Ghiduri

Ce accesorii sunt necesare pentru un coș fum profesional?

Un coș fum are nevoie de accesorii care se achiziționează separat sau vin împreună cu acesta. În cele mai multe situații, coșurile profesionale triplustrat au incluse majoritatea accesoriilor, însă când acestea nu sunt prezente este nevoie de o cunoaștere a componentelor necesare pentru montarea în siguranță a hornului.

Cele mai importante accesorii pentru coșul de fum

Am realizat o listă cu accesoriile necesare pentru instalarea unui coș de fum și recomandările noastre pentru a vă ușura procesul de căutare. Vă recomandăm să vă consulați cu un specialist în domeniu pentru a identifica soluțiile cele mai potrivite necesităților dumeavoastră.

Pălăria de coș de fum

Pălăria este accesoriul ideal pentru coșurile de fum clasice, oferind o primă barieră de protecție împotriva umezelii apărute în coș din cauza precipitațiilor, dar și protecție împotriva păsărilor. Avantajele folosirii unei pălării de coș de fum sunt multiple:

  • impermeabilitate;
  • montaj rapid;
  • evacuare eficientă a gazelor;
  • rezistență la comprimare conform certificatului de conformitate;
  • rezistență la coroziune;
  • rezistență la îngheț și alte intemperii.

Gulerul de coș de fum

Gulerul hornului are rolul de a proteja partea superioară a coșului de fum, fiind un element important al ansamblului. Avantajele acestuia aduc un aport pozitiv semnificativ rezistenței hornului:

  • protejează partea superioară a coșului de fum de ploaie/umezeală;
  • previne scurgerea cenușii pe marginile coșului în partea superioară;
  • asigură stabilitate suplimentară pălăriei pe coș, datorită marginii sale superioare, etc.

Acesta poate fi folosit și la ieșirea coșului de fum din acoperiș sau ca element intermediar, design-ul gulerului permițând zidirea elemenților de coș deasupra sa.

Ușa de vizitare-curățare a coșului de fum

Ușa de vizitare are ca principal scop întreținerea și curățarea coșului de fum și asigurarea unei utilizări fără probleme a acestuia. Prin construcția sa, coșul de fum creeaza tirajul necesar funcționării șemineului/centralei, eliminând gazele și fumul în atmosferă.

Ușa de curățare a coșului de fum este rezistentă la temperaturi ridicate, unele modele fiind dublu izolate cu material izolant încastrat. Recomandăm folosirea ușilor de vizitare/curățare duble și etanșe. Dacă coșul dumneavoastră nu este dotat cu ușă de vizitare sau ușa de vizitare este neconformă, vă sfătuim să achiziționați o ușă de fum care să corespundă cerințelor acestuia.

Tubul de șamotă

Tubul de șamotă poate fi comparat cu „inima" coșului de fum profesional, în jurul ansambulului de tubulatură de șamotă fiind construit tot coșul de fum.

Tubul de șamotă este caracterizat printr-o precizie dimensională ridicată, este foarte rezistent la variațiile de temperaturi și ardere, la umezeală și agenți chimici. Rugozitatea scăzută a peretelui interior asigură condiții optime pentru evacuarea gazelor arse, iar secțiunea rotundă favorizează un tiraj mărit.

Burlanul din oțel

Burlanul din oțel refractar de înaltă calitate este soluția ideală pentru racordarea sursei de căldură la coșul de fum. Este una din variantele foarte trainice de racordare la coșul de fum deoarece prezintă o durată mare de viață, rezistență mare la temperaturi ridicate, iar la curățarea clasică cu peria nu se va deteriora.

Aceste burlane sunt ușor de instalat, fiind mufabile fără să necesite o etanșare suplimentară. Construcția din oțel refractar oferă acestor burlane rezistență mare în timp, rezistență la dilatare/contracăii datorate diferenăelor de temperatură.

Reducția coșului de fum

Reducția pentru coșul de fum este de cele mai multe ori ignorată total până la momentul cuplării sursei de căldură, dar reprezintă cea mai importantă componentă intermediară între coșul de fum și sursa de căldură.

În cazul în care coșul de fum este profesional triplustrat cu tubulatură ceramică, reducția folosită trebuie să fie conformă, să fie proiectată special pentru a prelua dilatarea suplimentară a metalului, protejând astfel tubul ceramic. De cele mai multe ori, aceste reducții sunt dotate cu un șnur ceramic pentru a prelua dilatările.

Cotul de burlan reglabil

Cotul poate fi reglabil de la 0 la 90 de grade, prevăzut cu capac de vizitare etanș pentru inspecția și curățarea canalului de fum.

Poate fi legat la orice unghi și este mufabil la capete, fiind ușor de reglat cu ajutorul celor 2 coliere de fixare.

Atenție!

Apelați la serviciile unei persoane sau firme specializate în domeniu pentru a vă oferi cele mai bune soluții în alegerea coșului de fum și a componentelor acestuia. De asemenea, vă recomandăm ca montarea și instalarea hornului să fie efectuate de profesioniști și în condiții de siguranță.

Sperăm că informațiile despre accesoriile coșului de fum v-au fost de folos. Dacă aveți întrebări nu ezitați să ne contactați. Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Mergeți la secțiunea de contact și adresați-ne o întrebare.ccesoriile

Aveți întrebări? Noi vă răspundem! Lăsați un comentariu mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *