V-ați întrebat vreodată care este diferența dintre coșul de fum din inox, zidărie sau ceramică? Vreți să aflați care este cel mai potrivit pentru dumnevoastră?
Noi am scris un articol detaliat despre tot ceea ce trebuie să știi atunci când îți alegi coșul de fum pe blogul nostru, însă aici găsițiti mai multe informații despre materialul perfect pentru hornul de care are nevoie locuința dumneavoastră.
Atunci când alegeți un coș de fum, estetica devine secundară după funcționalitate. Când avem de a face cu ceva periculos precum focul, să știi înseamnă să deții controlul. Siguranța locuinței este adevărata precocupare care trebuie cosiderată esențială în instalarea și utilizarea hornului de fum. Tocmai de aceea este necesar să achiziționați un coș de fum potrivit cu sistemul dumneavoastră de încălzire.
Există trei tipuri de coșuri de fum din care pueți alege în momentul în care v-ați cumpărat o centrală pe lemne, un șemineu, o sobă etc.
Cele trei tipuri de hornuri:
1. Coș de fum din inox - dublu perete, izolat
Coșurile din inox dublu perete reprezintă cea mai nouă variantă de coșuri de fum profesionale. Hornurile din inox sunt instalații complete pentru evacuarea gazelor de ardere în atmosferă în deplină siguranță. Deoarece conțin materiale de calitate și vată minerală bazaltică pentru izolare, coșurile de fum din inox sunt o alternativă sigură și eficientă.
Avantajele hornurilor din inox:
- Sunt caracterizate de o greutate redusă care le face perfecte pentru a fi instalate în locuri în care montarea unui horn cu greutate mare este o problemă;
- Coșul de fum din inox este ușor de ancorat și este potrivit pentru situațiile în care aveți nevoie de un horn înalt;
- Poate fi montat chiar și după construcția casei, în funcție de necesități și dimensiuni;
- Există o gamă largă de diametre pentru coșurile de fum din inox;
- Poate fi montat atât în interiorul construcției, cât și în afara ei;
- Rezistență la îngheț, dezgheț, șocuri termice cauzate de autoaprindere, condens și coroziune chimică;
- Întreținere și curățare ușoare (găsiți mai multe informații despre curățarea coșului de fum în articolul de pe blogul nostru).
Dezavantajele hornurilor din inox:
- Rezistențe în timp mai mică decât în cazul coșurilor de fum ceramice;
- Perioadă de garanție mai scurtă.
Atenție!
Pentru a alege dimensiunea potrivită pentru coșul de fum consultați un specialist care va ține cont de tipul sursei de încălzire și alte aspecte precum puterea cazanului, tirajul necesar, înălțimea clădirii etc.
2. Coș de fum din zidărie
Coșul de fum din zidărie reprezintă cea mai întâlnită soluție de evacuare a gazelor, însă, în ciuda popularității sale, nu este și cea mai sigură.
Avantajele coșului de fum din zidărie:
- Asigură o reflexie mai mare a căldurii decât coșurile din inox, menținând mai caldă zona din jurul șemineului, eliminând astfel mai eficient fumul;
- Zidăria este realizată din materiale precum cărămida și piatra și este caracterizată de o estetică foarte plăcută. Adesea aceste materiale de construcții sunt introduse și în alte elemente ale casei, oferind întregii construcții un aspect uniform și frumos.
Dezavantajele coșului de fum din zidărie:
- Coroziunea este o problemă serioasă pentru toate tipurile de coșuri de fum, însă deoarece cărămida nu este certificată pentru coșul de fum, aceasta este afectată în mod direct de coroziune. Se reduce astfel durata de viață atât în cazul hornului cât și a sistemului de încălzire la care este legat (găsiți mai multe detalii despre întreținerea coșurilor de fum în articolul nostru de pe blog);
- Adezivul (mortarul) folosit pentru zidărie este de asemenea afectat de coroziune, ceea ce duce la fisuri, găuri în zidărie și probleme cu etanșeitatea coșului;
- De cele mai multe ori aceste coșuri nu sunt izolate, ceea ce favorizează apariția condensului și a gudronului umed foarte inflamabil care reprezintă un risc de incendiu;
- Nu prezintă flexibiliate și sunt construcții cu greutate mare.
Atenție!
Greutatea ridicată a zidăriei nu permite folosirea în siguranță a unui astfel de coș de fum în situațiile în care locuința dumneavoastră are mai mult de două etaje. În cazul în care aveți nevoie de un horn pentru etajele superioare ale casei, vă recomandăm să optați pentru un coș de fum din inox, a cărui greutate este mult mai redusă.
3. Coș de fum din ceramică
Coșurile de fum din ceramică se folosesc în Europa de Vest de peste 50 de ani și au durata de viață practic egală cu cea a casei, garanția minimă fiind de 30 de ani.
Avantajele coșurilor de fum din ceramică:
- Nu necesită izolație ulterioară, fiind triplustrat, cu tubulatură ceramică, strat de izolație și mantale de beton;
- Tuburile ceramice speciale rezistă la acizi, ceea ce face ca hornul să nu fie atacat de acizii corozivi, chiar dacă se formează condens;
- Conțin un colector de condens care asigură evacuarea acestuia în exteriorul coșului de fum, împiedicând astfel pătrunderea infiltrațiilor și a mirosului în casă;
- Reizistență la îngheț și autoaprindere;
- Impermeabilitate la apă, vapori și gaze arse;
- Poate fi montat atât în interiorul, cât și în exteriorul clădirii;
- Poate fi folosit la renovarea clădirilor istorice deoarece nu afectează aspectul acestora;
- Tirajul are o performanță mult mai mare față de alte sisteme de coș de fum, datorită izolației coșului de fum – temperatura în coșul de fum este păstrată constantă și secțiunea rotundă a tuburilor ceramice cu suprafață neabrazivă și favorizează evacuarea cât mai rapidă a fumului.
Dezavantajele hornului de fum ceramic:
- Deoarece este un sistem de evacuare complet, costul unui astfel de coș de fum este mai ridicat.
Sperăm că sfaturile noastre despre coșurile de fum din inox, zidărie sau ceramică v-au fost utile și că veți găsi și alte informații de folos pe blogul nostru.
Tot ce trebuie să știi despre alegerea coșurilor de fum
- Publicat de liviu.balta
- 3 comments