Ghiduri

Materiale necesare pentru construcția unui șemineu

Materiale necesare pentru construcția unui șemineu

Construcția unui șemineu necesită materiale rezistente, durabile și de calitate. Fiecare etapă a construcției șemineului este esențială pentru a asigura un rezultat excepțional care să asigure un produs de calitate care să treacă cu ușurință testul timpului și să asigure siguranța dumneavoastră, cât și a celor din jur. Materialele de construcție reprezintă astfel un element fundamental al creării unui șemineu durabil. 

Elementele unui șemineu

Pentru a înțelege ce materiale este necesar să folosim, vom prezenta elementele componente ale unui șemineu. Elementele principale ale unui șemineu clasic cu focar închis sunt următoarele:

  • Suportul focarului;
  • Focarul complet;
  • Silicat de calciu sau șamotă;
  • Materialele de montaj;
  • Coșul de evacuare;
  • Tubulatura racordare+ reducții;
  • Gurile de ventilație.

Acestora li se adaugă diverse accesorii: peria de curățare, mănușile de protecție, vătraiul.

Materiale utilizate la construcția șemineului

Materiale utilizate la construcția șemineului

Vă vom prezenta atât materialele necesare, precum și procesul de construcție al unui șemineu, însă recomandarea noastră rămâne aceea de a contacta un specialist în favoarea construirii șemineului în regie proprie. Construcția unui șemineu implică un nivel ridicat de responsabilitate, astfel încât dorim să ne asigurăm că șemineul dumneavoastră este realizat în mod corect pentru a evita orice posibil pericol care să pericliteze în orice fel siguranța și sănătatea familiei.

Materiale utilizate

În general, cele mai utilizate materiale destinate construcției unui șemineu sunt: cărămida, piatra, fonta și oțelul. Desigur, acestea diferă în funcție de modelul șemineului, însă folosirea unor materiale de calitate este crucială indiferent de modelul ales.

Alegerea materialelor în funcție de component

Este esențial să acordați o deosebită atenție materialelor pe care le veți utiliza pentru construcție. Șemineul reprezintă o investiție de durată, iar materialele folosite merită să fie de cea mai bună calitate. Focarul șemineului reprezintă punctul principal, însă restul componentelor nu trebuie neglijate.

Focarul șemineului

Focarul șemineului

Focarul șemineului este elementul principal al construcției oricărui șemineu. Acest prim pas al realizării oricărui șemineu necesită atenția dumneavoastră pentru a asigura următoarele criterii:

Dimensiunea potrivită

Asigurați-vă că focarul are dimensiunea optimă în corelație cu mărimea camerei dumneavoastră.

Design echilibrat

Design-ul trebuie să se îmbine armonios cu întreaga locuință. Există nenumărate modele și design-uri minunate, însă alegerea făcută trebuie să țină cont de imaginea de ansamblu.

Materialul utilizat

Mai mult decât atât, materialul din care este confecționat focarul este foarte important și este bine să țineți cont de anumite criterii atât economice, cât și practice. De exemplu, focarele din fontă, îmbrăcate în cărămidă sau șamotă, au prețuri accesibile și randament foarte bun, în timp ce focarele din oțel, cu șamotă, ating rapid o temperatură ridicată în camera de ardere însă se rîcesc mai repede.

blank

Burlanele (tubulatura)

Burlanele pentru evacuarea coșului de fum necesită o foarte bună etanșeitate care să reziste în timp. Adesea, dacă tubulatura nu este aleasă corect, construcția trebuie refăcută pentru a fi înlocuite burlanele. Astfel, legătura dintre coșul de fum și focar trebuie să fie rezistentă utilizând piese fixe din oțel sau inox. 

Suportul focarului

Suportul unui șemineu este utilizat în general la construcția șemineelor cu focar închis de fontă. Suportul este elementar pentru a permite circulația aerului. Spre deosebire de sobele de teracotă  care funcționează pe principiul radiației, șemineul funcționează prin convecție. Convecția presupune încălzirea și circularea aerului din încăpere către tavan, podea și alte zone ale încăperii. Mai mult, în cazul șemineelor pe lemne sunt utilizate ambele procese de încălzire: cel de radiație, precum și cel de convecție

blank

Plăcile izolatoare

Plăcile izolatoare trebuie să fie realizate dintr-un material foarte rezistent temperaturilor ridicate. Astfel, plăcile au nevoie de un coeficient cât mai bun de izolare, însă este necesar să fie și ecologice pentru a evita orice risc pentru sănătatea și siguranța dumneavoastră. Acest criteriu este crucial, iar în momentul prezent există numeroase norme stricte conform cărora plăcile nu trebuie să dăuneze sănătății în niciun fel. Există numeroși producători de plăci izolatoare, însă vă sfătuim să vă consultați cu un specialist pentru  fi siguri că acestea sunt special concepute pentru construcția șemineelor.

Adezivul 

Adezivul utilizat trebuie în primul rând să fie rezistent temperaturilor ridicate și de asemenea, acesta necesită o caracteristică flexibilă. Există adeziv special conceput pentru lipirea plăcilor, un adeziv refractar obișnuit nefiind eficient pentru procesul de construire al unui șemineu. 

Grilele de evacuare 

Grilele de evacuare sunt metalice, iar acestea trebuie vopsite termorezistent pentru a evita schimbarea formei sau a culorii în timp. Vopsirea acestora asigură și ambianța designului interior. Mai mult decât atât, este bine de reținut că mărimea acestora se va calcula în funcție de puterea focarului.

blank

Coșul de fum

Coșul de fum reprezintă unul din cele mai importante componente, deoarece o mare parte din problemele șemineelor apărute în timp se datorează coșurilor de fum neconvenționale, a montajului necorespunzător sau a faptului că nu sunt curățate periodic.

O statistică îngrijorătoare indică faptul că 1 din 3 incendii de locuțițe apare din cauza coșului de fum defect sau necurățat. Există numeroase modalități pentru curățarea catalitică (aceasta fiind efectuată cu ajutorul produselor chimice), însă cea mai importantă metodă de curățare este cea mecanică, efectuată de o persoană specializată. Vă îndemnăm să apelați la profesioniști pentru a verifica șicurăța coșurile de fum periodic astfel încât să poată fi prevenite pericolele care vin odată cu neglijarea hornului.

Siguranța și designul estetic merg cel mai bine împreună

Un șemineu reprezintă un plus de eleganță în orice locuință. Indiferent de design-ul casei dumneavoastră, acesta poate aduce atât accente rustice, cât și moderne locuinței, fiind un element practic și estetic. Cu toate acestea, construcția unui șemineu reprezintă o mare responsabilitate care cu certitudine are nevoie de ajutorul unui specialist. Materialele utilizate trebuie să îndeplinească criteriile necesare pentru a asigura siguranța dumneavoastră, precum și a celor din jur.

Kaminhorn vă oferă o gamă de focare de șeminee cu designuri deosebite, moderne sau clasice, pe bază de combustibil solid, pe gaz sau chiar opțiuni de bio-șeminee. Oferim consultață gratuită și manuale de montaj detaliate, alături de videoclipuri cu instrucțiuni. Livrăm gratuit și rapid focarele de șeminee oriunde în țară. Verificați oferta noastră de șeminee pe siteul https://kaminhorn.ro.

Sperăm că informațiile despre construirea șemineului v-au fost de folos. Dacă aveți întrebări nu ezitați să ne contactați. Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Mergeți la secțiunea de contact și adresați-ne o întrebare.

Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Aveți întrebări? Noi vă răspundem! Lăsați un comentariu mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *