Ghiduri

Procesul de construire al unui șemineu

procesul de construire al unui șemineu

Șemineul este unul dintre elementele cele mai utilizate în materie de amenajări interioare. Acest lucru se datorează atât aspectului decorativ, cât și a celui funcțional pe care acesta îl oferă unei locuințe.

Cum se construiește un șemineu?

Aerul confortabil pe care îl oferă acest sistem de încălzire, determină arhitecții și persoanele care își construiesc o casă să opteze tot mai des pentru introducerea lui în interiorul acesteia. De aceea ne-am gândit să vă prezentăm care sunt aspectele cele mai importante de care trebuie să țineți cont în procesul de construire al unui șemineu.

Imagine cu textul etapele de construcție

Etapele de construcție

În funcție de modelul ales, etapele construcției unui șemineu sunt diferite, însă pașii pentru realizarea lui se bazează pe exemplul montării unui șemineu clasic, cu focar închis, aceștia fiind următorii: 

  • construirea suportului șemineului acordând atenție spațiului suficient pentru aerul de admisie;
  • pregătirea materialelor;
  • instalarea focarului;
  • construirea hotei șemineului folosind meteriale certificate;
  • racordarea șemineului la coșul de fum folosind racordurile corespunzătoare și asigurând etanșeitatea îmbinărilor;
  • finisarea – aceasta etapă include tencuiala decorativă, placare, rostuirea cărămizilor, montarea blaturilor din lemn și a grătarelor, etc..
Imagine cu textul locul amplasării

Locul amplasării

Stabilirea locului unde va fi amplasat șemineul este de asemenea un pas foarte important în procesul de construire al acestuia. În funcție de amenajarea camerei unde doriți să poziționați șemineul și în funcție de spațiul deținut, acesta trebuie construit pe unul dintre pereți sau într-un colț al încăperii. Pe lângă suprafață de construcție, trebuie să țineți cont și de elementele componente ale șemineului.


Principalele elemente componente ale unui șemineu, la fel ca etapele de construire a acestuia, diferă de la un model la altul, însă se încadrează într-o schemă generală, pe exemplul unui șemineu clasic, cu focar închis. Acestea sunt următoarele:

  • suportul focarului;
  • focarul complet;
  • silicat de calciu sau șamotă;
  • materialele de montaj;
  • coșul de evacuare;
  • tubulatura racordare + reducții;
  • gurile de ventilație;
  • opțional: kit de admisie aer din exterior (recomandăm folosirea admisiei de aer din exterior pentru focar pentru o funcționare optimă).

Acestor elemente li se adaugă diverse accesorii, precum: peria de curățare, vătraiul și mănușile de protecție.

Imagine cu textul materiale de construcție

Materialele de construcție

Spre deosebire de sobele de teracotă care funcționează pe principiul radiației, adică acumulează și radiază căldura, șemineul funcționează prin convecție. Convecția înseamnă încălzirea și circularea aerului din încăpere către tavan, podea și alte zone mai îndepărtate. În cazul șemineelor pe lemne sunt utilizate ambele procese de încălzire, atât cel prin radiație, cât și cel prin convecție.

Cele mai utilizate materiale destinate construcției de șeminee sunt cărămida, piatra, fonta și oțelul. Materialele folosite diferă în funcție de modelul șemineului, însă, indiferent de tipul ales, vă recomandăm să achiziționați materiale de calitate, pentru a oferi șemineului dumneavoastră o bună rezistență, eficiență termică și un design plăcut.

Vizitați site-ul Kaminhorn pentru a descopei oferta noastră de coșuri de fum profesionale, din ceramică sau inox.

Sperăm că acest ghid v-a fost de folos. Dacă aveți întrebări nu ezitați să ne contactați. Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Mergeți la secțiunea de contact și adresați-ne o întrebare.

Aveți întrebări? Noi vă răspundem! Lăsați un comentariu mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *