Ghiduri

Instrucțiuni de montaj – sistem coș de fum profesional KaminHorn

Instructiuni de montaj coș fum

1. Zona fundatiei pentru horn

Fig. 1. Fundatia hornului
 Instructiuni montaj - Fundatia hornului
Fig. 2. Decupare manta
 Instructiuni montaj - Decupare manta
Fig. 3. Baza preluare condens
 
 Fig. 4. Asezare manta 
1Fig. 1. Se pregateste fundatia hornului / placa de baza avand in vedere sa fie perfect dreapta si echilibrata. Recomandam folosirea unui element de horn, umplut cu mortar, lasat o zi sa se intareasca cimentul. Peste aceasta baza se aplica un strat de adeziv.
2Fig. 2. Se pregateste prima manta. Pentru montarea grilei de ventilatie in partea inferioara, se decupeaza mantaua in partea inferioara, decupaj de 14 x 21 cm (inaltime x latime).
3Fig. 3. Peste stratul de adeziv aplicat anterior, se aseaza baza de picurare/preluare condens in pozitie centrala, perfect dreapta, avand in vedere ca distanta intre baza de condens si manta sa fie egala pe toate laturile.
4Fig. 4. Se aseaza mantaua decupata pe stratul adeziv aplicat anterior, in pozitie verticala.
5Se decupeaza vata in partea superioara conform dimensiunilor racordului de vizitare, pentru a nu acoperi partea frontala. Se introduce vata in manta.

2. Zona racordului de curatare horn

Fig. 5. Aplicare adeziv
 Instructiuni montaj - Aplicare adeziv
Fig. 6. Curatare buza
 Instructiuni montaj - Curatare buza
Fig. 7. Aplicare silicon
 
 Fig. 8. Verificare cu nivela 
6Fig. 5. Pe manta, aplica adezivul, evitand marginile interioare si canalele de ventilare a mantalei, si avand grija sa nu ajunga adeziv intre manta si vata.
7Fig. 2. Se decupeaza urmatoarea manta pentru racordul usitei de vizitare/curatare horn. Se va decupa pe toata inaltimea elementului, si latime de 21 cm .
8Se pregateste lipirea tuburilor de samota. Se pot folosi 2 variante: Silicon pentru temperaturi inalte sau Chit refractar. in cazul folosirii chitului refractar, acesta trebuie preparat conform instructiunilor de pe ambalaj. Atentie: chitul poate fi folosit intr-o perioada de maxim 45 minute, la o temperatura de peste  +5ºC. Amestecul trebuie facut corespunzator, orice adaos de apa sau chit ulterior amestecului initial este interzis.
9Fig. 6. Ambele capete ale  elementului de samota racord usita de vizitare, vor fi sterse cu un burete umed sau pensula. Fig. 7. Apoi se aplica chitul cu un spaclu sau siliconul pe buza de imbinare din partea inferioara a tubului (Partea cu buza interioara).
10Fig. 8. Se introduce cu grija racordul in manta, avand grija ca tubul sa fie orientat cu buza exterioara in sus. Se va verifica cu nivela asezarea perfect verticala. Se indeparteaza chitul in exces din interiorul tubului cu un burete umed.
Fig. 9. Asezare manta
 Instructiuni montaj - Asezare manta
Fig. 10. Aplicare Adeziv
 Instructiuni montaj - Aplicare adeziv
Fig. 11. Manta decupata
 
 Fig. 12. Continuare horn 
11Fig. 9. Elementul de manta decupat, se va aseza peste adezivul aplicat, perfect vertical  (se va verifica cu nivela).
12Fig. 11. Urmatoarea manta, va trebui sa fie decupata in partea inferioara 21 cm latime si inaltimea necesara pentru ca golul sa fie cu 2 cm mai mare decat racordul de vizitare. Se monteaza mantaua.
13Se decupeaza vata in partea inferioara conform dimensiunilor racordului de vizitare, pentru a nu acoperi partea frontala. Se introduce vata in manta.
14Fig. 12. Se vor repeta pasii de mai sus pana la atingerea inaltimii de racordare dorite conform instructiunilor prezentate mai sus, avand in vedere respectarea ordinii de montaj ”Manta – Vata – Tub de samota – Manta – Vata”. Dupa fiecare imbinare a tubului de samota sau manta, se va curata chitul, adezivul sau siliconul in exces, la nivelul imbinarilor. Se va verifica verticalitatea cu nivela.


3. Zona racordului gurii de fum

Fig. 13. Montare racord
 Instructiuni montaj - Montare racord
Fig. 14 Manta decupata
 Instructiuni montaj - Manta decupata
Fig. 15. Introducere vata
 
 Fig. 16. Continuare horn 
 
15Fig. 13. Se monteaza racordul de fum tub de samota in mantaua decupata pe toata inaltimea.
16Fig. 14. Pentru urmatoarea manta, se va masura cat trebuie decupat. Trebuie avut in vedere ca intre racordul de fum si manta sa avem un spatiu de 1 cm in laterale si 4 cm deasupra si dedesubt.
17Montarea racordului de fum la 45 grade sau 90 grade se va face similar montarii racordului usitei de vizitare. Se continua montajul cosului de fum, conform pasilor de mai sus.

4. Treceri prin plansee

18Este strict interzisa intreruperea cosului de fum la treceri prin plansee, pentru a trece doar cu tub, sau tub si vata. Sistemul trebuie sa fie complet de jos pana sus, faraintreruperi
19In cazul planseelor din material combustibil (lemn, etc), se are in vedere o distanta de minim 5cm intre mantaua de beton si materialul combustibil
20Se va asigura integritatea structurala a hornului.
21in cazul cladirilor cu mai multe nivele, este recomandata instalarea unei usite de vizitare la cel putin la 2 nivele.


5. Zona superioara finalizarea cosului de fum

Fig. 17. Elementi decorativi
 Instructiuni montaj - Elementi decorativi
Fig. 18 Guler + Palarie
 Instructiuni montaj - Guler + Palarie
Fig. 19. Grilaj ventilatie
 
 Fig. 20. Finalizare horn 
 
22Se monteaza ultimul element de manta
23Dupa caz, pe ultimul element de manta se poate monta o grila de ventilatie, in partea superioara a elementului decupandu-se golul necesar grilei de ventilatie.
24Fig. 17. Se continua montajul cu elementele decorative, vata si tuburile de samota.
Nota: ultimul nu se mai izoleaza.
25Se taie ultimul tub de samota in asa fel incat sa fie la acelasi nivel cu ultimul element decorativ
26Fig. 18. Se aseaza gulerul de acoperire horn in pozitie centrala si perfect orizontala, folosind adezivul pentru mantale
27Fig. 18. Se aseaza palaria de horn peste gulerul de horn urmarind ghidajele dedicate, folosind acelasi adeziv ca mai sus.
28Fig. 19. Se monteaza grilajul de ventilatie in golul dedicat din manta
29Se monteaza usita de curatare, folosind dibluri pentru beton, si adeziv.
30Fig. 20. Se finalizeaza sistemul complet de horn, si se da in lucru.

Informatii si recomandari cu privire la montajul sistemului de horn:

1.Pentru montarea mantalelor se recomanda folosirea adezivului pentru horn inclus in pachet sau  mortar de zidarie de clasa M2,5 sau M5 conform EN 998-2.
2.Tuburile de samota  trebuie curatate si umezite cu burete inainte de montaj. Se va folosi kit refractar sau silicon pentru temperaturi inalte. Dupa montarea fiecarui tub de samota, se sterge excesul de kit/silicon din interiorul tubului cu un burete umed.
3.Scurgerea condensului trebuie conectata la sistemul de scurgere menajera in cazul aparatelor cu temperaturi ale gazelor de ardere mai mici de 80?C. in cazul in care temperatura gazelor de ardere este mai mare de 80?C (centrala pe lemne cu tiraj fortat, semineu pe lemne), scurgerea poate sa nu fie legata.
  4.Vata minerala bazaltica va fi montata cu imbinarile orientate spre centrul mantalei.
  Este interzisa  montarea vatei cu imbinarile spre colturile de aerisire ale mantalei.

5.Partea sistemul de horn situata deasupra acoperisului sau la exterior trebuie protejat deasupra acoperisului impotriva intemperiilor, placat cu tabla, tencuiala sau zidarie. Capul cosului de fum trebuie acoperit pe durata lucrarilor de constructie pentru a evita infiltrarea apei de ploaie.
6.Montatorul / beneficiarul este direct responsabil de asigurarea statica a sistemului de horn.
7.intre orice componente inflamabile din apropierea sistemului de horn, trebuie sa fie lasata o distanta la minim 5 cm fata de sistemul de horn, si un strat de vata bazaltica.
8.Se masoara inaltimea necesara pentru racordul de fum. In functie de aceasta inaltime se va ajusta tubul de samota incepand cu primul element de samota montat peste baza de picurare. Se poate interveni doar asupra partii inferioare a tubului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *