Sfaturi

Sfaturi utile despre horn/coș de fum

Sfaturi utile despre horn

Coșul de fum poate părea a fi o structură simplă, dar este compus din mai multe elemente care sunt proiectate să funcționeze la unison. Împreună, aceste părți ale coșului de fum rețin căldura și evacuează fumul pentru a vă permite să vă bucurați de căldura șemineului fără neplăceri.

Vă vom ajuta să vă familiarizați mai bine cu hornul de fum prezentându-vă cele mai importante lucruri de știut despre acesta și câteva sfaturi elementare de îngrijire și mentenanță.

1. Montajul

Etapa montării coșului de fum este esențială și vă recomandăm să apelați la servicii profesionale pentru a primi garanția siguranței coșului de fum.

Ce trebuie să aveți în vedere?

  • Amplasați coșul de fum astfel încât să nu fie necesare devieri care ar putea afecta traseul vertical al gazelor.
  • Dacă folosiți combustibil solid se recomandă racordarea la coșul de fum în unghi de 45°.
  • Asigurați-vă că nu există un surplus de silicon sau alte materiale de montaj la îmbinarea elementelor hornului pentru că acesta poate îngreuna evacuarea fumului.
  • Verificați să nu existe îmbinări greșite ale elementelor.

Dacă hornul trece pe lângă componente ale clădirii care sunt inflamabile (grinzi de lemn, folii, plastic), este indicat să lăsați un spațiu de minimum 10 cm între coșul de fum și respectivele elemente, dar și să izolați hornul cu vată bazaltică.

Imagine cu textul odată pe an urcați pe acoperișul casei pentru a verifica hornul

2. Inspecția coșului

Verificarea hornului este o necesitate și nu poate fi ignorată. Examinarea nu vă va asigura numai că șemineul dumneavoastră este sigur pentru utilizare, ci va dezvălui orice probleme înainte ca acestea să devină reparații mai costisitoare. Inspecția va arăta, de asemenea, dacă există depunere de funingine în exces sau obstrucții ale canalului de fum. Ambele pot crește riscul de incendiu și expunerea la monoxid de carbon. Se recomandă proprietarilor de case să efectueze inspecții anuale ale coșurilor de fum.

Ce trebuie să verificați? 

  • hornul de fum trebuie să fie etanș;
  • nu trebuie să existe fisuri;
  • să nu fie afectat traseul pe vertical al gazelor;
  • să nu existe depuneri sau obiecte care să obstrucționeze evacuarea fumului.
Imagine cu textul curățarea coșului de fum se face de două ori pe an

3. Curățarea hornului

Curățarea bianuală a coșului de fum este o altă necesitate pe care fiecare proprietar ar trebui să o cunoască. Gazele create în timpul arderii pot fi corozive și pot accelera deteriorarea componentelor interne atunci când coșul de fum nu este întreținut corespunzător. Funinginea este un alt produs secundar al arderii care este foarte inflamabil în cantități excesive. Necurățarea corespunzătoare a coșului de fum este cauza principală a incendiilor domestice în România (află mai multe aici). Coșul de fum poate fi curățat doar de o persoană specializată care oferă astfel de servicii profesionale. Perioada potrivită pentru efectuarea acesteia este înainte de începerea sezonului rece.

Asigurați-vă că există cel puțin o portiță de vizitare pentru fiecare coș de fum. Dacă clădirea are mai multe nivele recomandăm amplasarea unei portițe de curățare a coșului de fum pe fiecare nivel.

Imagine cu textul Asigurați-vă că traseul fumului nu este blocat de nicun obiect din apropierea coșului

4. Înălțimea coșului de fum

Este esențial ca înălțimea hornului să fie una de siguranță, să nu există obiecte în vecinătatea acestuia care să poată deveni obstacole în calea fumului purtat de vânt și că partea externă a coșului de fum depășește cu cel puțin 1m înățimea poțiunii de acoperiș unde este amplasat.

Imagine cu o pălărie de coș de fum

5. Pălăria hornului

Vă recomandăm să montați o pălărie pentru coș de fum astfel încât să protejați hornul de precipitații, umezeală și vânt excesiv. Acestea împiedică de asemenea pătrunderea în horn a obiectelor sau păsărilor care ar putea bloca circulația fumului.

Imagine cu textul lemnul pentru foc trebuie să fie întotdeauna uscat

6. Combustibilul

Nu folosiți niciodată lemne umede sau neuscate, lucru valabil și în cazul peleților.

Nu supraîncărcați șemineul sau soba cu lemne sau peleți, ci respectați indicațiile de utilizarea ale focarului dumneavostră pentru a preveni aprinderea coșului de fum în urma încălzirii excesive.

Pentru centralele pe lemne vă recomandăm utilizarea unui coș de fum din inox cu o înălțime mare, deoarece acestea au nevoie de un tiraj mărit.

Sperăm că informațiile prezentate în acest articol v-au fost de folos. Dacă aveți întrebări nu ezitați să ne contactați. Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Mergeți la secțiunea de contact și adresați-ne o întrebare.

Vizitați site-ul Kaminhorn pentru a descopei oferta noastră de coșuri de fum profesionale, din ceramică sau inox.

Citiți mai multe informații despre alegerea, montarea, mentenața și siguranța coșurilor de fum pe blogul nostru:

Ai întrebări? Noi îți răspundem! Lasă un comentariu mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *