Ghiduri

Cum alegi coșul de fum?

Cum alegi coșul de fum?

Coșul de fum reprezintă partea componentă a instalației de încălzire a locuinței care are rolul de a evacua în siguranță gazele de ardere rezultate în urma arderii combustibililor. Mai mult decât atât, coșul de fum are rolul de a asigura debitul de aer proaspăt necesar arderii. Acesta este cu certitudine unul dintre cele mai importante detalii ale unei case. Un coș de fum neconform poate pune în pericol viața dumneavoastră și a celor din jur deoarece 1 din 3 incendii din România au loc din cauza coșurilor de fum.

De ce este importantă alegerea unui coș de fum potrivit?

Adesea punem foarte mult accent pe alegerea și îngrijirea coșurilor de fum. Dorim să atragem asupra acestora o deosebită atenție deoarece un coș de fum neconform sau improvizat poate duce la incendierea locuinței. De aceea, vă sfătuim să luați legătura cu un specialist pentru a vă asigura că toate criteriile de siguranță sunt îndeplinite. De asemenea, odată montat, întreținerea coșului de fum este esențială pentru a vă menține în siguranță și pentru a beneficia de un sistem de încălzire perfect funcțional.

Criteriile alegerii coșului de fum

În continuare vă vom enumera principalele criterii pe care trebuie să le luați în considerare atunci când vă hotărâți să achiziționați un coș de fum pentru locuința dumneavoastră. Cele 3 criterii fundamentale sunt: dimensiunea, materialul și izolația.

Dimensiunea coșului de fum

Dimensiunea coșului de fum

Dimensionarea coșului de fum are ca fundament o regulă de bază, respectiv ca diametrul interior al coșului de fum să fie cel puțin egal cu diametrul racordului de evacuare al gazelor de ardere de pe sursa de căldură. Diametrul interior al unui coș de fum este stabilit în funcție de parametrii tehnici ai generatorului de căldură. 

Acești parametri sunt esențiali pentru a determina caracteristicile dimensiunii coșului de fum: diametrul interior și înălțimea coșului. Mai mult decât atât, dimensiunea unui coș de fum poate fi influențată de alți factori precum: unghiul de înclinare al acoperișului sau lungimea racordului dintre coșul de fum și sursa de căldură.

Materialul utilizat

În general, coșurile de fum profesionale pot fi construite din ceramică sau inox. Fiecare tip de coș are diverse caracteristici. Este bine să le cunoașteți în detaliu atunci când achiziționați un coș de fum pentru locuința dumneavoastră. De asemenea, trebuie să luați în considerare că în România, legislația prevede faptul că toate coșurile de fum trebuie să fie produse cu certificare CE. 

Marcajul CE indică în special că produsele respectă cerințele esențiale ale directivelor aplicabile și că produsele sunt supuse proceselor de evaluare a conformității specificate în directive.

Ne vom rezuma la coșurile de fum din ceramică și inox deoarece coșurile de fum de zidărie nu reprezintă cea mai sigură opțiune pentru o locuință. Coroziunea coșului de fum este o problemă des întâlnită, acest factor reducând viața coșului de fum și a întregului sistem. Deși este o metodă tradițională, problemele precum coroziunea sau izolarea coșului de fum pot pune în pericol casa dumneavoastră deoarece este foarte ușor să devină inflamabile.

Coșurile de fum din INOX

Coșurile de fum din INOX

Coșurile de fum din inox dublu perete reprezintă cea mai nouă variantă pentru coșurile de fum profesionale. Coșurile de fum din inox sunt o alternativă sigură și eficientă dacă acestea conțin materiale de calitate. 

Avantaje

  • Greutate redusă: coșurile de fum din inox se remarcă printr-o greutate redusă. Această caracteristică este esențială atunci când montarea unui horn cu greutate mare reprezintă un impediment;
  • Rezistență la temperaturi ridicate sau scăzute: rezistența coșurilor de fum din inox este foarte bună la șocuri termice cauzate de autoaprindere, îngheț, dezgheț sau coroziune chimică;
  • Montarea ușoară: montarea coșurilor de fum din inox este prielnică atunci când doriți să le montați după construcția casei. Procesul de montare al acestora este ușor și rapid;
  • Întreținerea și curățarea: aceste procese sunt ușor de efectuat în cazul unui coș de fum din inox.

Dezavantaje

  • Rezistența: deși este foarte bună conform elementelor menționate anterior, este mai mică în timp, comparativ cu cele ceramice.
Coșurile de fum ceramice

Coșurile de fum din CERAMICĂ

Coșurile de fum din ceramică au durata de viața mai prelungită și din punct de vedere estetic prezintă un mare bonus. 

Avantaje 

  • Izolația: coșurile de fum din ceramică au avantajul de a nu necesita izolație ulterioară, fiind triplu strat (cu tubulatură ceramică, strat de izolație și mantale de beton);
  • Rezistență: acest tip de coșuri de fum nu este atacat de condensul coroziv, indiferent dacă acesta se formează. De asemenea, acestea rezistă la îngheț și autoaprindere, împiedicând pătrunderea vaporilor și gazelor arse;
  • Tirajul: coșurile de fum ceramice au o performanță substanțial mai mare față de alte coșuri de fum datorită izolației. Temperatura coșului de fum este păstrată constantă, iar secțiunea rotundă cu suprafață neabrazivă favorizează evacuarea rapidă a fumului.

Dezavantaje

  • Costuri: prețurile coșurilor de fum din ceramică sunt adesea mult mai costisitoare, însă au și o garanție prelungită;
  • Adaptabilitatea redusă: acest tip de coș de fum are o aplicare limitată. Acestea se rezumă la domeniul rezidențial. Pentru secțiuni sau înălțimi mai mari, coșul de fum din inox reprezintă singura opțiune.

Izolația

Acest criteriu este fundamental pentru funcționalitatea bună a coșurilor de fum. După cum ați observat, acest element a fost abordat anterior în discuția despre diferitele tipuri de coșuri de fum. Este unul din motivele principale pentru care vă recomandăm achiziționarea unor coșuri de fum profesioniste. Rolul fundamental al izolației este cel de a împiedica apariția condensului și implicit scurgerea acestuia pe arzătorul centralei. Atât izolația coșurilor de fum profesioniste din inox, cât și din ceramică asigură buna funcționalitate întregului sistem. O izolație conformă va crește randamentul cu 40-50%.

Kaminhorn vă oferă o gamă de coșuri de fum profesionale, cu garanție de până la 30 de ani, certificate tehnice și de conformitate. Oferim consultață gratuită și manuale de montaj detaliate, alături de videoclipuri cu instrucțiuni. Livrăm gratuit și rapid coșurile de fum oriunde în țară. Verificați oferta noastră de hornuri profesionale pe siteul https://kaminhorn.ro.

Sperăm că informațiile despre alegerea coșurilor de fum v-au fost de folos. Dacă aveți întrebări nu ezitați să ne contactați. Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Mergeți la secțiunea de contact și adresați-ne o întrebare.

Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Aveți întrebări? Noi vă răspundem! Lăsați un comentariu mai jos!

2 thoughts on “Cum alegi coșul de fum?

  1. Boboescu Liliana spune:

    Bună ziua la o centrala viadrus e bun cos de ceramica de 6m?trebuie ancorat?

    1. seminee spune:

      Buna ziua,
      Da, dar trebuie sa tineti cont si de diametrul interior al cosului de fum. El trebuie sa fie cel putin egal cu diametrul iesirii centralei.
      Cat despre ancorarea cosului de fum difera de la un caz la altul.
      Pentru mai multe detalii ne puteti scrie sau suna la nr de tel: 0753 99 55 99.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *