Sfaturi

Încălzirea pe gaz. Ce trebuie să știi?

Încălzirea pe gaz

Dacă luați în calcul încălzirea întregii locuințe cu o centrală pe gaz sau doar a unei încăperi cu ajutorul unui șemineu pe gaz, trebuie să vă informați anticipat despre beneficiile și dezavantajele acestui tip de combustibil.

Situația actuală, politică și economică deopotrivă, a făcut ca prețul gazului să crească rapid și semnificativ în scurt timp. Astfel, românii au început să se orienteze spre alte surse de căldură, pe bază de lemne sau alți combustibili, astfel încât să poată evalua mai ușor costurile facturilor din sezonul rece.

Însă gazul rămâne în continuare un combustibil la îndemână din multe alte puncte de vedere, cum ar fi accesibilitatea, controlul și confortul.

AVANTAJELE INCĂLZIRII PE GAZ

Avantajele încălzirii pe gaz

  • Accesibilitatea:

Rețeaua națională de distribuție de gaz s-a extins semnificativ în ultimii ani și a ajuns și în comunități rurale. Însă, dacă la sat este în general mai ușor să optezi pentru încălzirea pe lemne, la oraș, pentru persoanele care locuiesc la bloc, încălzirea cu gaz este una dintre singurele variante. O centrală sau un șemineu pe gaz sunt mult mai ușor de instalat deoarece acest combustibil este prezent în marea parte a zonei urbane din România.

  • Confortul: 

Gazul este un combustibil „confortabil”. Spre deosebire de lemne sau peleți care au nevoie de transport, depozitare, manevrare, provoacă dezordine și necesită aprinderea focului și curățarea focarul și a coșului de fum, centrala pe gaz este pornită printr-o singură apăsare de buton. Este una dintre cele mai comode și ușoare soluții de utilizat și presupune efort minim.

  • Controlul:

Gazul este unul dintre combustibilii care pot fi gestionate în mod inteligent. Căldura unui șemineu pe lemne o reglăm în funcție de câte lemne punem pe foc, dar nu va fi niciodată precisă. În cazul sistemelor de încălzire pe gaz, temperatura se reglează din termostat și va respecta gradele celsius indicate. Noile tehnologii permit reglarea temperaturii de la distanță prin intermediul unei aplicații de pe telefonul mobil. De asemenea, centrala sau șemineul pot fi programate să mențină o anumită temperatură constantă în funcție de perioada zilei. De exemplu, noaptea poate menține 18°C, iar dimineața 21°C.

  • Întreținerea:

Șemineul cu gaz nu produce funingine sau cenușă și nu necesită alt tip de curățare decât cea exterioară, adică eventuală ștegere a prafului. Spre deosebire de șemineul pe lemne a cărui focar și coș de fum trebuie curățate periodic, cel pe gaz este mult mai ușor de întreținut. De asemenea, el nu provoacă dezordine cum se poate întâmpla în cazul aducerii lemnelor sau peleților în locuință.

  • Ecologic:

Încălzirea cu gaz este mult mai puțin nocivă pentru mediu decât alte opțiuni de combustibil. 

DEZAVANTAJELE INCĂLZIRII PE GAZ

Dezavantajele încălzirii pe gaz

Gazul care până anul acesta era considerat o soluție de încălzire economică a devenit în iarna trecută un motiv de îngrijorare. La fel ca și energia electrică, gazul a simțit creșteri de preț extreme. Însă, ca urmare a acestei crize a combustibililor suntem nevoiți să trecem prețul gazului la categoria de dezavantaje pentru acest tip de încălzire.

  • Instabilitatea prețului:

Factura la gaz poate fi imprevizibilă, iar consumul nu poate fi estimat anterior. Gazul, precum electricitatea, este un combustibil care se plătește ulterior consumului. Lemnu sau peleții însă se achită înaintea utilizării, cheltuielile fiind mult mai ușor de gestionat.

  • Penele de curent:

Un dispozitiv de încălzire pe gaz este dependent de rețeaua de curent electric, iar în cazul unei pene de curent acesta nu va funcționa. În comparație, un șemineu pe lemne este complet independent de orice altă sursă de energie. 

Atenție!

În cazul surselor de încălzire pe gaz trebuie să acordați atenție sistemelor de oprire automată a gazelor în momentul producerii unei pene de curent. Riscul este acela de a exista scurgeri de gaze.

  • Flacăra:

Dezavantajul unui șemineu pe gaz în ceea ce privește estetica este acela că flacăra are o culoare albăstruie și un miros greu sesizabil, dar specific. Astfel, flacăra pe gaz nu se poate compara cu flacăra naturală a lemnului, mirosul inconfundabil al acesteia și trosnetul scânteilor. Modele moderne de șeminee pe gaz beneficiază de tehnologii care au îmbunătățit semnificativ procesul de imitare a flăcării naturale.

Sperăm că informațiile despre încălzirea pe gaz v-au fost utile. 

Kaminhorn vă oferă o gamă largă de focare de șeimee pe gaz, moderne și cu un design elegant. Oferim consultanță gratuită și manuale de montaj detaliate, alături de videoclipuri cu instrucțiuni. Livrăm șemineele rapid oriunde în țară. Verificați oferta noastră pe site-ul https://kaminhorn.ro.

Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Aveți întrebări? Noi vă răspundem! Lăsați un comentariu mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *