Sfaturi

Cum se pot preveni incendiile de la coșurile de fum

o casă în flăcări și textul Cum se pot preveni incendiile de la coșurile de fum

Cosurile de fum sunt nelipsite de pe fiecare constructie, fie ea casa, vila, bloc sau alte cladiri de birouri existente. Este foarte important ca acestea sa functioneze corect, astfel asigurand un radament ridicat al surselor de caldura. Daca sunt montate gresit sau nu sunt intretinute corespunnzator, acestea pot cauza numeroase incendii si pot deveni foarte periculoase pentru locuitorii cladirii si nu numai.

Fiind o componenta foarte importanta a instalatiei de incalzire, certificarea si montarea corespunzatoare sunt esentiale pentru siguranta locuintelor. In cazul in care aceste norme de montare si intretinere nu sunt respectate, riscurile sunt extrem de mari.

Pentru asigurarea securitatii la incendiu, cosurile de fum necesita respectarea urmatoarelor conditii:

  • Trebuie legate de structura prin plansee, prin dispozitive constructive in vederea asigurarii rezistentei si stabilitatii
  • Elementele de lemn ale planseelor trebuie sa fie distantate la cel putin 24 cm de la fata interioara a cosului de fum
  • Se lasa intre perete si cosul de fum un spatiu de cel putin 10 cm si se protejeaza peretele cu materiale rezistente la foc atunci cand cosurile sunt langa pereti de lemn sau alte materiale combustibile
  • Fetele exterioare tencuite ale cosurilor trebuie sa fie la cel putin 10 cm distanta de elementele din lemn
  • Pardoseala din dreptul usii de curatare se protejeaza cu materiale incombustibile
  • Gurile de evacuare ale cosurilor de fum se prevad cu dispozitive de protectie contra scanteilor
  • Cosurile de fum trebuie verificate si curatate periodic, precum si reparate, daca este cazul, de personal specializat

Siguranta este principiul dupa care se ghideaza atat proiectantii si constructorii de cosuri de fum, cat si utilizatorii finnali. Indiferent daca este vorba despre semineu, centrala sau soba, cosurile de fum se pot autoaprinde in interior, iar riscurile existente in asemenea situatii sunt extrem de periculoase si trebuie luate in calcul inca din etapa de constructie a locuintelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *