil nu foarte comod, care implică muncă. Adesea, lemnele sunt vândute în bucăți mari, care necesită o tăiere ulterioară pentru a se usca mai rapid și a încăpea în focar. Un alt eventual disconfort ar fi transportul zilnic al acestora, de la locul de depozitare în casă.

transportarea lemnelor

Transportarea lemnelor poate fi un disconfort sau chiar imposibilă pentru persoanele care nu pot face efort fizic. Evaluați bine aceste aspecte de ordin practic înainte de a opta pentru un sistem de încălzire pe bază de combustibil solid.

3. Dezordinea

Lemnul este un combustibil care poate cauza dezordine. Aducerea bucăților de lemn înseamnă praf și așchii, iar curățarea focarului presupune eliminarea cenușii.

4. Curățarea periodică 

Pe lângă verificarea bianuală a focarului și coșului de fum de către o persoană autorizată, sistemele de încălzire pe lemne necesită o curățare frecventă. Aceasta se face în funcție de gradul de utilizare, însă dacă aprindeți focul zilnic va fi nevoie să îndepărtați cenușa de două-trei ori pe săptămână, ori chiar în fiecare zi. 

Încălzirea cu lemne

Costurile încălzirii pe lemne

Lemnul s-a scumpit, însă rămâne unul dintre cele mai ieftine combustibile. 

O tonă de lemne de foc de esență tare costă la momentul actual aproximativ. 600 de lei, adăugându-se costuri suplimentare pentru cele gata sparte pe diferite dimensiuni.

Pentru a face un calcul aproximativ vom estima consumul unei familii de 4 persoane într-o casă de 150 mp, pe o perioadă de 5 luni de sezon rece.

Pentru a putea încălzi o astfel de locuință aveți nevoie de o centrală sau un termoșemineu pe lemne de minimum 15kW  (care presupune un consum de 4,8 kg/h), ce va funcționa aproximativ 14 ore pe zi, pentru un confort termic ridicat. 

Va fi nevoie de o cantitate medie de 10 tone de lemne de esență tare, uscate, pentru a încălzi locuința întreg sezonul rece. La prețul de 600 de lei pe tonă, va fi nevoie de o investiție de 6.000 de lei pentru toată iarna, ceea ce înseamnă 1.200 de lei pe lună.

Însă există o multitudine de opțiuni pentru a economisi din cheltuielile de încălzire pe care le puteți descoperi în articolul nostru dedicat de pe blog.

Sperăm că informațiile despre încălzirea cu lemne v-au fost utile.

Kaminhorn vă oferă o gamă largă de sobe și focare de șeminee cu lemne de cea mai bună calitate, testate și certificate la nivelul Uniunii Europene. Oferim consultanță gratuită și manuale de montaj detaliate, alături de videoclipuri cu instrucțiuni. Livrăm sobele gratuit și rapid oriunde în țară. Verificați oferta noastră pe site-ul https://kaminhorn.ro.

Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Aveți întrebări? Noi vă răspundem! Lăsați un comentariu mai jos!

One thought on “Încălzirea pe lemne: ce trebuie să știi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *