Sfaturi

Cauzele principale ale incendiilor de locuințe: coșurile de fum

Coșurile de fum, cauzele principale ale incendiilor

În perioada sezonului rece, numărul incendiilor crește semnificativ și sunt cauzate majoritar de coșurile de fum neîntreținute sau montate neconform. Sobele, centralele, șemineele  sunt utilizate mult mai frecvent. Odată cu punerea acestora în funcțiune, cresc și riscurile de apariție a incendiilor. 

Ultimele statistici putem spune că sunt cel puțin îngrijorătoare. Conform acestora, numărul ridicat al incendiilor din ultimii ani au ca principală cauză coșurile de fum improvizate, defecte sau necurățate. Astfel, peste 6000 de incendii puteau fi evitate cu ușurință dacă erau respectate standardele de siguranță și calitate.

În continuare, vă vom expune rolul coșului de fum, precum și principalele cauze care duc la izbucnirea incendiilor și care aduc pagube majore locuințelor. Mai mult, în afara pierderii bunurilor pentru care ați agonisit mult timp, un coș de fum neconform va pune inclusiv viața celor dragi în pericol.

Rolul coșului de fum

Rolul coșului de fum

De ce este atât de important coșul de fum?

Coșul de fum este elementul de construcție care are rolul de a evacua în atmosferă, în deplină siguranță, fumul și gazele de ardere rezultate în urma folosirii diferitelor tipuri de combustibili.

Este important să conștientizăm că aceste gaze conțin substanțe nocive care pot pune în pericol atât mediul înconjurător, cât și sănătatea oamenilor.

Dacă gazele rezultate în urma arderii nu sunt eliminate corespunzător se proate produce intoxicarea persoanelor și animalelor de companie care se afllă în locuință, fapt ce poate duce la probleme de sănătate grave sau chiar deces.

Cum apar incendiile la coșurile de fum?

Montarea improvizată a coșului de fum

Montarea improvizată a coșului de fum

Chiar dacă materialele achiziționate sunt calitative, montarea neconformă a coșului de fum poate reprezenta un real pericol. Adesea, montarea improvizată duce la apariția unor defecțiuni sau a unor fisuri care deteriorează structura acestuia.

Mai mult decât atât, uneori, coșul de fum este construit artizanal și este conceput drept un element semi-necesar în timpul bugetării sistemului de încălzire. Recomandarea noastră este nu apelați la improvizații atunci când vine vorba de sistemul de încălzire și evacuarea fumului. 

Atenție!

Apelați întotdeauna la serviciile unei persoane sau ale unei firme profesioniste și autorizate în domeniul coșurilor de fum pentru montarea și punerea în funcțiune a unui horn. Aceștia vor garanta siguranța utilizării sistemului de evacuare.

Lipsa curățării canalului de evacuare

Lipsa curățării canalului de evacuare

Curățarea canalului de evacuare al coșului de fum este fundamental pentru buna funcționare a șemineului sau a sobei dumneavoastră. În plus, curățarea regulată a coșului de fum crește randamentul și eficiența sistemului de încălzire

Curățarea coșului de fum presupune îndepărtarea depunerilor de funingine și gudron din interiorul coșului. Dacă acestea se acumulează pe pereții coșului de fum, devin extrem de periculoase. Funinginea și gudronul pot provoca blocarea coșului de fum, precum și autoaprinderea, acestea ducând adesea la incendii.

Important!

Potrivit legislației în vigoare, curățarea și verificarea coșului de fum trebuie efectuată cel puțin odată pe an de către o persoană sau o firmă autorizată în acest domeniu, care va elibera o adeverință și un proces verbal de verificare/curățare.

Necurățarea sobei sau șemineului

Necurățarea sobei sau șemineului

Pentru ca șemineul sau soba dumneavoastră să aibă o bună funcționare, este necesar să urmați instrucțiunile oferite de producător. În plus, orice dispozitiv termic trebuie verificat de cel puțin două ori pe an. Dacă acesta este defect, poate afecta coșul de fum, însă poate duce de asemenea la incendierea locuinței. Curățarea corespunzătoare a șemineului asigură o durată de viață mai îndelungată și un randament ridicat.

Important!

La fel ca și în cazul coșurilor de fum, verificarea și curățarea anuală a sistemului de încălzire trebuie să fie realizată de persoane autorizate. Aceste două verificări sunt efectuate, în general, în aceeași, de către coșarul la care ați apelat. Este indicat să faceți inspecția coșului de fum și a focarului mai ales înaintea începerii sezonului rece.

Cum se pot preveni incendiile la coșurile de fum?

Alegerea coșului de fum

Alegerea coșului de fum

Pentru a evita orice pericol de la bun început, este necesar să luați legătura cu profesioniști pentru a vă asigura că faceți alegerea potrivită pentru locuința dumneavoastră. Deși coșurile de fum improvizate pot fi mai puțin costisitoare, pe termen lung devin mult mai dezavantajoase. Coșurile de fum neconforme se confruntă adesea cu numeroase disfuncționalități și pot cauza chiar pagube majore în cazul declanșării unui incendiu sau mai ales în situația în care reprezintă un pericol pentru sănătatea membrilor familiei.

Optați pentru coșuri de fum profesionale, certificate la nivel european, testate și verificate. Apelați la serviciile unui profesionist pentru instalarea acestora, dar și pentru verificarea și curățarea periodică. Vă veți bucura astfel de garanția oferită de producător și veți putea folosi sistemul de încălzire în siguranță și fără griji. 

Aflați mai multe informații despre coșurile de fum, tipurile acestora și criteriile după care să vă ghidați atunci când alegeți un coș nou de fum din articolele de pe blogul nostru.

Curățarea și verificarea coșului de fum

Curățarea și verificarea coșului de fum

Pentru a evita autoaprinderea este recomandat să verificați și să curățați de cel puțin două ori pe an coșul de fum și focarul. Apelați la serviciile unui coșar autorizat la începutul, precum și la sfârșitul sezonului rece. Mai mult decât atât, dacă încălzirea principală este cu combustibil solid, este necesar să curățați coșul de fum la fiecare 3 luni în timpul sezonului rece. 

Este important ca procesul de curățare să fie realizat mecanic, curățarea chimică fiind doar un facilitator al îndepărtării gudronului umed. Consultați-vă cu distribuitorul dumneavoastră sau verificați manualele de utilizare ale sistemelor de încălzire și de evacuare pentru a afla cât de frecvent trebuie efectuată verificarea și curățarea.

Evitarea improvizațiilor

Evitarea improvizațiilor

Folosirea sobelor sau a șemineelor cu sau fără acumulare de căldură trebuie făcută în siguranță, fără a monta diverse improvizații care pot deveni periculoase. Materialele ce se pot aprinde ușor sau materialele textile nu trebuie expuse pe acestea deoarece pot duce în timp la aprinderea unui incendiu.

Siguranța familiei dumneavoastră este esențială atunci când alegeți coșul de fum

Ne dorim ca locuința dumneavoastră să reprezinte un mediu sigur, eficient și călduros, care să vă aducă bucurie atât dumneavoastră, cât și familiei sau prietenilor din jur. Sistemul de încălzire al unei case este unul din elementele principale atunci când ne gândim la construcția unei locuințe. Acest proces reprezintă o mare responsabilitate care trebuie făcut în mod cert cu ajutorul unor specialiști pentru a evita pericolul eventualelor incendii.

Kaminhorn vă oferă o gamă de coșuri de fum profesionale, cu garanție de până la 30 de ani, certificate tehnice și de conformitate. Oferim consultanță gratuită și manuale de montaj detaliate, alături de videoclipuri cu instrucțiuni. Livrăm gratuit și rapid coșurile de fum oriunde în țară. Verificați oferta noastră de hornuri profesionale pe siteul https://kaminhorn.ro.

Sperăm că informațiile despre producerea incendiilor la coșurile de fum v-au fost de folos. Dacă aveți întrebări nu ezitați să ne contactați. Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Mergeți la secțiunea de contact și adresați-ne o întrebare.

Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Aveți întrebări? Noi vă răspundem! Lăsați un comentariu mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *