Fun facts

Cele mai renumite coșuri de fum din lume

TOP 8 cele mai RENUMITE COSURI de fum DIN LUME

Un coș de fum renumit, un coș de fum care poate fi amuzant, interesant, ciudat, haios, cel mai înalt, cel mai gros, un coș de fum despre care sa vorbească toată lumea. Veți descoperi în acest articol cele mai inedite coșuri de fum din întreaga lume care sunt considerate opere de artă sau experimente arhitecturale și care vă vor suprinde imaginația.

Cele mai inedite 8 coșuri de fum:

1. Sculptura coș de fum „Performance Piece” de Dennis Oppenheim

Acest coș fum este realizat de sculptorul Dennis Oppenheim. Sculptura este realizată din oțel, pigmenți, cărămizi și fibră de sticlă. Dispune de un șemineu și un horn cu coșul de fum răsucit într-un nod. În jurul șemineului se află mai multe trompete decorative. Sculptura este situată în campusul Colegiului comunitar Johnson County din Overland Park, Kansas, fiind cel mai inedit coș fum funcțional din lume!

2. Coșul de fum răsucit “SIMNAI DIRDRO”

Acest coș fum impunător, răsucit, se află la 8 metri la nord de Valea Rhymney din sudul Marii Britanii. A fost proiectat de artistul Brian Tolle din New York și a fost instalat pentru prima oară în Marea Britanie. Sculptura a fost dezvăluita în 2010 și își propune să creeze o viziune modernă, mai degrabă decât o interpretare clasică a coșurilor de fum din trecut.

Sculptura are o lungime de 16 metri, este realizată din cărămidă și are un design care a fost sculptat în polistiren, apoi acoperit cu o substanță specială pentru durabilitate și rezistență. A fost pictat manual de artiști de la un teatru din Marea Britanie și ridicat în poziție verticală cu macaraua.

3.  Blocul de locuințe intitulat „CASA MILA”

Unul dintre cei mai cunoscuți arhitecți din istorie, Antoni Gaudí, primește recunoaștere pentru lucrările sale fantastice din țiglă și pentru designul artei decorative.

Unul dintre seturile unice de coșuri pe care le-a creat este cel de pe Casa Mila, un bloc de locuințe construit inițial pentru Roser Segimon și Pere Mila. Setul de turnuri de ventilație aflate deasupra acoperișului clădirii arată ca niște paznici care supravecghează totul partea superioară a complexului. Întreaga structură are aspectul deosebit pe care îl au numai clădirile lui Gaudí și, în perioada în care a fost construită, a fost considerată un proiect controversat, dar acum clădirea este foarte apreciată și vizitată în mod regulat de turiști.

4.   Coșurile de fum ale “CASEI BATLLO”

Pe aceleași linii ale blocului de locuințe Casa Mila, pe o clădire restaurată de Antoni Gaudí, a fost creată o varietate colorată de coșuri pentru Casa Batllo. La nivel local, cunoscută sub numele de "Casa oaselor", Casa Batllo a fost considerată o inovație arhitecturală unică și diferită, la fel ca oricare altă creație Gaudí. Aceasta include lipsa liniilor drepte si utilizarea plăcilor ceramice colorate încorporate în fiecare zonă a casei. Chiar și coșurile de fum decorative cu linii curbe care sunt aliniate cu acoperișul sunt îmbrăcate complet în plăci ceramice pline de culoare.

5. Coșul de fum Das Heizhaus

Un coș de fum unic a fost proiectat de Rudolf Steiner și terminat în 1914. Coșul de fum a dominat clădirea care a găzduit camera boilerului a complexului. Structura unică, numită Das Heizhaus, face parte din complexul Goetheanum care este centrul Școlii de Știinte Spirituale și Societății Antroposofice din Donarch, Elveția.

Rudolf Steiner, lider spiritual și fondator al sistemului de învățământ Waldorf, printre multe alte realizări, și-a folosit munca pentru a reflecta credințele sale. Se presupune că această construcție ilustrează conexiunea dintre artă și natură, coșul de fum fiind îmbrăcat în frunze.

6. Cel mai înalt și ecologic coș de fum din lume

Acest „coș fum" are 244 m înălțime, își preia energia de la soare, dar generază energie și prin utilizarea turbinelor eoliene aflate în interiorul structurii. Acesta este cel mai ecologic coș de fum din lume, deoarece nu există nimic de ars, dar totuși principiul de funcționare include „tragerea” aerului în sus, pentru a-l „degaja” în atmosferă, de aceea este considerat un coș de fum futurist.

Hornul imens este amplasat în mijlocul Arizonei. Această structură generatoare de energie solară a costat aproximativ 750 milioane de dolari. Acesta a fost proiectată cu scopul de a genera energie suficientă pentru a alimenta 200.000 de locuințe din zonă. Instalația enormă de energie solară/eoliană a fost construită de o companie australiană numită EnviroMission. În afară de un mic proiect de testare în Spania, nimic asemănător nu a fost construit vreodată. 

7.  Castelul Chambord: cele mai multe coșuri de fum într-un loc

Castelul Chambord, pe care Francis I l-a început în 1519, are 365 de coșuri, fiecare diferit, fiecare acoperit cu scuturi sculptate, coroane, coloane, animale sau nimfe. Clădirea, care nu a fost niciodată finalizată, a fost construită de regele François I în parte pentru a fi aproape de cea pe care o iubea, Contesse de Thoury. Chambord este cel mai mare castel din Valea Loarei și a fost construit pentru a servi ca o cabană de vânătoare pentru François I. Castelul are, de asemenea, 440 de camere și 84 de scări.

8. Cele mai vechi coșuri de fum

Coșurile de fum din Thornbury Castle sunt printre cele mai vechi și mai renumite hornuri din lume. Castelul este o structură construită în 1511 pentru al III-lea Duce de Buckingham, dar coșurile fanteziste au fost adăugate 3 ani mai târziu. Ulterior, acest castel a fost confiscat de regele Henric al VIII-lea și a fost locuit de către el pentru o perioada scurta de timp, alături de Anne Boleyn.

Proiectele complicate ale coșurilor maiestuoase ale acestui castel sunt realizate din cărămizi modelate și sculptate. Castelul este una dintre cele mai vechi și pline de istorie locuințe din Anglia.


Specialiștii susțin însă că unele din cele mai vechi coșuri de fum sunt probabil cele aflate în clădirea masivă a bucătariei din Mănăstirea din Fontevrault care datează din secolul al XII-lea,  acolo unde sunt îngropați Henry al II-lea al Angliei, soția lui Eleanor de Aquitame și fiul lor Richard The Lion Heart. 
Cele cinci coșuri de fum masive, folosite pentru gătit și afumat carne și pește pentru o comunitate monahală de câteva sute de persoane, sunt conectate foarte ingenios cu alte 20 cosuri de fum din piatră, construite în formă de creion și se integrează foarte armonios cu arhitectura clădirii specifică erei romanciere.

Dacă aveți nevoie de un coș de fum, Kaminhorn vă pune la dispoziție o gamă variată de soluții potrivite pentru toate necesitățile. 

Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Mergeți la secțiunea de contact și adresați-ne o întrebare.

Aveți întrebări? Noi vă răspundem! Lăsați un comentariu mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *