Ghiduri

Tot ce trebuie să știi despre alegerea coșurilor de fum

imaginea reprezintă un coș de fum și textul tot ce trebuie să știi despre coșurile de fum

Căutați soluții de încălzire potrivite pentru dumneavoastră și vreți să aflați mai multe despre cum să alegeți și construiți/instalați un coș de fum? Acest articol vă va ajuta cu sfaturi și îndrumări de la profesioniști, pentru a putea lua cea mai bună și responsabilă decizie.

Ce este mai important: estetica sau funcționalitatea?

Coșul de fum are scopul de a evacua, în deplină siguranță, gazele rezultate în urma arderii diferitelor tipuri de combustibili și de a asigura debitului de aer proaspăt necesar, printr-un tiraj corespunzător. Hornul are și un rol estetic, el fiind vizibil în partea superioară a casei, și de aceea este de preferat ca modelul de horn ales să se potrivească cu designul exterior al locuinței. Însă atunci când cumpărați sau construiți un coș de fum este mult mai important să vă concentrați pe siguranța și eficiența acestuia decât asupra aspectului.

Cât de rezistent trebuie să fie un coș de fum?

Există o multitudine de factori care determină rezistența unui coș de fum, aceasta fiind strâns legată de gradul de uzură și metodele de întreținere. Crearea condensului pe traseul coșului de fum duce la acumularea de depuneri și implicit la scăderea calității tirajului, adică a evacuării gazelor. Soluția este alegerea unui coș de fum foarte bine izolat care nu permite temperaturii fumului să scadă pe parcursul evacuării, ci o ajută să rămână constantă. 

În cazul în care aceste depuneri nu sunt curățate este foarte probabilă autoaprinderea materialului depus pe coșul de fum și declanșarea unui arderi. În această situație este esențial să avem un coș de fum rezistent la temperaturi medii de 400-600°C, cu capacitatea de a suporta 1000°C pentru o perioadă de 30/90 de minute. Astfel poate fi prevenit pericolul ca temperatura mare să fie transferată pe exterior și să provoace un incendiu extins.

Foarte importantă este și rezistența față de acizii corozivi care se produc în urma arderii combustibililor și care deteriorează tencuiala, gletul și betonul. Riscurile care apar în urma acestei coroziuni țin de pătrunderea prin fisurile create a monoxidului de carbon în locuințe și existența unei posibilități de intoxicare care poate duce la deces.  

Atenție!

Hornul trebuie să fie izolat astfel încât să nu degaje caldura prin pereții săi și să fie etanș pentru a nu trage aer fals (aer care pătrunde prin mici fisuri și duce la combustie neregulată, reducând eficiența încălzirii).

Este interzisă folosirea hornului pe post de recuperator de căldură. Un horn profesional trebuie să evacueze gazele de ardere rezultate de la sursa de încălzire a casei dumneavoastră și să țină în siguranță locuința.

Cele mai multe incendii de locuințe au loc din cauza folosirii unui coș de fum improvizat, construit din materiale neconforme, cu rol de ventilare și nu de evacuare a gazelor de ardere, ori ca urmare a utilizării necorespunzătoare a coșului de fum.

imaginea reprezinta un corn de inox si textul tipuri cosuri de fum

Tipuri coșuri de fum:

Există numeroase variante de coșuri de fum pe piață, începând cu cele din cărămidă presată plină și până la cele din zidărie sau ceramică. Iată caracteristicile fiecărui tip de coș de fum:

1. Coșurile de fum din cărămidă presată plină:

Acest tip de coșuri de fum a fost foarte utilizat până în urmă cu 20 de ani mai ales pentru sobe (mai puțin pentru șeminee). Acestea sunt destul de dificil de conformat și implică prezența unui expert în zidărie care să dețină și cunoștințe despre dinamica aerului cald. Deseori aceste coșuri de fum pot declanșa incendii, mai ales din cauza faptului că interiorul lor se degradează foarte ușor și necesită o întreținere amănunțită. Acest tip de coș de fum trebuie verificat din foarte multe puncte de vedere pentru a vă asigura că poate fi utilizat în deplină siguranță în timpul sezonului rece.

2. Coșurile de fum din tuburi ceramice, de beton sau metalice:

Acestea reprezintă o variantă mai modernă a coșurilor de fum și sunt utilizate atât pentru sobe, cât și pentru șeminee.  Ele sunt mai practice decât cele din cărămidă presată plină datorită faptului că există mai multe tipodimensiuni, lucru care permite dimensionarea fumurilor în funcție de tipul de utilizare dorit. Modul de conformare al acestor coșuri de fum este relativ simplu, în primă fază îmbinându-se elementele interioare ale coșului, iar apoi montându-se izolația din vată bazaltică pentru protecție la transmiterea căldurii către elementele care ar putea lua foc. La final se execută căptușirea cu BCA, blocuri ceramice sau bolțari.

3. Coșuri de fum din module prefabricate din beton, ceramică sau metal:

Acest tip de coșuri de fum oferă atât rapiditate în execuție și siguranță în exploatare, cât și rezistență și stabilitate în caz de dezastre naturale. Indiferent de tipul de module, ele sunt termoizolate cu vată bazaltică sau de sticlă și au interiorul foarte bine finisat pentru a nu permite acumularea de gudron.

tipuri de coș de fum

Găsiță aici o gamă variată de coșuri de fum:

Accesorii necesare

Accesoriile necesare pentru coșul de fum

Un coș fum are nevoie de accesorii care se achiziționează separat sau vin împreună cu acesta. În cele mai multe situații, coșurile profesionale triplustrat au incluse majoritatea accesoriilor, însă când acestea nu sunt prezente este nevoie de o cunoaștere a componentelor necesare pentru montarea în siguranță a hornului.

Am realizat o listă cu accesoriile necesare pentru instalarea unui coș de fum și recomandările noastre pentru a vă ușura procesul de căutare. Vă recomandăm să vă consulați cu un specialist în domeniu pentru a identifica soluțiile cele mai potrivite necesităților dumeavoastră.

1.PĂLĂRIE COȘ DE FUM

Pălăria este accesoriul ideal pentru coșurile de fum clasice, oferind o primă barieră de protecție împotriva umezelii apărute în coș din cauza precipitațiilor, dar și protecție împotriva păsărilor. Avantajele folosirii unei pălării de coș de fum sunt multiple: impermeabilitate, montaj rapid, evacuare eficientă a gazelor, rezistență la comprimare conform certificatului de conformitate, rezistență la coroziune, îngheț și alte intemperii.

2.GULER COȘ FUM

Gulerul hornului are rolul de a proteja partea superioară a coșului de fum de umezeală, prevenind scurgerea cenușii. Marginile gulerului asigură o stabilitate suplimentară pălăriei pe coș.

Acesta poate fi folosit și la ieșirea coșului de fum din acoperiș sau ca element intermediar, design-ul gulerului permițând zidirea elemenților de coș deasupra sa.

3.UȘA DE VIZITARE - CURĂȚARE COȘ DE FUM

Ușa de vizitare are ca principal scop intreținerea și curățarea coșului de fum și asigurarea unei utilizări fără probleme a acestuia. Prin construcția sa, coșul de fum creeaza tirajul necesar funcționării șemineului/centralei, eliminând gazele și fumul în atmosferă.


Ușa de curățare a coșului de fum este rezistentă la temperaturi ridicate, unele modele fiind dublu izolate cu material izolant încastrat. Recomandăm folosirea ușilor de vizitare/curățare duble și etanșe. Dacă coșul dumneavoastră nu este dotat cu ușă de vizitare sau ușa de vizitare este neconformă, vă sfătuim să achiziționați o ușă de fum care să corespundă cerințelor acestuia.

4.TUB DE ȘAMOTĂ

Tubul de șamotăpoate fi comparat cu „inima" coșului de fum profesional, în jurul ansambulului de tubulatură de șamotă fiind construit tot coșul de fum.


Tubul de șamotă este caracterizat printr-o precizie dimensională ridicată, este foarte rezistent la variațiile de temperaturi și ardere, la umezeală și agenți chimici. Rugozitatea scăzută a peretelui interior asigură condiții optime pentru evacuarea gazelor arse, iar secțiunea rotundă favorizează un tiraj mărit.

 

5.BURLAN DIN OȚEL

Burlanul din oțel refractar de înaltă calitate este soluția ideală pentru racordarea sursei de căldură la coșul de fum. Este una din variantele foarte trainice de racordare la coșul de fum deoarece prezintă o durată mare de viață, rezistență mare la temperaturi ridicate, iar la curățarea clasică cu peria nu se va deteriora.

Aceste burlane sunt ușor de instalat, fiind mufabile fără să necesite o etanșare suplimentară. Construcția din oțel refractar oferă acestor burlane rezistență mare în timp, rezistență la dilatare/contracăii datorate diferenăelor de temperatură.

6. REDUCȚIE COȘ DE FUM

Reducția pentru coșul de fum este de cele mai multe ori ignorată total până la momentul cuplării sursei de căldură, dar reprezintă cea mai importantă componentă intermediară între coșul de fum și sursa de căldură.


În cazul în care coșul de fum este profesional triplustrat cu tubulatură ceramică, reducția folosită trebuie să fie conformă, să fie proiectată special pentru a prelua dilatarea suplimentară a metalului, protejând astfel tubul ceramic. De cele mai multe ori, aceste reducții sunt dotate cu un șnur ceramic pentru a prelua dilatările.

7. COT BURLAN REGLABIL

Cotul poate fi reglabil de la 0 la 90 de grade, prevăzut cu capac de vizitare etanș pentru inspecția și curățarea canalului de fum.

Poate fi legat la orice unghi și este mufabil la capete, fiind ușor de reglat cu ajutorul celor 2 coliere de fixare.

curatare cos fum

Curățarea coșului de fum

Procesul de curățare trebuie realizat anual în cazul majorității coșurilor de fum, de preferat înaintea începerii sezonului rece. Curățarea hornului este fundamentală pentru a evita riscul de incendiu sau de intoxicare cu monoxid de carbon care apare odată cu depunerea pe suprafața interioară a coșului de fum de reziduri precum funinginea. Necurățarea hornului aduce după sine și scăderea eficienței sistemului de încălzit, ca urmare a îngreunării tirajului.

Curățarea hornului poate fi realizată atât de dumneavoastră, cât și de un profesionist. Există două metode de curățare:

    • mecanică - efectuată cu ajutorul unor perii de sârmă speciale pentru a îndepărta funinginea cu eficiență. Aceasta este obligatorie, conform normelor în vigoare, se realizează, în general, o dată la șase luni, și este un prilej pentru a verifica periodic și structura de rezistența hornului.
    • catalitică - presupune adăugarea de produse chimice pe jăratec în prezența unor temperaturi ridicate în horn.

Important!

Înainte de a realiza curățarea mecanică a hornului asigurați-vă că ați scos toate lemnele sau jăratecul din focar și acoperiți toată zona din proximitatea sobei/șemineului/centralei cu folii care să protejeze suprafețele de posibile depuneri. 

Coșul de fum se curăță cu perii de sârmă, inițial din partea de sus (de pe acoperiș) și mai apoi din cea de jos (prin focar). Curățați cu atenție toate colțurile și nu uitați să folosiți echipament de protecție deoarece particulele de funingine se vor împrăștia foarte ușor.

Sperăm că informațiile prezentate în acest articol v-au fost de folos. Dacă aveți întrebări nu ezitați să ne contactați. Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Mergeți la secțiunea de contact și adresați-ne o întrebare.

Aveți întrebări? Noi vă răspundem! Lăsați un comentariu mai jos!

3 thoughts on “Tot ce trebuie să știi despre alegerea coșurilor de fum

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *