Sfaturi

Cum să reduci cheltuielile pentru încălzire – Sfaturi practice

Cum sa reduci cheltuielile pentru incalzire

Sezonul rece aduce cu sine cheltuieli suplimentare pentru încălzire. Pentru a diminua costurile pentru combustibil nu este suficientă alegerea unei centrale economice, ci este necesară optimizarea întregului ansamblu de încălzire.

Cum puteți economisi bani fără să renunțați la confortul căldurii? 

În acest ghid vă ajutăm să identificați pas cu pas problemele sistemului dumneavoastră de încălzire (în special cele cu combustibil solid - lemn, peleți, cărbuni). Astfel veți putea identifica metodele prin care să atingeți cheltuieli minime pe timp de iarnă și să folosiți combustibilul la întregul său potențial.

Imagine cu o fereastră iarna și textul verificați tâmplăria

Verificarea tâmplăriei

Adesea, tâmplăria este principalul „vinovat” pentru pierderile de căldură. Aceasta poate fi deteriorată, veche, negândită să asigure un indice de confort sau poate avea garnituri învechite și închideri neetanșe, etc. Astfel, căldura din interiorul locuinței se pierde cu ușurință, chiar dacă sistemul dumneavoastră de încălzire este unul eficient. 

Apelați la un specialist în tâmplărie pentru o evaluare completă. Acesta vă poate recomanda soluția potrivită pentru necesitățile dumneavoastră.

Verificati izolatia zidariei

Verificarea izolării zidăriei

Izolarea clădirii inexistentă sau deficitară poate conduce la pierderea căldurii din locuință. Astfel, o izolație bună va asigura menținerea căldurii constante în interior, oferind confort și cheltuieli reduse.

În medie, costurile de izolare a unei clădiri se amortizează în primele două-trei sezoane reci.

Verificati izolatia acoperisului

Verificarea acoperișului - izolație, etanșeitate, ferestre

Este foarte important ca acoperișul să fie căptușit cu izolație. Verificați dacă acesta este corespunzător izolat și acoperiți orice gol găsit. De asemenea, există situații în care se pot identifica goluri către exterior, de etanșare între grindă și acoperiș, pe unde se poate, de asemenea, pierde căldura.

Dacă aveți  ferestre vă recomandăm să le supuneți unei verificări specializate pentru a vă asigura că și această parte a tâmplăriei este conformă.

Izolati tevile de caldura

Izolarea țevilor de căldură

Pentru a fi eficiente, caloriferele/radiatoarele trebuie să ajungă la temperatura optimă conform reglajului. În funcție de traseul țevilor, dacă acestea nu sunt izolate, atunci când traveresează încăperi/spații reci, ele vor suferi pierderi de căldură ale agentului termic, scăzând astfel randamentul caloriferelor. 

Verificați traseul țevilor și remediați problemele constatate, asigurându-vă că acestea sunt izolate corespunzător.

iMAGINE CU O CENTRALĂ PE PELEȚI ȘI TEXTUL OPTIMIZAȚI CENTRALA TERMICĂ

Optimizarea centralei termice

Pentru o funcționare la un randament mai ridicat, centrala termică poate fi optimizată prin câteva metode:

  • Termostat - Un termostat  setat după nevoile dumneavoastră va contribui semnificativ la optimizarea costurilor de încălzire. Atunci când nu este nimeni acasă, termostatul poate fi setat pe o temperatură mai mică, iar atunci când vă aflați în interiorul locuinței, o temperatură normală (de exemplu, 22 de grade). De asemenea, în timpul nopții, nu este necesară o temperatură foarte mare. 

Informativ

Conform studiilor, somnul ideal poate fi obținut cu o temperatură ambientală cuprinsă între 16 și 19 grade.

  • Rolul returului - Centrala termică (mai ales cea pe combustibil solid lemn, cărbuni, etc.) trebuie reglată corespunzător de un instalator profesionist autorizat. Recomandăm reglarea temperaturii returului agentului termic peste 65°C, eliminând astfel pericolul de condens și obținând un randament al arderii mult mai ridicat. De asemenea, eliminarea condensului apărut în urma temperaturii returului va face întreținerea centralei și a coșului de fum mult mai ușoară și durata de viață mult mai lungă.
  • Rolul aportului de aer curat - Aportul de aer curat este obligatoriu pentru o funcționare corectă a sursei de căldură. Atunci când priza de aer este instalată corespunzător, aerul curat, oxigenat, va ajuta ca arderea combustibilului să se facă complet, eficient și cu degajare mai mare de temperatură, ceea ce va spori eficiența sursei dumneavoastră de căldură.

Atenție!

Este obligatorie instalarea unei prize de aer pentru a asigura funcționarea corectă a sursei de căldură!

Imagine cu bucăți de lemn și textul folosiți doar lemn uscat

Folosiți doar lemn uscat!

  • Lemnele uscate - Pentru a avea lemnele uscate (cu umiditate maximă de 20%) trebuie sa vă organizați din timp. Cumpărați lemnele din primăvară (sau cu 2 ani înainte) și depozitați-le într-un loc uscat și bine aerisit. Deși presupune un efort suplimentar, diferența față de lemnele umede (cumpărate în grabă toamna sau în toiul iernii) o face eficiența termică a acesora, lemnele uscate degajând de 2-3 ori mai multă putere calorică decât cele umede. De asemenea, folosirea lemnelor umede, “verzi”, duce la apariția condensului pe coșul de fum și în sursa de căldură (centrala termică).
Acordati antentie cosului de fum

Atenția față de coșul de fum

Chiar dacă percepția generală asupra coșurilor de fum este una mult prea simplificată, acestea reprezintă cea mai imporantă componentă a instalației de încălzire, fiind responsabile atât de siguranța dumneavoastră, cât și de buna funcționare a sursei de căldură, în parametrii optimi.

Conform IGSU, peste o treime din incendiile de locuințe produse anual au drept cauză coșul de fum. De aceea vă recomandăm să acordați atenție maximă coșului de fum, de la achiziția unui coș de fum conform (proiectat și produs special pentru a fi folosit ca și coș de fum, nu din cărămidă de zidărie, elemente de ventilație, etc.) până la întreținerea corespunzătoare anuală (curățarea coșului de fum – apelând la un coșar profesionist) și verificarea periodică a acestuia.

Un coș de fum corespunzător va asigura și o perfomanță bună a sursei de căldură (centrala pe lemne, etc.), reducând condensul și asigurând un tiraj optim, favorizând astfel ardererea completă a lemnelor, ceea ce contribuie la reducerea consumului de lemne, dar și la mărirea duratei de viață a sursei de căldură.

Important!

Vă recomandăm verificarea coșului actual (dacă există), urmărind următoarele aspectele: izolație, etanșeitate, curățarea coșului, diametru (dacă este suficient pentru sursa de căldură), dacă coșul de fum este conform (materiale și constructive) și dacă este dimensionat corespunzător, etc.

În urma evaluării preliminarii, puțeti lua decizia potrivită pentru dumneavoastră: remedierea problemelor și consolidarea coșului de fum actual sau achiziția unui coș de fum nou.

Kaminhorn vă pune la dispoziție o gamă variată de focare de șemineu profesionale, atestate european la cele mai înalte standarde de calitate. Verificați oferta noastră pe site sau contactați-ne pentru mai multe informații.

Sperăm că sfaturile despre cum puteți economisi bani pentru cheltuilile la căldură v-au fost de folos. Dacă aveți întrebări nu ezitați să ne contactați. Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Mergeți la secțiunea de contact și adresați-ne o întrebare.

Aveți întrebări? Noi vă răspundem! Lăsați un comentariu mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *