Fun facts

Partea amuzantă a coșurilor de fum

Ce au de-a face arhitectura frecarea nasturilor, un os de balenă, un porc și norocul la o nuntă cu curățătorii de coșuri? Nu fiți surprins dacă nu știți răspunsul la această întrebare. În timp ce măturătorii de coșuri îndeplinesc astăzi sarcina importantă de a păstra coșurile de fum în siguranță, nu există prea multe detalii în aspectul lor sau în conversația noastră care să servească pentru a ne aminti de istoria plină de culoare a profesiei. Bucurați-vă de partea amuzantă a poveștilor despre coșarii din alte timpuri.

Norocul care se prinde de nasturi

În Polonia și în Croația a fost mult timp răspândită o tradiție care spunea că vei avea noroc dacă îți atingi nasturii de un coșar atunci când treci pe lângă el. 

Noroc în ziua nunții

Există câteva legende în spatele superstiției conform căreia să vezi un coșar în ziua nunții tale este noroc, motiv pentru care oamenii din diferite părți ale lumii încă mai cred în această tradiție astăzi.

Într-o poveste care se presupune că a avut loc în jurul anului 1066, un coșar l-a salvat pe regele William al Marii Britanii împingându-l din cale cu câteva momente înainte ca regele să fie lovit de un cal și trăsura care trăgea direct spre el. Regele l-a răsplătit pe coșar invitându-l la nunta fiicei sale și făcând un decret conform căruia coșarii ar trebui să fie priviți ca simboluri de noroc.

Într-o altă legendă, un curățător de coșuri aproape că a căzut la pământ de pe acoperiș, dar piciorul i s-a prins în jgheabul de la acoperiș. O tânără fecioară care era logodită cu un alt bărbat l-a tras în clădire printr-o fereastră. Cei doi s-au îndrăgostit și în cele din urmă s-au căsătorit.

O invenție cu oase de balenă

Un moment de cotitură major în industria de curățare a coșurilor a avut loc când, la sfârșitul anilor 1800, Joseph Glass a inventat primul instrument „non-uman” de curățare a coșurilor de fum. Înainte de această invenție metoda de curățare implica pătrunderea în horn a unor tineri cățărători. Instrumentul de tip perie, realizat cu oase de balenă, pentru curățarea coșurilor de fum a fost foarte eficient. Designul său original este folosit și astăzi, deși cu materiale diferite, cum ar fi polipropilena sau nailonul.

Norocul purcelului

O altă dintre multele povești despre norocul coșarilor implică porcii. Era un obicei în ziua de Anul Nou, cu secole în urmă, ca un coșar să se plimbe pe străzi purtând un porc. Era considerat noroc dacă ofereai coșarului o sumă mică de bani, îți puneai o dorință și, în același timp, trăgeai porcul de un fir de păr.

Sperăm că informațiile despre norocul adus de coșurile de fum v-au amuzat.

Kaminhorn vă oferă o gamă largă de coșuri de fum norocoase. Livrăm rapid oriunde în țară. Verificați oferta noastră de focare de șeminee pe siteul https://kaminhorn.ro.

Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Aveți întrebări? Noi vă răspundem! Lăsați un comentariu mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *