Ghiduri

Cât consumă un șemineu pe lemne?

Cât consumă un șemineu pe lemne?

Există mulți factori care determină cantitatea de lemne consumată în timpul unui sezon rece. Vă vom prezenta în acest articol aspectele de care trebuie să țineți cont pentru a evalua consumul de lemne al șemineului dumneavoastră.

Întrebările care determină cantitatea de lemne necesară

 • Cât spațiu doriți să încălziți?
 • Folosiți șemineul pentru a încălzi o încăpere în mod constant sau mai mult cu scopul recreativ, ocazional?
 •  Ce tip de focar de șemineu aveți?
 • Cât de mare este șemineul?
 • Ce coș de fum aveți?
 • Unde este situată casa dumneavoastră?
 • Cum este izolată și orientată casa?
 • Ce tip de lemn veți folosi?
 1. Obiectivul dumneavoastră este acela de a încălzi toată casa sau doar o porțiune a acesteia? În cazul în care vă propuneți să încălzi mai multe încăperi trebuie să luați în considerare poziția șemineului: acesta ar trebui să fie amplasat într-o zonă centrală, astfel încât aerul cald să poată circula cu ușurință.
 2. Este foarte important să evaluați modelul de focar pe care îl aveți. Dacă folosiți un model nou, modern, care exploatează combustibilul în mod eficient, atunci veți arde mai puține lemne. Dacă focarul de șemineu este realizat din fontă, atunci el va degaja căldura acumulată mai mult timp după stingerea focului, însă dacă este compus din oțel, acesta se va încălzi foarte repede însă se va răci la fel de brusc. 
 3. Dimensiunea focarului este un factor cheie în determinarea consumului. Cu cât este mai mare spațiul din interiorul focarului cu atât vor încăpea mai multe lemne care vor arde mai mult timp și vor degaja mai multă căldură. Puterea nominală a focarului trebuie să fie direct proporțională cu suprafața pe care doriți să o încălziți. 
 4. Contează foarte mult și modelul de coș de fum. Dacă aveți un coș de fum din zidărie sau unul mai vechi, este foarte posibil ca acesta să piardă căldura pe parcursul său. Însă în cazul în care hornul dumneavoastră este unul profesional, izolat corespunzător și dimensionat corect pentru șemineul dumneavoastră, veți putea economisi din lemnele folosite.
 5. Gradul de izolație al casei este un factor important. Dacă pereții, tavanul și tâmplăria pierd căldură, veți consuma mai multe lemne pentr a păstra nivelul de confort dorit în casă.
 6. În același timp, dacă aveți casa situată într-o zonă cu temperaturi scăzute iarna sau dacă locuința dumneavoastră este orientată spre nord (direcție din care soarele nu poate încălzi pereții), automat veți avea nevoie de mai mult combustibil pentru a compensa frigul care pătrunde în locuință din exterior. 
calcul estimativ al consumului de lemne

Astfel, consumul unui șemineu pe lemne nu poate fi niciodată o știință exactă. Toți acești factori prezentați mai sus influențează în mod direct cantitatea de lemne pe care fiecare persoană o va arde într-un sezon rece. Însă vă propunem un calcul orientativ, care se aplică unei locuințe izolate corespunzător, care are un coș de fum profesional și care nu necesită încălzire foarte puternică.

 • Puterea de încălzire rezultată de la 1 kg lemn de stejar, la un randament de 76% = 4.2 kWh x 0,76= 3,192 kWh;
 • La o putere de încălzire nominală de 6 kW = 6: 3,192=1,88 kg/oră.
 • Pentru un spațiu de 120 mp, cu încăperile de o înălțime de 2,5 m, înseamnă 300 mc de suprafață de încălzit, pentru care aveți nevoie de un șemineu cu o putere nominală 15 kW care va consuma 4,7 kg de lemn de stejar pe oră.
 • Pentru o locuință de 300 mc, în medie, făcând focul zilnic câte 8 ore, veți consuma 1.128 kg de lemne de stejar pe lună.
 • Dacă sezonul rece are 5 luni, atunci aveți nevoie de 5.640 de kilograme le lemne uscate pe an.
 • La prețul mediu de 400 RON tona de lemn de stejar, costul total pentru lemnele de foc va fi 2.256 RON pentru întreg sezonul rece.

Puterea calorică a lemnului depinde de tipul de arbore și gradul său de umiditate. Pentru lemnele care au fost lăsate la uscat pentru minimum doi ani și care au au o umiditate de 16-20%, puterea calorică raportată la masa combustibilului este următoarea: 

Kaminhorn vă oferă o gamă de focare de șeminee cu designuri deosebite, moderne sau clasice, pe bază de combustibil lemnos. Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Livrăm rapid focarele de șeminee oriunde în țară. Verificați oferta noastră de șeminee pe site-ul https://kaminhorn.ro.

Sperăm că informațiile despre consumul unui șemineu pe lemne v-au fost de folos. Dacă aveți întrebări nu ezitați să ne contactați. Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Mergeți la secțiunea de contact și adresați-ne o întrebare.

Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Aveți întrebări? Noi vă răspundem! Lăsați un comentariu mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *