Sfaturi

7 sfaturi pentru a îmbunătăți eficiența unui șemineu pe lemne

coșul de fum cum trebuie întreținut pe timp de vară?
blank

#1 Ardeți lemnul potrivit

Multe probleme asociate cu șemineele care ard prost pot fi rezultatul utilizării lemnului care nu este potrivit pentru ardere și, prin urmare, este important să ardeți numai lemn special pentru foc. Aceasta include să vă asigurați că nu ardeți niciun lemn care este:

  • umed;
  • verde;
  • putred;
  • mucegăit;
  • o formă de lemn produs, cum ar fi MDF sau placaj vopsit ori tratat.

De asemenea, nu ar trebui să ardeți niciodată în șemineu altceva decât lemn de foc uscat, cum ar fi materiale plastice și alte bunuri de uz casnic. Pentru a maximiza eficiența și puterea de căldură șemineului, asigurați-vă că ardeți numai lemn suficient de uscat pentru a fi folosit ca lemn de foc. Lemnul uscat poate fi identificat printr-o serie de caracteristici, inclusiv acela de a fi de culoare maro, mai degrabă decât de o nuanță verzuie, coaja se poate desprinde, iar capetele buștenilor pot fi aspre sau despicate.

blank

#2 Investiți într-un umidometru pentru lemn

Multe probleme asociate cu arderea slabă a focului în șemineele pe lemne pot fi rezultatul arderii lemnului prea umed. Aceste probleme pot include faptul că focul este mai greu de aprins, lemnul arde mai greu și produce mai mult fum decât de obicei. Pentru a îmbunătăți eficiența și producția de căldură de la șemineul dvs. pe lemne, este important să investiți într-un aparat de măsurare a umidității din lemn. 

Un umidometru va putea citi cu exactitate conținutul de umiditate al lemnului dumneavoastră. Veți putea astfel selecta buștenii care au un conținut de umiditate de 20% sau mai mic, deoarece acest lemn se va aprinde și va arde mult mai bine decât lemnul cu un conținut de umiditate mai mare decât acest număr. Lemnul devine din ce în ce mai greu de ars pe măsură ce conținutul de umiditate crește peste 20%. În funcție de perioada anului în care este tăiat lemnul, conținutul de umiditate al lemnului poate fi de până la 30% până la 100%, ceea ce înseamnă că lemnul trebuie să fie uscat înainte de a putea fi folosit ca lemn de foc.

blank

#3 Uscați lemnul corect

În funcție de perioada anului în care a fost tăiat lemnul și dacă uscați busteni de rășinoase sau de foioase, atunci timpul necesar pentru uscarea lemnului poate dura de la 6 luni la 2 ani.

Lemnul verde ar trebui să fie stivuit pe o platformă uscată pentru a permite apei să se scurgă în pământul de dedesubt și, de asemenea, pentru a preveni umiditatea din sol să se infiltreze înapoi în lemn. Buștenii ar trebui să fie plasați sub un acoperiș pentru a ajuta la protejarea lor de majoritatea precipitațiilor.

Pentru a afla în detaliu cum să uscați corect lemnul pentru foc vă invităm să citiți articolul nostru dedicat de pe blog.

blank

#4 Curățați coșul de fum periodic

Este recomandat să curățați coșul de fum cel puțin o dată pe an pentru a vă asigura că poate transporta gazele reziduale și fumul afară din casă fără probleme.

Solicitați serviciile unui coșar profesionist înainte de începerea sezonului rece, însă dacă folosiți frecvent șemineul va fi nevoie să curățați mai des coșul de fum.

Un coș murdar sau blocat poate reduce eficiența tirajului, și poate împiedica gazele și fumul să părăsească în mod corespunzător locuința dvs. Principala cauză a murdăriei și blocării coșului de fum este gudron, care poate fi eliberat de lemn în cantități diferite, în funcție de cât de bine arde. Lemnul care arde bine va elibera puțin sau deloc gudron, dar lemnul care arde ineficient poate produce fum și depuneri de gudron în cantități mai mari. 

blank

#5 Adăugați lemne pe foc în ordinea crescătoare dimensiunii

Buștenii de dimensiuni mai mari pot fi mai greu de aprins și mai greu de ars atunci când sunt folosiți prea devreme într-un foc. Prin urmare, ar trebui să plănuiți să adăugați bușteni de dimensiuni din ce în ce mai mari pe măsură ce focul progresează. Odată ce un pat de cărbuni încinși s-a format în șemineul dvs., va fi mai ușor pentru cei mai mari bușteni să se aprindă și să ardă.

blank

#6 Nu îngrămădiți lemnele în șemineu

Focul are nevoie de oxigen pentru a supraviețui, așa că așezarea buștenilor prea strâns pe foc poate împiedica circulația corectă a aerului, ceea ce duce la ardere ineficientă și la o producție mai mică de căldură. De asemenea, arderea buștenilor care sunt prea îndepărtați unul de celălalt poate duce la ardere ineficientă, deoarece căldura nu poate fi transferată de la o bucată de lemn la alta.

Cea mai bună formație pentru arderea lemnului în șemineul este să le sprijiniți unul de celălalt, astfel încât căldura și flăcările să se poată transfera între ele pentru o ardere eficientă, permițând în același timp aerului să circule în jurul buștenilor.

Un vătrai este un instrument esențial pentru șemineu, care poate fi folosit pentru a poziționa buștenii odată ce sunt adăugați la foc sau pentru a le rearanja după ce au ars.

blank

#7 Nu adăugați prea multe lemne odată

Pentru a menține focul alimentat este recomandat să nu adăugați foarte mulți bușteni odată, ci să adăugați câte doi-trei la intervale regulate de timp.

Sperăm că sfaturile despre cum puteți îmbunătăți eficiența unui șemineu pe lemne v-au fost utile.

Kaminhorn vă oferă o gamă largă de șeminee pe lemne și consultanță gratuită. Livrăm rapid oriunde în țară. Verificați oferta noastră de focare de șeminee pe siteul https://kaminhorn.ro.

Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Aveți întrebări? Noi vă răspundem! Lăsați un comentariu mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *