Ghiduri

Inovații în domeniul coșurilor de fum

blank

Orice proprietar de locuință știe că un coș de fum este o investiție practică, necesară și importantă pentru siguranța locuinței, însă detalii amănunțite despre funcțiile și inovațiile din spatele acestuia pot fi considerate adesea redundante. Cu toate acestea, este importantă cunoașterea și înțelegerea evoluției coșurilor de fum pentru a putea identifica cele mai bune soluții pentru fiecare casă în parte, dar și cum funcționează un coș de fum pentru a-l putea proteja în cel mai corect mod. V-am pregătit astăzi o listă cu ultimele inovații din domeniul sistemelor de evacuare a gazelor de ardere pentru a putea cunoaște mai bine oferta de pe piața autohtonă.

blank

Coșurile de fum din inox

Cu toate că hornurile din oțel inoxidabil nu sunt o inovație recentă, merită să fie menționate pentru a putea înțelege contextul progresului din acest domeniu. Acestea au pătruns pe piață ca fiind una dintre cele mai mari inovații, deoarece înlocuiau clasicele coșuri de fum și rezolvau o bună parte din problemele asociate. Inoxul este ușor, spre deosebire de cărămidă sau beton, și mai ales, poate fi modelat în diferite forme. Hornurile de inox nu sunt predispuse la apariția fisurilor și sunt mult mai sigure decât cele din zidărie. Astfel, au devenit în scurt timp una dintre opțiunile preferate ale românilor, mai ales pentru centralele pe lemne care necesită un coș de fum înalt.

blank

Izolația triplustrat

Un coș de fum cu izolație triplustrat sunt special concepute pentru a reduce pierderile de căldură prin horn și pentru a păstra temperatura optimă a gazelor de evacuare. Acestea sunt compuse din doi pereți de ceramică și beton, sau oțel inoxidabil și un strat de material izolant, precum vata bazaltică, în interior.

Un astfel de coș de fum îmbunătățește performanța sistemului de încălzire și contribuie la a economisi combustibil, prevenind și eventuale probleme. Un horn izolat foarte bine va  împiedica apariția condensului, ceea ce înseamnă mai puțin gudron depus pe pereții interiori și riscuri mai scăzute de incendii. 

Această inovație este, în consecință, cu adevărat utilă și un „must have” pentru coșurile de fum moderne și profesionale. Izolația triplustrat reprezintă motivul pentru care coșurile de fum prefabricate sunt cu mult mai sigure și mai eficiente decât cele din zidărie. 

blank

Ceramica refractară

Acest tip de ceramică este special conceput pentru a fi utilizat în producerea coșurilor de fum. Este definit de rezistență la temperaturi ridicate și la efectele corozive ale condensului acid. 

Condensul acid se formează atunci când gazele de evacuare din procesul de ardere se răcesc și încep să condense, producând un lichid acid. Acest lichid poate fi foarte coroziv și poate deteriora coșurile de fum din oțel sau alte metale, în special în cazul aparatelor de încălzire care funcționează cu combustibili solizi.

Coșurile de fum ceramice au o compoziție chimică special dezvoltată pentru a prezenta rezistență în fața condensului acid. Ceramica refractară este un material dens și poros, obținut din argilă și alți compuși refractari, care, arși la temperaturi mari, devin extrem de rezistenți. Astfel, textura poroasă permite unui strat subțire de condens să se evaporeze rapid înainte de a se acumula în coșul de fum și de a cauza deteriorarea acestuia.

În același timp, ceramica refractară poate suporta temperaturi mare de lucru, dar și o perioadă de temperaturi extreme. Ca de exemplu, un coș de fum profesional din ceramică care rezistă la o temperatură a fumului de 600°C, poate tolera până la 1200°C timp de 30 minute. Astfel, în cazul unui incendiu pe horn, focul nu se va extinde în afara coșului de fum și casa vă va fi protejată.

blank

Coșuri de fum flexibile

Inovația coșurilor de fum flexibile ține de apariția hornurilor din oțel inoxidabil. Greutatea redusă a acestora, dar și ușurința cu care pot fi asamblate, permit ca un astfel de coș de fum să fie instalat acolo unde cele tradiționale nu aveau nicio șansă. Aceste coșuri de fum pot fi instalate cu ușurință în zone înguste sau cu unghiuri neobișnuite și pot fi ajustate pentru a se potrivi la dimensiunile necesare. În plus, ele pot fi montate chiar și pe clădiri finalizate, deoarece se atașează pe peretele exterior al clădirii cu ușurință, datorită greutății scăzute și flexibilității lor. Astfel, nu va mai fi nevoie să faceți găuri în tavan și acoperiș, sau să instalați coșul de fum în faza de construcție. 

blank

Accesoriile personalizate

O inovație cu adevărat utilă sunt accesoriile personalizate în funcție de necesități, precum pălăriile de coș de fum dedicate diferitelor tipuri de climă. Pălăriile pentru horn sunt utile în prevenirea înfundării acestuia cu frunze uscate sau cuiburi de păsări, însă nu se potrivesc întotdeauna nevoilor fiecărei locuințe. Astfel, au apărut tot mai multe modele specifice, precum pălăria anti-vânt sau anti-ploaie. 

Tot din seria de accesorii foarte utile, menționăm și sistemul de preluare a condensului care se atașează la baza coșului de fum sau ușa de vizitare care facilitează curățarea și verificarea coșului de fum.

blank

Vopseaua în câmp electrostatic

Coșul de fum este un obiect practic, care trebuie să fie mai întâi sigur și eficient, și abia apoi frumos. Însă, adesea, proprietarii aleg un coș de fum care să completeze armonios aspectul exterior al locuinței și care să nu facă o notă discordantă. Așa s-a pus accentul pe vopsirea coșurilor de fum și personalizarea acestora, mai ales în cazul celor din inox care pot părea prea strălucitoare sau prea evidente pe o locuință cu acoperișul maro, de exemplu.

Coșurile de fum din inox sunt vopsite în câmp electrostatic pentru a asigura o aplicare uniformă și precisă a culorii. Astfel, coșul de fum poate fi personalizat în culoarea tablei sau țiglei de pe casă, părând o parte integrantă a acoperișului. În plus, vopsirea în câmp electrostatic garantează fixarea fermă a vopselei și o rezistență mare în timp, în fața precipitațiilor, zgârieturilor și a decolorării provocate de soare. 

Sperăm că informațiile despre inovațiile din domeniul coșurilor de fum v-au fost utile și vă oferim consultanță gratuită pentru a putea găsi produsul perfect pentru locuința dumneavoastră.

Kaminhorn vă oferă o selecție de coșuri de fum profesionale de cea mai bună calitate, produse în România și certificate la nivel european, dar și consultanță gratuită. Livrăm rapid și gratuit coșurile de fum oriunde în țară. Verificați oferta noastră pe https://kaminhorn.ro.

Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Aveți întrebări? Noi vă răspundem! Lăsați un comentariu mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *