Fie că este instalat ca obiect de decor, fie că are rolul de a produce căldură, șemineul este una dintre cele mai îndrăgite soluții termice. Există însă o diversitate tot mai mare de modele de șeminee pe piața din România, iar focarele moderne câștigă tot mai multă popularitate.
Câte tipuri de șeminee există?
Inițial șemineul a avut mai mult rol practic, însă cu timpul estetica sa l-a consacrat ca fiind un element de design rafinat și chiar indispensabil într-o locuință decorată atent. Astăzi, un șemineu îmbină cu succes atât rolul de a produce căldură, cât și cel de a îmbogăți designul unei încăperi.
O variantă rudimentară a șemineului datează din epoca medievală, când era folosit ca sistem de încălzire și sursă de foc pentru prepararea mâncării și încălzirea apei. Odată cu evoluția acestuia, a fost necesară instalarea unui coș de fum care să asigure evacuarea gazelor rezultate în urma arderii, permițând astfel instalarea șemineelor într-un număr mai mare de camere dintr-o locuință. În timp, șemineul a devenit un element de design care este asociat cu eleganța și confortul.
Clasificarea șemineelor:
În funcție de tipul de focar
Șeminee cu focar închis – închiderea se realizează cu sticlă termorezistentă, iar construcția focarelor poate fi realizată din fontă simplă, oțel căptușit în interior cu șamotă sau fontă căptușită în interior cu șamotă. Pentru a evita fluctuațiile de aer, pentru a asigura condițiile de siguranță și pentru a da randament mai bun, focarul trebuie bine izolat.
Șeminee cu focar deschis – acesta este modelul clasic de semineu. Focul arde liber în vatră, iar evacuarea gazelor se realizează prin coșul de fum. În general, pentru realizarea acestui tip de șemineu, se recomandă să folosiți cărămidă sau plăci prefabricate.
2. În funcție de tipul de combustibil
Șeminee care funcționează cu combustibil solid (lemn, cărbuni, peleți) – unele dintre aceste tipuri de șeminee includ și cuptoare cu termometru. Din aceasta categorie, șemineul pe lemne este tipul cel mai des utilizat datorită sistemului de încălzire prin radiație și convecție și a costurilor reduse pentru procurarea combustibilului;
Șeminee pe gaz – pot fi montate în diferite spații datorită faptului că nu necesită instalarea unui coș de fum scos deasupra acoperișului, ci doar de o evacuare concentrică (la fel ca centralele murale de apartament). Cele mai multe modele sunt dotate cu sisteme electronice de control prin telecomandă.
Șeminee electrice – acest tip de șeminee este unul avansat, foarte ușor de montat și de utilizat. Acesta este realizat cu o tehnologie modernă care imită flacăra și beneficiază de un număr mare de funcții precum afișaj digital și încălzire electrică cu termostat folosind aeroterma integrată mascată în interiorul șemineului, controlată prin telecomandă sau prin panoul de control aflat pe șemineu.
- Bioșeminee – funcționează cu un combustibil natural, lichid, numit bioetanol. Acestea nu elimină fum și gaze și de asemenea nu necesită existența unui coș de fum. Sunt foarte ușor de instalat în orice locuință și se găsesc în două variante: fixe și mobile.
3. În funcție de destinația focarului:
- Focar șemineu închis/deschis simplu – acesta este o instalație simplă și are rolul de a încălzi prin convecție și radiație încăperea în care se află;
- Termoșemineu (focar tip centrală) – are rolul de a încălzi întreaga locuință, având incluse rezervorul de apă și serpentine de preluare a căldurii. Acest tip de șemineu funcționează ca o centrală termică, însă pentru a funcționa corespunzător este necesar a se realiza tot sistemul cu rezervor, pompe, calorifere etc..
Atenție!
Indiferent de tipul de focar pentru care optați, apelați întotdeauna la serviciile unei persoane sau firme specializate în domeniu pentru recomandări și serviciile de montare și îngrijire.
Sperăm că ghidul nostru despre tipurile de șeminee v-a fost de folos. Dacă aveți întrebări nu ezitați să ne contactați. Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Mergeți la secțiunea de contact și adresați-ne o întrebare.