Fun facts

Istoria coșurilor de fum

Istoria coșurilor de fum

Coșurile de fum fac parte din folclorul European și au fost incluse în foarte multe dintre evenimentele care au loc în viața noastră. De exemplu, este vestit faptul că Moș Crăciun coboară prin coșurile de fum în Ajun de Crăciun pentru a lăsa multiple daruri copiilor cuminți.

Însă de unde a pornit practica aceasta atât de comună astăzi de a construi un coș de fum?

Viața fără coș de fum

În trecutul îndepărtat, toate locuințele oamenilor erau încălzite cu ajutorul lemnelor, neexistând atunci coșuri de fum. De asemenea, în țara noastră, oamenii aveau diverse tuburi trase din bucătărie, prin pereți, pentru a asigura căldura și astfel bucurându-se de o sursă de încălzire.

În acea vreme, din cauza faptului că nu existau coșuri de fum, toată cantitatea de fum rezultată din ardere rămânea în interiorul locuințelor și singura modalitate prin care se putea elimina era printr-o spărtură într-unul din ziduri. Majoritatea caselor erau pe atunci pline de fum, lucru care afecta foarte mult și sănătatea persoanelor care traiau în interiorul acestora.

Apariția primelor forme de coș de fum

În ceea ce privește originea coșurilor de fum nu există date concrete, însă se știe faptul că ele au fost construite în Europa pentru evacuarea fumului din casă după secolul 12. Aceste coșuri de fum au început atunci să fie adoptate de clasa mijlocie a populației, iar oamenii care nu își permiteau să își construiască unul au continuat să facă focul în mijlocul camerei.

Înaintând în timp aflăm că începuseră să se construiască anumite coșuri de fum mai ieftine, însă acestea erau deseori periculoase și sensibile la foc deoarece aveau o structură din lemn acoperită de noroi, lut și paie.
Începând cu secolul 17, în Anglia, coșurile de fum care erau considerate periculoase au fost interzise și trebuiau să fie refăcute din cărămida și mortar și trebuiau ridicate la cel puțin 4 metri deasupra casei.  Până în anul 1719 s-a reușit ca toate coșurile de fum din lut să fie reconstruite din cărămidă.

În schimb, în America s-a continuat utilizarea coșurilor de fum cu structura din lemn țesută și acoperită de noroi până în anul 1789 când președintele Americii începe să ia în calcul coșurile de fum făcute din cărămidă din cauza incendiilor repetate.

Cu toate că au început să fie utilizate coșurile de fum din cărămidă, fumul din casă nu a fost eliminat în totalitate deoarece majoritatea șemineelor folosite la gătit lăsău o cantitate semnificativă de fum în locuințe. Aceasta problemă a fumului din locuințe și a incapacității coșurilor de fum din acea vreme de a-l elimina, a rămas o problemă până în secolul 18, deoarece acele tipuri de coșuri de fum nu erau realizate cu un design corespunzător și capabil de a elimina în mod eficient fumul din case.

Conform teoriilor din acea perioadă, fumul putea fi eliminat prin coșul de fum doar atunci când temperatura din cameră era foarte mare. Acest aspect se baza pe teoria calorică și se observa atunci ca fumul trecea dintr-o parte încălzită a caselor în alta rece.

Îmbunătățirea coșurilor de fum

Istoria coșurilor de fum este foarte interesantă, iar modul în care aceste produse au evoluat în decursul anilor este remarcabil. A doua parte a istoriei coșurilor de fum vă prezintă următoarele evoluții ale coșurilor de fum și o serie de aspecte foarte interesante despre acestea.

Colonizatorii de origine germană au introdus, la începutul secolului 18, modelul de plita „five-plate” în Pennsylvania, iar colonizatorii de origine franceză introduseseră ceva similar în Canada anterior.

În apropierea secolului 18 au apărut diversi inventatori printre care și Benjamin Franklin, Benjamin Thompson și alții, care au realizat o serie de design-uri la sobe pentru a reduce cantitatea de căldură pierdută pe hornuri. Aceste design-uri au fost realizate în urma faptului că începuse să se simtă lipsa de lemn, lucru care a dus și la creșterea prețului la combustibil. Spre exemplu, în anul 1740, Benjamin Franklin a inventat soba Pennsylvania pentru îmbunătățirea eficienței încălzirii unei case.

Începând cu anul 1785 s-au realizat studii despre cauza și modalitățile de rezolvare a unei probleme vechi, mai exact îmbunătățirea modului de evacuare a fumului. Benjamin Franklin a publicat în anul 1787 o lucrare denumită „Observații despre cauzele și metodele de prevenire a fumului în casă” în care erau oferite informații importante despre sobele pe care le inventase în 1742 si 1771.

Soba Franklin

Inovații în domeniul sobelor și coșurilor de fum

Sobele construite de el erau realizate în așa fel încât să ardă combustibilul mult mai eficient, reducându-se astfel cantitatea de fum dispersată în aer. Soba Franklin, care era o versiune de fonta mai mică decât soba Pennsylvania, a fost în scurt timp adoptată ca modalitate de încălzire a camerelor mici, înainte de Revoluția Americană.  

Aproximativ în aceeași perioadă în care se realiza soba Pennsylvania, arhitectul francez Francois Cuvillies a creat o sobă închisă cu gurile de foc acoperite cu plăci de fier perforate, denumită Soba Castrol. Aceasta își are rădăcinile în tradiția mediteraneană, în cadrul căreia produsele alimentare erau pregătite într-un vas ridicat pentru cărbune.

Referitor la Europa, trecerea de la arderea lemnului la arderea cărbunelui cu funingine a făcut ca rezolvarea problemei legate de fum să devină și mai importantă. Contele Romford a preluat inițiativa acestei probleme și a inventat un șemineu și un coș de fum proiectat pentru a reduce sau chiar a elimina complet poluarea cu fum care a creat probleme atât de mult timp.

Șemineul Rumford a înlocuit sobele folosite de oameni atât de mult timp și coșul de fum Rumford, după anul 1796 putea fi încorporat în perete și făcea ca fumul să iasă în totalitate pe horn, fără a se infiltra în cameră.

Soba și cosul de fum Rumford, precum și soba Franklin au influențat puternic design-ul caselor începând cu secolul 19 și până după epoca Victoriană. 

Șemineu Rumford

Dacă aveți nevoie de soluții de coș de fum și șeminee moderne, Kaminhorn vă pune la dispoziție tot ceea ce vă trebuie pentru a vă bucura de frumusețea, autenticitatea și căldura focului în locuința dumneavoastră, dar fără fum în cameră și alte probleme din timpurile de demult.

Aveți întrebări? Noi vă răspundem! Lăsați un comentariu mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *