Ghiduri

Sunt metodele tradiționale de curățare a coșului de fum eficiente?

metode tradiționale de curățare a coșului de fum

Poate vă amintiți de la bunici și părinți practici de curățare a coșului de fum și vă întrebați dacă acestea dau și astăzi rezultate sau dacă ar trebui evitate. Este cert că în trecut aceste metode tradiționale de curățare a coșului de fum de către fiecare deținător al unei sobe erau necesare și cam singurele opțiuni. Hornurile erau zidite de către sobari și nu era la îndemână opțiunea de a apela la serviciile unui profesionist pentru a curăța soba și sistemul de evacuare. 

arderea cojilor de cartofi

Arderea cojilor de cartofi nu este o metodă de curățare a coșului de fum!

Pentru a curăța coșul înfundat, nu este necesar să utilizați metode mecanice sau să cumpărați unelte speciale. În unele cazuri, poți să faci cu calea simplă: folosește coaja de cartofi.” - așa începe un articol care apare printre primele rezultate ale căutării „curățarea coșului de fum cu coji de cartofi” pe Google.

Ne îngrijorează faptul că persoane care citesc astfel de informații își pot pune siguranța familiei și a casei în pericol deoarece aplică „sfaturi” de la persoane neavizate. 

Atenție!

Nu vă culegeți informațiile despre montarea, instalarea, utilizarea și curățarea sistemelor de încălzire și evacuare de pe site-uri neautorizate sau din surse anonime. Consultați-vă cu distribuitorul dumneavoastră, citiți manualele de instrucțiuni de la producători, apelați la serviciile unui coșar autorizat sau contactați profesioniști din domeniu. 

Curățarea coșului de fum cu coji de cartofi - o metodă moștenită din bătrâni

Da, înainte ca tehnologia industrială să evolueze și serviciile profesionale să fie accesibile tuturor, oamenii erau nevoiți să își asume riscul de a face o bună parte din treburile de prin gospodărie într-o manieră improvizată, așa cum au învățat de la bătrâni, inclusiv curățarea coșului de fum.

Cojile de cartofi se puneau pe jar astfel încât amidonul emanat de acestea să topească funinginea depusă pe pereții interiori ai sobei și coșului de fum. Însă trebuie precizat că și în acele vremuri, pe lângă această metodă de curățare care este în sine preventivă și poate ajuta doar la a încetini depunerea de funingine, oamenii curățau sistemele de încălzire și mecanic de două ori pe an.

Alte metode tradiționale care se practică pentru curățarea coșului de fum:

Alte metode tradiționale care se practică pentru cuățarea coșului de fum

Sarea este și ea cunoscută ca drept metodă de curățare a coșului de fum, fapt ce nu este corect. Punerea pe jar a unui pumn de sare din când în când are un rol bun în a preveni depunerile excesive de funingine. Ea însă poate avea efect doar dacă este utilizată după o curățare mecanică eficientă, realizată de un profesionist cu ajutorul instrumentelor special dedicate. Dacă funinginea este deja existentă într-un strat gros pe interiorul coșului de fum, atunci utilizarea sării poate fi dăunătoare, deoarece va da falsa impresie de curățare a coșului de fum. 

Situația este identică și în cazul naftalinei. Ea poate fi un ajutor în menținerea unui coș de fum curat între cele două curățări mecanice anuale. Însă aceasta vine și cu dezavantajul că arderea ei emană un miros intens, care poate persista zile întregi și care poate fi toxic oamenilor și animalelor.

Atenție!

Chiar dacă decideți să puneți în aplicare aceste metode tradiționale, nu neglijați curățarea mecanică a coșului de fum! Aceasta trebuie să fie realizată minimum de două ori pe an, dar mai ales înainte de începerea sezonului rece. Apelați doar la coșari autorizați și solicitați adeverința care să ateste efectuarea curățării de fiecare dată când aceasta are loc.

Efectele necurățării coșului de fum

Efectele necurățării coșului de fum

Amânarea curățării hornului poate avea consecințe devastatoare. Acesta se poate înfunda cu funingine și alte reziduuri rezultate în urma arderilor, conducând la autoaprinderea coșului din cauza depunerilor de gudron, ceea ce poate provoca incendii. În România, utilizarea unui horn necorespunzător este cauza a 1 din 3 incendii de locuințe.

Un coș de fum înfundat crește și riscul intoxicării cu monoxid de carbon, ca urmare a faptului că fumul nu poate fi eliminat și se întoarce în locuință. 

De asemenea, eficiența șemineului/centralei/sobei scade semnificativ în cazul evacuării înfundate, tirajul devenind ineficient.

Cauzele înfundării coșurilor de fum

  • condensul acid care rezultă în urma arderii gazelor poate provoca dislocarea cărămizilor și implicit înfundarea coșului (în cazul sistemelor de încălzire pe gaz);
  • defecțiuni ale hornului ce apar ca urmare a unei construcții greșite;
  • folosirea combustibilului lemnos cu o umiditate mai mare de 20% care provoacă depuneri de cenușă pe pereții interiori ai hornului;
  • pânzele de păianjen care acumulează hârtii sau frunze purtate de vând și formează un dop;
  • păsările care obișnuiesc să își construiască cuiburi în interiorul hornului, în cazul în care acesta nu are o pălărie de coș de fum;
  • coșul de fum subdimensionat;
  • improvizații folosite pentru construirea coșului de fum.

Află cum poți preveni obstrucționarea hornului din articolul nostru de pe blog.

Sperăm că informațiile despre utilitatea metodelor tradiționale de curățare a coșului de fum v-au fost utile.

Kaminhorn vă oferă o gamă de coșuri de fum. Oferim consultanță gratuită și manuale de montaj detaliate, alături de videoclipuri cu instrucțiuni. Livrăm rapid și gratuit oriunde în țară. Verificați oferta noastră pe site-ul https://kaminhorn.ro.

Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Aveți întrebări? Noi vă răspundem! Lăsați un comentariu mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *