Fun facts

De ce ne relaxează focul?

Șemineele sunt populare ca surse de încălzire suplimentară și de confort. De asemenea, sunt adesea instalate în locuințe datorită capacității lor de a accentua și îmbunătăți decorul din jur. Dar există un alt beneficiu în utilizarea unui șemineu și este înrădăcinat în minte, potrivit cercetărilor de la Universitatea din Alabama.

Întotdeauna am știut că a sta lângă un șemineu este relaxant. Acum însă există și o explicație științifică care corelează privirea focului cu scăderea tensiunii arteriale.

Focul - o moștenire primordială

Importanța focului în istoria evoluției umane este recunoscută pe scară largă, dar totuși nu este pe deplin explorată. Focul este definit de o mișcare hipnotică a flăcărilor, sunete trosnitoare, căldură și un miros distinctiv. Pentru oamenii timpurii, focul probabil a prelungit ziua, a furnizat căldură, a ajutat la vânătoare, a ținut prădătorii și insectele la distanță, a iluminat locurile întunecate și a facilitat gătitul.

Însă, cu siguranță, la puțin timp după descoperirea modului de a face foc, oamenilor le-a plăcut să stea în jurul unui foc ca parte a rutinei lor zilnice. Pe atunci probabil că nu știau că sunt susținuți psihologic prin concentrarea asupra flăcărilor, dar exact asta se întâmpla și de aceea focurile construite pentru căldură și atmosferă au atras oamenii de atunci. Focul ar fi putut oferi, de asemenea, legături sociale care ar fi putut îmbunătăți comportamentul prosocial.

Astfel că privirea focului și utilizarea acestuia ca liant social nu este nimic nou, ci mai degrabă este una dintre cele mai vechi moșteniri ale noastre. Studiul de la Universitatea din Alabama a emis ipoteza că evoluția speciei are mult de-a face cu fascinația noastră pentru foc astăzi. Cu mii de ani în urmă, focurile aveau mai multă semnificație decât în ​​timpurile moderne, iar utilizarea focului era larg răspândită. Comportamentele care sunt puternice, consistente și pline de sens sunt adesea transmise generațiilor succesive.

Pe scurt!

Primii oameni care utilizau focul pentru a găti mâncarea au beneficiat și de efectele relaxante ale acestuia, deoarece petrecerea timpului în jurul focului era un mod de a fi siguri că prădătorii nu se apropie și de a se încălzi. În plus, focul devenea un liant social care facilita interacțiunile și care întărea comunitatea. Astfel, noi, după mii de ani, moștenim asocierea dintre foc și relaxare și îi simțim în continuare efectele la nivel subconștient.

Privirea focului natural poate reduce anxietatea

Motivul pentru care experimentăm o relaxare psihologică atunci când privim un foc natural este, potrivit cercetătorilor, pentru că mintea noastră este atrasă de flăcări și, cu cât acest lucru se întâmplă mai mult, cu atât aceasta se va concentra pe mișcarea și culorile flăcărilor și va ignora preocupările de zi cu zi. În această stare de calm și liniște, anxietățile sunt reduse în mod natural. Relaxarea psihicului are efecte asupra întregului organism. Mintea este în strânsă legătură cu funcțiile corpului, iar privirea focului are un impact considerabil asupra scăderii presiunii arteriale. Astfel, privind focul nu doar că ne deconcentrăm de la stresul cotidian, ci ne relaxăm și fizic. 

Ritualul aprinderii focului

Un foc natural necesită câțiva pași care pot fi priviți ca un efort, dar care însă au efecte incredibile asupra relaxării și punerii corpului și a minții în contact cu moștenirea noastră umană. Aducerea lemnelor în locuință reprezintă intersectarea dintre un produs natural, neprocesat, brut, și zona noastră de confort. Așezarea lemnelor în focar are un efect pozitiv asupra noastră, deoarece este un lucru practic și util, dar care nu necesită o concentrare intensă. Trăind într-o lume digitalizată și care pune un ecran între noi și majoritatea experiențelor noastre, atingerea lemnului, aprinderea chibriturilor și contactul fizic cu elementele din natură ne dă o stare de înrădăcinare, de conexiune cu elementele de bază ale vieții. După aprinderea focului în general petrecem puțin timp pentru a ne asigura că va arde, iar în acel interval privim creșterea puterii flăcărilor, ascultăm trosnetul lemnelor și simțim mirosul de fum care ne vor acapara mintea și ne vor relaxa întregul organism. 

Astfel, focul natural pe lemne este mai mult decât o sursă de căldură sau un element decorativ. El este o formă de terapie, care ne poate ajuta să ameliorăm simptomele anxietății în confortul propriei noastre locuințe.

Sperăm că informațiile despre efectele relaxante ale focului v-au fost utile. 

Kaminhorn vă oferă o gamă largă de focare de șeminee, sobe și termoșeminee pe lemne. Oferim consultanță gratuită și manuale de montaj detaliate, alături de videoclipuri cu instrucțiuni. Livrăm rapid oriunde în țară. Verificați oferta noastră pe site-ul https://kaminhorn.ro.

Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Aveți întrebări? Noi vă răspundem! Lăsați un comentariu mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *