Ghiduri

Cum usuci lemnele pentru foc?

Tot ce trebuie să știi despre uscarea lemnului de foc

Cumpărarea lemnului proaspăt tăiat, sau „verde”, este adesea mai avantajoasă, deoarece în această etapă lemnul costă în general mai puțin. Însă punerea pe foc a lemnelor verzi este ineficientă, deoarece acestea conțin apă care împiedică arderea să producă căldură suficientă. Astfel, se irosește combustibil care, dacă ar fi lăsat la uscat, ar deveni cu mult mai eficient.  În același timp, arderea lemnului umed este nocivă sursei de căldură și coșului de fum.

Criterii de care să ții cont atunci când alegi lemnul pentru foc

Arderea și uscarea lemnului reprezintă factori elementari pentru puterea calorică obținută de la sursa de căldură. Principalele calități care trebuie luate în considerare atunci când alegem lemnul pentru foc țin de:

Esența lemnului

Esență

Este de preferat un lemn de esență tare, acesta provenind din: cireș, arțar, frasin, nuc sau fag. Acest factor ajută lemnul să aibă o putere calorică mai mare și să ardă pe o perioadă mai îndelungată.

Tipuri de lemn de esență

În contrast, lemnele de tip rășinoase sau esență moale sunt mai slabe din punct de vedere al densității, fiind necesară o cantitate mult mai mare de alimentare. Astfel, acestea nu sunt recomandate pentru ardere în șeminee.

Diametrul lemnului

Diametru

Dimensiunea potrivită a unui lemn de foc are diametrul cuprins între 25 și 50 cm, dar poate depinde și de dimensiunea șemineului/sobei/centralei tale precum și de locul de depozitare al acestora.

sănătatea lemnului

Sănătatea lemnului

Lemnul trebuie să fie sănătos. Acest criteriu este foarte important și include următoarele caracteristici: lemnul nu trebuie să aibă putregai sau umiditate ridicată, acești factori fiind cauzați de tăierea și depozitarea lemnului într-o zonă umedă o perioadă mai lungă de timp.

Atenție!

Pentru a distinge lemnul sănătos de lemnul cu putregai sau cu un nivel de umiditate ridicat, lemnul de foc total uscat va avea crăpături mari și va face un sunet distinct, atunci când o piesă lovește cealaltă. Această metodă este în special utilizată de pădurari pentru a le diferenția.

Timpul optim pentru uscarea lemnelor de foc

De la momentul tăierii lemnului din pădure, lemnul de de foc necesită un timp de uscare de minim 2 ani. Depozitarea acestora trebuie făcută sub formă de lemne sparte pentru a favoriza uscarea completă. De obicei, dacă nu se aplică procese de uscare industrială, un an nu este suficient ca umiditatea din interiorul lemnului să fie eliminată.

Astfel, într-o perioadă scurtă de timp, păstrat chiar și în condițiile optime, lemnul se va usca doar la exterior. Acest factor este foarte important deoarece, lemnul ud în afara puterii calorice scăzute (scăzând la jumătate din potențial), poate provoca probleme majore de funcționalitate a sistemului de încălzire.

Important!                    

Dacă locuiți într-o zonă cu un nivel de umiditate ridicat, luați în considerare faptul că procesul de uscare poate fi mult mai îndelungat. Sfatul nostru pentru a grăbi procesul este de a tăia lemnul în bucăți cât mai mici.

Depozitarea lemnelor de foc

Modul de depozitare al lemnelor de foc este esențial pentru procesul de uscare, precum și pentru păstrarea uscării.

Factori care influențează uscarea

Factori care influențează uscarea lemnului și păstrarea optimă a acestuia

  • expunerea bună la radiația solară;
  • permisiunea de circulare a aerului pentru o alimentare suficientă cu aer;
  • protecția împotriva condițiilor meteo nefavorabile (ploaie, zăpadă).

Tipuri de uscare

Uscarea lemnului poate fi efectuată în 3 moduri: natural, în stivă sau în uscătoare industriale speciale

Uscarea naturală a lemnului

Aceasta se realizează afară în aer liber, în condițiile optime de depozitare anterior menționate, până la obținerea umidității de echilibru.

Uscarea în stivă sau în uscătoarele industriale speciale

Aceasta poate fi realizată prin mai multe metode:

Uscare convențională - proces care implică scoaterea aerului saturat în umiditate, fiind înlocuit cu altul cu o umiditate normală;

Uscare prin condensare - acesta presupune eliminarea umidității aerului din uscător prin condensare;

Uscare în vid - folosită majoritar de fabricile mici;

Uscare la temperaturi ridicate - presupune adăugarea de vapori supraîncălziți.

Lemnul de foc uscat în mod corect și depozitat în condiții prielnice arde cel mai eficient. Astfel, îl puteți utiliza pentru încălzirea casei sau pentru a vă bucura de șemineu în timpul sezonului răcoros. Acesta va dura mai mult timp, va produce mai puțin fum și va fi mult mai sigur pentru sistemele de încălzire.

Află mai multe despre sistemele de încălzire din articolele noastre de pe blog:

imaginea reprezintă un coș de fum și textul tot ce trebuie să știi despre coșurile de fum

Tot ce trebuie să știi despre alegerea coșurilor de fum

Căutați soluții de încălzire potrivite pentru dumneavoastră și vreți să aflați mai multe despre cum să alegeți și construiți/instalați ...

Citește mai multe

Sperăm că sfaturile noastre despre procesul de uscare a lemnelor v-au fost utile. Pentru mai multe informații despre cum puteți folosi sisteme de încălzire pe bază de combustili solid pentru a reduce cheltuielile pentru căldură vă invităm să citiți articolul despre metode de economisire în timpul scumpirilor energiei pe blogul nostru.

Pentru consultanță gratuită nu ezitați să ne contactați. Lăsăți-ne un mesaj mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *