Ghiduri

Tipuri de coșuri de fum și istoria acestora

acoperiș cu horn/coș de fum și textul Tipuri de coșuri de fum

Coșurile de fum sunt obiecte cu tradiție și cel mai adesea sunt asociate cu clasicul horn din cărămizi de zidărie prin care trece și Moș Crăciun. Însă există mai multe tipuri de coș de fum care au apărut odată cu noile inovații tehnologice din domeniul construcțiilor.

Coșurile de fum și clasificarea acestora

Scopul și mecanismul coșului de fum

Coșul de fum are rolul de a conduce fumul și gazele de la sursa de căldură spre exteriorul locuinței și să conducă aerul necesar arderii în sursa de căldură. Această mișcare continuă a curenților de aer este numită tiraj și depinde în mod direct de dimensiunile canalului de evacuare: înălțimea, diametrul și forma secțională a coșului de fum.

Tirajul natural al coșurilor de fum este determinat de diferența de temperatură și presiune dintre gazele aflate în interiorul coșului de fum și aerul din afară. Gazele mai calde și mai ușoare decât aerul tind să urce. De asemenea, tirajul mai este determinat de diferența de temperatură și presiune la nivelul sursei de căldură și o înălțime oarecare peste acoperiș.

Scurtă istorie a coșului de fum

În trecut, oamenii utilizau tuburi inserate în interiorul pereților pentru a evacua fumul din bucătării, iar actualele coșuri de fum au apărut în sec XII-lea în locuințele familiilor, iar cele industriale au devenit cunoscute odată cu globalizarea industriei. Cel mai vechi coș de fum existent este de origine engleză și se găsește la Conisborough, el datând din anul 1185 d. Hr..

Tipurile de coș de fum 

Există numeroase variante de coșuri de fum pe piață, începând cu cele din cărămidă presată plină și până la cele din zidărie sau ceramice. Iată caracteristicile fiecărui tip de coș de fum:

Imagine cu textul coș de fum din cărămidă presată plină

1. Coșurile de fum din cărămidă presată plină

Acest tip de coșuri de fum a fost foarte utilizat până în urmă cu 20 de ani mai ales pentru sobe (mai puțin pentru șeminee). Dimensiunea unui astfel de coș era de aproximativ 12,5 x 12,5 cm sau multiplu de 12,5. În cazul acestora, ideea de baza este că sunt destul de dificil de conformat și este nevoie de cunostințe temeinice de zidărie și de dinamica aerului cald. Interiorul lor era căptusit cu un mortar refractar care nu era foarte rezistent la diferențe mari de temperatură.

Deseori aceste coșuri de fum pot declanșa incendii mai ales din cauza faptului că interiorul lor se degradează foarte ușor și necesită o întreținere temeinică. În concluzie, acest tip de coș de fum trebuie verificat din foarte multe puncte de vedere pentru a va asigură că poate fi utilizat în deplină siguranță în timpul sezonului rece.

Imagine cu textul coșuri de fum din tuburi de beton sau metalice

2. Coșurile de fum din tuburi ceramice de beton sau metalice

Reprezintă o variantă mai modernă a coșurilor de fum și sunt utilizate atât pentru sobe, cât și pentru șeminee.  Ele sunt mai performante decât cele din cărămidă presată plină, datorită faptului că există mai multe tipodimensiuni, lucru care permite dimensionarea fumurilor în funcție de tipul de utilizare dorit. Modul de conformare al acestor coșuri de fum este relativ simplu, în prima fază îmbinându-se elementele interioare ale coșului, iar apoi montându-se izolația din vată bazaltică pentru protecție la transmiterea căldurii către elementele care ar putea lua foc. La final, se execută căptușirea cu BCA, blocuri ceramice sau chiar bolțari.

Imagine cu textul Coșuri de fum din module prefabricate din beton, ceramice sau metal

3. Coșuri de fum din module prefabricate din beton, ceramice sau metal

Acest tip de coșuri de fum oferă atât rapiditate în execuție și siguranță maximă în exploatare, cât si rezistență și stabilitate în caz de dezastre naturale. Indiferent despre tipul de module, ele sunt termoizolate cu vată bazaltică sau de sticlă și au interiorul foarte bine finisat pentru a nu permite acumularea de gudron.

Kaminhorn vă oferă o gamă de coșuri de fum profesionale, cu garanție de până la 30 de ani, certificate tehnice și de conformitate. Oferim consultață gratuită și manuale de montaj detaliate, alături de videoclipuri cu instrucțiuni. Livrăm gratuit și rapid coșurile de fum oriunde în țară. Verificați oferta noastră de hornuri profesionale și aflați mai multe informații despre coșurile de fum din articolele noastre de pe blog.

Sperăm că informațiile prezentate în acest articol v-au fost de folos. Dacă aveți întrebări nu ezitați să ne contactați. Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Mergeți la secțiunea de contact și adresați-ne o întrebare.

Aveți întrebări? Noi vă răspundem! Lăsați un comentariu mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *