Ghiduri

Pălăria pentru coșul de fum. Ce trebuie să știi?

Pălăria coșului de fum

Pălăria pentru coșul de fum este un accesoriu care are multiple roluri, dar în principal garantează o protecție a hornului în fața diverșilor factori externi.

Pălăria de coș de fum poate veni odată cu un pachet complet de horn sau poate fi cumpărată ulterior și atașată hornului deja existent.

Rolul pălăriei de coș de fum

  • Protecție împotriva obiectelor care pot pătrunde în horn

Pălăria protejează coșul de fum de pătrunderea unor obiecte care ar putea bloca evacuarea fumului. De exemplu, toamna când sunt frunze uscate acestea ar putea fi purtate de vânt, iar în cazul în care peste vară păianjenii au întins pânze la gura hornului, atunci frunzele vor rămâne prinse acolo și vor forma un dop.

  • Protecție împotriva păsărilor

De asemenea, pe timpul verii se întâmplă deseori ca păsările să-și facă cuib deasupra coșului de fum, lucru care se poate dovedi foarte periculos dacă aprindeți focul în șemineu înainte de a verifica partea de sus a hornului. În același timp, în horn pot intra vrăbiuțe sau lilieci pentru a se adăposti și pot rămâne captivi.

Înainte de a face primul foc după sezonul cald apelați la o persoană autorizată pentru a efectua curățarea și verificarea coșului de fum.

Atenție!

Curățarea coșului de fum se face obligatoriu odată pe an, recomandabil înaintea începerii sezonului rece, de către persoane autorizate în domeniu. Cu toate acestea, ea poate fi efectuată și mai des, indicația noastră fiind să faceți curățarea mecanică a coșului de fum minimum de două ori pe an.

  • Protecție împotriva precipitațiilor

Pălăria are și scopul de a nu permite ploii, ninsorii și vântului puternic să intre în coșul de fum. Precipitațiile sunt nocive pentru coș, ele reducând perioada de viață a acestuia. Curenții de aer pe de altă parte pot împinge fumul înapoi înspre focarul șemineului și pot cauza pătrunderea gazelor de ardere în locuință.

În absența unei pălării de coș de fum zăpada se poate depune, iar apa poate cauza infiltații care duc la apariția fisurilor.

  • Reglarea tirajului

În zonele cu probleme de presiune sau unde curenții de aer sunt prea puternici, tirajul coșului de fum s-ar putea să aibă de suferit. Se recomandă astfel utilizarea unei pălării de coș de fum corespunzătoare necesităților pentru a ajuta la îmbunătățirea tirajului și implicit a evacuării fumului pentru ca acesta să nu mai intre în casă pe ușa șemineului.

Cum alegem pălăria de coș de fum potrivită?

Există diverse modele de pălării de coș de fum pentru diverse necesități.

Dacă locuiți în zona de câmpie sau de munte, unde rafalele de vânt sunt puternice, cel mai probabil veți avea nevoie de o pălărie anti-vânt. Dacă locuiți într-o zonă care are probleme de presiune și tirajul coșului dumneavoastră de vânt nu este eficient, vă recomandăm o pălărie rotativă.

În cazul în care aveți un coș de fum ceramic și vă preocupă aspectul estetic al acestuia puteți opta pentru o pălărie din beton vopsit, care alături de un guler de coș de fum va reda acel aspect clasic locuinței dumneavoastră. În cazul acestora, spre deosebire de pălăriile din inox, puteți selecta culoarea dorită.

pălărie coș de fum ceramică

Ce dimensiune trebuie să aibă pălăria coșului de fum?

Pălăria trebuie să aibă un diametru compatibil cu cel al coșului de fum. În cazul în care pălăria este prea mică, evacuarea fumului va fi „strangulată” și tirajul nu va mai avea eficiență. Dacă nu știți ce pălărie se potrivește hornului dumneavoastră cereți părerea unui specialist.

Cum se montează pălăria de coș de fum? 

Amplasați pălăria în partea superioară a coșului de fum, asigurându-vă că este fixată și blocată corespunzător pe elementul terminal al coșului de fum. Apelați întotdeauna la serviciile unei persoane autorizate pentru a monta pălăria de coș de fum sau alte accesorii.

Sperăm că informațiile despre pălăriile coșului de fum v-au fost utile. 

Kaminhorn vă oferă o gamă largă de pălării de coș de fum de cea mai bună calitate, testate și certificate la nivelul Uniunii Europene. Oferim consultanță gratuită și manuale de montaj detaliate, alături de videoclipuri cu instrucțiuni. Livrăm pălăriile de coș de fum rapid oriunde în țară. Verificați oferta noastră pe site-ul https://kaminhorn.ro.

Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Aveți întrebări? Noi vă răspundem! Lăsați un comentariu mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *