Ghiduri

Materiale necesare pentru construcția unei sobe

Materiale necesare pentru construcția unei sobe

Când ne gândim la sobe ne imaginăm aproape imediat versiunea din teracotă, eventual cu plită pe care bunica ne făcea scrijele. Astăzi însă există o varietate mare de soluții pentru încălzirea locuinței cu lemne. Sobele au devenit mult mai ușor de instalat și folosit, în variantele mobile disponibile pe piață „gata făcute”. Dacă luați în calcul instalarea unei sobe cu lemne în casa dumneavoastră și nu știți care versiune vi se potrivește cel mai bine vă prezentăm în continuare procesul de construire a diferitelor tipuri de sobe.

soba din teracotă

Cum se construiește soba din teracotă?

Denumirea sobei din teracotă vine de la cahlele din teracotă cu care este îmbrăcată aceasta. Plăcile din teracotă sunt realizate din argilă amestecată cu alte agregate (nisip, caolin) care sunt apoi coapte într-un cuptor și glazurate în diferite culori și cu diverse modele.

În interior soba din teracotă este zidită din cărămidă refractară, denumită și șamotă, în zona focarului, iar restul sobei este realizat din cărămizi ceramice.

Materiale necesare pentru zidirea unei sobe din teracotă fără plită:

  • cărămidă refractară (șamotă);
  • cărămidă ceramică clasică;
  • cahle din teracotă pentru fațade, incluzând plăcile, colțurile și capacele pentru curățare;
  • mortar special pentru sobe;
  • grătar pentru cenușă;
  • uși pentru focar și cenușar;
  • coș de fum.

Atenție!

O sobă din teracotă poate fi realizată doar de un sobar profesionist.

Aspecte importante în construcția unei sobe:

1. Fundația: 

Deoarece greutatea unei sobe din cărămidă poate ajunge la valori mari este esențială zidirea acesteia pe o fundație solidă și rezistentă. Este de preferabil ca poziția sobei să fie proiectă odată cu planul casei, iar fundația să fie adaptată acestui proiect pentru a fi turnată cu un spațiu special dedicat sobei.

Dacă casa este deja construită și nu aveți garanția rezistenței fundației este indicat să decupați pardoseala acolo unde doriți să zidiți soba și să turnați o fundație sănătoasă din beton armat cu plasă sudată.

2. Soba în perete:

Dacă vă doriți o sobă care să încălzească simultan două încăperi puteți opta pentru o sobă încastrată în perete. În această situație, în cazul în care casa este deja construită, va fi nevoie să spargeți peretele, dar nu înainte de a vă asigura că structura acestuia suportă o astfel de modificare.

3. Planul și dimensionarea sobei:

Cel mai adesea o sobă pe lemne are rolul de a încălzi, și mai puțin scop estetic, de aceea dimensiunile acesteia nu se calculează în funcție de cum ați vrea să arate, ci în urma unei evaluări a spațiului de încălzit. Aceste calcule le va realiza un sobar profesionist, ținând cont și de gradul de izolație al casei. Abia apoi sobarul va realiza un plan al sobei, ultimul pas fiind stabilirea designului.

4. Zidirea sobei:

Construirea sobei poate fi făcută doar de un sobar profesionist și doar cu materiale certificate. Riscurile pe care le poate aduce cu sine o sobă neconformă sau improvizată sunt extrem de mari, ajungând până la incendii sau intoxicații cu gaze periculoase. Soba va fi zidită pe un strat hidroizolant care va fi așezat pe fundația de sub aceasta. 

5. Instalarea coșului de fum:

Coșul de fum va fi ales în funcție de dimensiunile sobei și zona în care locuiți. Cel mai adesea, la sobele din cărămidă sunt recomandate coșurile de fum ceramice profesionale care nu doar că evacuează fumul în siguranță și au un tiraj foarte bun, dar se și potrivesc estetic cu stilul rustic. 

Atenție!

Coșul de fum poate fi montat doar de către un coșar autorizat care vă va oferi garanția utilizării acestuia în siguranță.

soba prefabricată

Sobele cu lemne prefabricate

Dacă procesul construirii unei sobe din teracotă și cărămidă nu vi se pare foarte tentant, există soluții mult mai practice și la îndemână.

Puteți cumpără o sobă cu lemne mobilă pe care o puteți instala oriunde în locuință, ea având nevoie doar de un șos de fum.

Avantajele sobei prefabricate:

  • ușor de montat - pentru instalarea unei sobe de acest tip nu trebuie să realizați modificări la structura casei și nu vă veți transforma locuința într-un șantier. Soba necesită doar conectarea la un coș de fum și poate fi pusă în funcțiune, după ce este verificată de un coșar autorizat;
  • economică - o sobă prefabricată costă mult mai puțin decât construirea uneia din cărămidă. Veți economisi din cheltuielile pentru materiale și manoperă, dar și din eventualele modificări pe care ar fi trebuit să le faceți în casă;
  • practică - o astfel de sobă poate fi mutată cu ușurință dacă vă decideți să nu o mai folosiți sau să o instalați în altă parte. O sobă zidită trebuie să fie dărâmată într-o astfel de situație și acesta poate fi un disconfort major;
  • estetică - există diverse modele de sobe prefabricate, de la cele rustice din fontă, până la variante mai moderne îmbrăcate în sticlă. Avantajul major al unei astfel de sobe este că ea are rol și de șemineu, ușa de alimentare fiind din sticlă pentru ca focul din interior să poată fi admirat;
  • adaptabilitate - în funcție de necesitățile de încălzire puteți opta pentru o putere termică care să vi se potrivească. Apelați la serviciile unui profesionist pentru a stabili împreună ce capacitate ar trebui să aibă o sobă care să încălzească spațiul dorit;
  • ușor de întreținut -  modelele noi de sobe prefabricate sunt proiectate astfel încât procesul de curățare să fie cât mai ușor. Acestea sunt proiectate cu sertare pentru cenușă și sticlă cu autocurățare.

Soba este în primul rând un sistem de încălzire și trebuie tratat cu foarte mare responsabilitate. Consultați-vă cu un specialist înainte de a alege un model de sobă și apelați doar la serviciile profesioniștilor pentru instalare și punerea în funcțiune. Iar la fel de important precum soba pentru siguranța familiei și locuinței dumneavoastră este coșul de fum. Optați pentru soluții sigure și profesionale de evacuare a fumului și nu folosiți niciodată improvizații.

Sperăm că informațiile despre construcția unei sobe v-au fost utile.

Kaminhorn vă oferă o gamă largă de sobe, testate și certificate la nivelul Uniunii Europene. Oferim consultanță gratuită și manuale de montaj detaliate, alături de videoclipuri cu instrucțiuni. Livrăm gratuit și rapid oriunde în țară. Verificați oferta noastră pe site-ul https://kaminhorn.ro.

Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Aveți întrebări? Noi vă răspundem! Lăsați un comentariu mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *