Ghiduri

Tot ce trebuie să știi atunci când alegi un șemineu

Imagine cu un focar șemineu și textul ot ce trebuie să știi despre șeminee

Vrei să introduci un șemineu în designul casei tale dar te-ai lovit deja de primele întrebări: „Care este cel mai bun șemineu?”, „Ce model să aleg?”, „La ce trebuie să fiu atent atunci când cumpăr un șemineu?”.

Știm că pentru tine este important să fii informat și să știi că investiția ta este una avantajoasă, așa că îți vom răspunde la întrebările esențiale despre alegerea șemineului ideal în acest articol.

Există două tipuri de șeminee

1. Șemineu personalizat

Creat după preferințele și proiectul clientului, care are drept avantaj opțiunile nelimitate de design, însă necesită costuri ridicate pentru manoperă și prezența unui specialist care poate oferi garanția unei instalții sigure;

2. Șemineu preasamblat

Cum sunt majoritatea șemineelor: un produs complet, sigur, ușor de instalat de către oricine, care nu necesită modificări importante în spațiul unde este amplasat, însă nu este foarte personalizabil, fiind importantă identificarea unui model care să se integreze plăcut în vizualul încăperii.

Focarul potrivit

Focarul potrivit

Indiferent de tipul de șemineu pe care ți-l dorești, primul pas în achiziționarea acestuia este alegerea focarului.

Trebuie astfel luate în calcul urătoarele necesități și preferințe:

Puterea termică:

  • Vă doriți un șemineu cu scop decorativ sau unul care să poată încălzi o încăpere fără ajutorul altor surse de căldură?

Aveți nevoie de un șemineu care să fie conectat la o rețea de radiatoare sau de încălzire prin pardoseală astfel încât să încălzească mai multe camere simultan? În funcție de acest criteriu veți putea decide ce tip de combustibil este ideal pentru dumeavoastră și cât de puternic ar trebui să fie focarul șemineului.

  • Care este suprafața pe care vă doriți să o încălziți? 

Este esențial să calculați dimensiunea spațiului pe care doriți să îl încălziți. În situația în care veți instala un șemineu subdimensionat, acesta nu va reuși să facă față și nu va furniza suficientă căldură pentru a menține temperatura dorită, iar în cazul în care este supradimensionat, consumul va fi mai mare decât cel necesar și implicit costurile pentru combustibil vor crește inutil.

Frecvența utilizării:

  • Veți folosi șemineul zilnic în sezonul rece?

În situația în care veți utiliza șemineul frecvent aveți nevoie de un focar realizat dintr-un material rezistent, durabil în timp, precum cele din fontă. Dacă îl veți folosi doar ocazional vă puteți concentra mai mult asupra designului și scopului său decorativ, alegând astfel un model căptușit cu șamotă la interior care are o estetică mai bună deoarece sticla se păstrează mai curată la interior, ca urmare a lipsei depunerii de funingine.

Prețul:

  • Vă doriți un model premium cu un design deosebit sau o variantă mai economică și practică?

Prețul diferă în general în funcție de calitatea șemineului, însă poate fi dependent și de brand, noutatea modelului sau funcțiile pe care acesta le are. Kaminhorn deține în portofoliul său actual focare de șeminee ale căror prețuri pot pleca de la 2.000 RON și pot ajunge până la aproape 30.000 RON. De asemenea este importantă și o evaluare a costurilor de instalare, a evantualelor accesorii și mai apoi a consumului mediu lunar.

Trebuie să luați în considerare că accesoriile unui șemineu pot întrece uneori costul acestuia, așa că e bine să discutați cu unul din consultanții noștri înainte de a lua decizia de achiziție.

Important!

Evaluați dimensiunea suprafeței de încălzit, frecvența cu care veți utiliza șemineul și costul mediu pentru combustibilul pe care estimați că îl veți folosi în sezonul rece, înainte de a alege focarul de șemineu. 

Un focar bun trebuie să respecte următoarele cerințe:

  • dimensiunile exterioare ale focarului trebuie să se potrivească în locul unde va fi amplasat șemineul. E important ca acesta să nu fie mult prea mare sau mult prea mic, ca să nu fiți nevoit să faceți modificări ulterioare;
  • puterea calorică a focarului trebuie să fie adaptată suprafeței pe care urmează să o încălziți – aici trebuie să luăm în considerare și gradul de izolare termică a casei;
  • materialul din care este realizat focarul trebuie ales în așa fel încât specificațiile acestuia să corespundă nevoilor dumneavoastră  – de exemplu focarele din fontă, îmbrăcate în cărămidă sau șamotă au un randament foarte bun însă durează mai mult până se încălzesc, focarele de oțel cu șamotă ajung foarte repede la o temperatură ridicată însă nu rămân calde pe o perioadă la fel de lungă;
  • tipul de ramă trebuie adaptat în funcție de designul din încăperea unde va fi montat șemineul;
  • modelul sticlei termorezistente poate fi drept, curbat, prismatic sau de tip tunel. Sticla trebuie să fie rezistentă la temperaturi ridicate și să aibă un profil ușor de curățat;
  • modul de deschidere a ușii – în lateral sau pe vertical – trebuie ales în funcție de poziționarea șemineului.

Focarul este inima șemineului! 

În cazul în care doriți să folosiți focarul mai des, trebuie să vă asigurați că investiți și în accesorii de calitate. Un focar poate rezista mai mult dacă are făcută o aerisire corectă. 

Clasificarea Șemineelor

A. Tipul de focar:

  • Șeminee cu focar închis – la acest tip de șeminee închiderea se realizează cu sticla termorezistentă, iar construcția focarelor poate fi realizată din fontă simplă, oțel căptușit în interior cu șamotă sau fontă căptușită în interior cu șamotă. Pentru a evita fluctuațiile de aer, pentru a asigura condițiile de siguranță și pentru a da randamanet mai bun, focarul trebuie să fie foarte bine izolat.
  • Șeminee cu focar deschis – acesta este modelul clasic de șemineu. La acest tip de șemineu focul arde liber în vatră iar evacuarea gazelor se realizează prin coșul de fum. În general pentru realizarea acestui tip de șemineu se recomandă să folosiți cărămidă sau plăci prefabricate.

B. Tipul de combustibil:

  • Șeminee care funcționează cu combustibil solid (lemn, cărbuni, peleți– unele dintre aceste tipuri de șeminee includ și cuptoare cu termometru. Din această categorie șemineul pe lemne este tipul cel mai des utilizat, datorită sistemului de încălzire prin radiație și convecție, dar și a costurilor reduse pentru procurarea combustibilului.
  • Șeminee pe gaz – acest tip de șeminee poate fi montat în diferite spații, datorită faptului că nu necesită instalarea unui coș de fum scos deasupra acoperișului ci doar de o evacuare concentrică (la fel ca centralele murale de apartament). Cele mai multe modele sunt dotate cu sisteme electronice de control prin telecomandă.
  • Șeminee electrice – acest tip de șeminee este unul avansat, foarte ușor de montat și de utilizat. Acesta este realizat cu o tehnologie modernă care imită flacăra și beneficiază de un număr mare de funcții precum afisaj digital, încălzire electrică cu termostat folosind aeroterma integrată mascată în interiorul șemineului, controlată prin telecomandă sau prin panoul de control aflat pe șemineu.
  • Bioșeminee – acest tip de șeminee functionează cu un combustibil natural lichid, bioetanol, care nu elimină fum și gaze și de asemenea nu este necesară existența unui coș de fum. Acestea sunt foarte ușor de instalat în orice locuință și se gasesc în două variante: fixe și mobile.

C. Destinația focarului:

  • Focar șemineu închis/deschis simplu – acesta este o instalație simplă și are rolul de a încălzi prin convecție și radiație încăperea în care se află.
  • Termoșemineu - focar tip centrală – are rolul de a încălzi întreaga locuință, având incluse rezervorul de apă și serpentine de preluare a căldurii. Acest tip de șemineu funcționează ca o centrală termică, însă pentru a funcționa corespunzător este necesar a se realiza tot sistemul cu rezervor, pompe, calorifere etc.

Ce trebuie să faci după achiziționare?

Odată cumpărat șemineul trebuie să ții cont de pașii pe care urmează să îi faci, atât imediat, cât și pe termen lung:

  1. Instalarea

Dacă este necesară manoperă de specialitate vă recomandăm să apelați la profesioniști în domeniu. Aveți grijă ca șemineul și coșul de fum, împreună cu celelalte accesorii să fie montate în conformitate cu normele recomandate și să respectați indicațiile producătorului pentru a putea beneficia de garanție pentru produsele cumpărate. 

2. Întreținerea și curățarea

Este deosebit de importantă conștientizarea necesității realizării procesului de curățare periodică. Un șemineu nu presupune doar alimentarea cu combustibil și curățarea exterioară. Este esențială întreținerea sa din interior pentru o bună funcționare și pentru siguranța locuinței dumneavoastră. În funcție de modelul de focar ales veți primi indicații despre procesul de curățare și intervalul la care aceasta trebuie realizată, care poate însemna și o dată la trei zile. Funinginea și depunerile din interiorul focarului trebuie îndepărtate pentru a se evita aprinderea acestora sau eliminarea unui fum neplăcut sau chiar toxic. Foarte importantă este și curățarea coșului de fum în funcție de tipul acestuia și de gradul de folosire, însă în general aceasta se face de două ori pe an. Există accesorii special dedicate curățării șemineului, iar pentru coșul de fum puteți apela la soluții multiple precum produse special dedicate sau chiar la un coșar profesionist.

Important

Coșul de fum (hornul) este extrem de important pentru performanța și siguranța șemineului. Un focar cu putere mare care are un coș prea îngust sau cu tiraj mic poate aprinde hogeagul. Dacă achiziționați un șemineu, trebuie să vă asigurați că aveți instalat un coș de fum potrivit.

De aici recomandările noastre:

tipul șemineului în funcție de încăpere

Stabilirea locului unde va fi amplasat șemineul este de asemenea un pas foarte important în realizarea acestuia. Șemineul și rama acestuia, dacă este cazul, trebuie să se integreze plăcut în designul și spațiul unei încăperi. Acesta ar trebui să aibă o dimensiune direct proporțională cu cea a camerei în care va fi amplasat și să păstreze stilul de decor prezent. 

Stilurile cele mai cunoscute de realizare a unui semineu sunt: modern, rustic si clasic. Trebuie să ții cont de întregul design al casei pentru ca șemineul să nu facă o notă discordantă cu restul încăperii.
Pentru a construi un șemineu în cele 3 stiluri prezentate îți recomadăm trei focare ideale pentru a obține acel stil:

MODERN

A-caminetti Crystal, Quattro și Flat

RUSTIC

KAW-MET din fontă

CLASIC

PIAZZETTA

Indiferent de tipul de șemineu pe care dorești să îl alegi pentru locuința ta, apelează întotdeauna la serviciile și consultanța unui specialist în domeniu, pentru siguranța familiei și locuinței tale.  

4 thoughts on “Tot ce trebuie să știi atunci când alegi un șemineu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *