Sfaturi

Importanța curățării coșului de fum

Muncitor care curăță un coș de fum și textul Importanta curatarii cosului de fum

Curățarea și verificarea coșului de fum este o procedură foarte importantă pentru siguranța casei dumneavoastră. Aceasta trebuie efectuată indiferent de tipul sistemului de încălzire.

Efectele necurățării coșului de fum

Amânarea curățării hornului poate avea consecințe devastatoare. Acesta se poate înfunda cu funingine și alte reziduuri rezultate în urma arderilor, conducând la autoaprinderea coșului din cauza depunerilor de gudron, ceea ce poate provoca incendii. În România, utilizarea unui horn necorespunzător este cauza a 1 din 3 incendii de locuințe.

Un coș de fum înfundat crește și riscul intoxicării cu monoxid de carbon, ca urmare a faptului că fumul nu poate fi eliminat și se întoarce în locuință. 

De asemenea, eficiența șemineului/centralei/sobei scade semnificativ în cazul evacuării înfundate, tirajul devenind ineficient.

Important!

Potrivit legislației în vigoare, curățarea și verificarea coșului de fum trebuie efectuată cel puțin odată pe an de către o persoană sau o firmă autorizată în acest domeniu, care va elibera o adeverință și un proces verbal de verificare/curățare.

Cauzele înfundării coșurilor de fum

  • condensul acid care rezultă în urma arderii gazelor poate provoca dislocarea cărămizilor și implicit înfundarea coșului (în cazul sistemelor de încălzire pe gaz);
  • defecțiuni ale hornului ce apar ca urmare a unei construcții greșite;
  • folosirea combustibilului lemnos cu o umiditate mai mare de 20% care provoacă depuneri de cenușă pe pereții interiori ai hornului;
  • pânzele de păianjen care acumulează hârtii sau frunze purtate de vând și formează un dop;
  • păsările care obișnuiesc să își construiască cuiburi în interiorul hornului, în cazul în care acesta nu are o pălărie de coș de fum;
  • coșul de fum subdimensionat;
  • improvizații folosite pentru construirea coșului de fum.

Află cum poți preveni obstrucționarea hornului din articolul nostru de pe blog.

Tipurile de curățare a coșului de fum

Există două tipuri de curățare: chimică și mecanică.

Imagine cu un coșar și textul curățarea mecanică a coșului de fum

Curățare mecanică

Curățarea mecanică este obligatorie prin lege și se efectuează anual sau odată la șase luni, în funcție de combustibilul folosit și de sistemul de încălzire ales. Curățarea mecanică presupune curățarea profesională și îndepărtarea depunerilor (fără a deteriora coșul de fum), dar și verificarea apariției unor posibile probleme structurale ale coșului. Coșul de fum se curăță cu perii de sârmă, inițial din partea de sus (de pe acoperiș) și mai apoi din cea de jos (prin focar). 

Important!

Înainte de a realiza curățarea mecanică a hornului asigurați-vă că ați scos toate lemnele sau jăratecul din focar și acoperiți toată zona din proximitatea sobei/șemineului/centralei cu folii care să protejeze suprafețele de posibile depuneri. 

Citiți mai multe sfaturi despre îngrijirea coșului de fum în articolul nostru de pe blog.

Imagine cu jăratec într-un șemineu și textul curățarea chimică

Curățarea chimică

Curățarea chimică presupune folosirea unor soluții chimice care ajută la uscarea gudronului umed astfel încât ulterior să se poată face curățarea mecanică în siguranță. Produsele chimice se adaugă pe jăratecul din focar în timp ce în horn este încă prezentă o temperatură ridicată.

Important!

În cazul coșurilor de fum profesionale Kaminhorn, triplustrat izolate, realizate la standarde de siguranță europene, garanția oferită este de 30 de ani. Însă, cea mai importantă condiție de păstrare a acestei garanții este efectuarea curățării coșului de fum doar de către personal calificat și autorizat, cel puțin odată pe an.

Curățarea se va face documentat, iar coșarul autorizat va elibera o adeverință și un proces verbal de curățare/verificare. Acest document se păstrează împreună cu documentele coșului de fum, fiind necesar în cazul în care veți avea nevoie de garanție.

Vă recomandăm să apelați cu încredere la serviciile oferite de coșarii autorizați ASFOCH din toată țara. Puteți consulta lista coșarilor autorizați pe siteul Asociației Focarilor pentru a identifica opțiunile prezente în zona în care locuiți.

Dacă doriți să aflați mai multe informații despre coșurile de fum puteți accesa și celelalte articole și ghiduri utile de pe blogul nostru.

Sperăm că informațiile despre curățarea coșului de fum v-au fost de folos. Dacă aveți întrebări nu ezitați să ne contactați. Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Mergeți la secțiunea de contact și adresați-ne o întrebare.

Aveți întrebări? Noi vă răspundem! Lăsați un comentariu mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *