Ghiduri

Ce sunt acizii corozivi?

Acizii corozivi

Condensarea gazelor acide, cum ar fi dioxidul de sulf, trioxidul de sulf, clorura de hidrogen și altele, alături de vapori de apă rezultați în urma procesului de ardere duce la apariția acizilor corozivi pe traseul coșului de fum. Rezultă astfel acidul sulfuros, acidul sulfuric și acidul clorhidric care pot duce la coroziune severă a tencuielii, gletului, betonului, oțelurilor carbon, a oțelurilor slab aliate, a oțelurilor inoxidabile și a altor aliaje.

Când apare coroziunea?

Coroziunea acidă apare atunci când temperatura suprafeței metalice interioare a coșului de fum scade sub temperatura acizilor produși în urma arderii. Este simplu: în general, dacă temperatura coșului de fum scade sub 90°C se va produce condensul acid.

Ce daune provoacă acizii corozivi?

Acești produși chimici au capacitatea de a „roade”, de a consuma din tubul coșului de fum, provocând astfel apariția fisurilor pe parcursul acestuia. Aceste fisuri sunt extrem de periculoase deoarece permit coșului de fum să tragă aer fals, care duce la eliminarea prin focarul șemineului a fumului și a altor gaze periculoase pentru oameni.

De ce sunt periculoși acizii corozivi?

Faptul că deteriorează structura coșului de fum și îi reduc perioada de viață este doar o cauză a pericolelor mult mai mari care apar odată cu acizii corozivi. Fisurile coșului de fum pot avea ca rezultat intoxicarea persoanelor și animalelor din locuință cu substanțe nocive precum monoxidul de carbon. 

Atenție!

Monoxidul de carbon este un gaz incolor și inodor care nu este iritant, dar este foarte periculos și foarte toxic pentru oameni. Monoxidul de carbon este creat prin combustie imperfectă, atunci când temperatura de ardere este prea mică, adică perioada de ardere în camera de ardere este prea scurtă sau nu este suficientă admisia de oxigen. Chiar și o cantitate foarte mică poate provoca probleme medicale grave daca este inhalată și în cele mai grave situații poate cauza decesul.

Cum prevenim apariția acizilor corozivi?

Izolația coșului de fum

În primul rând este foarte important ca hornul să fie izolat corespunzător. Astfel, izolația va împiedica scăderea temperaturii coșului de fum, iar fumul va rămâne la o temperatură medie până la evacuare, astfel încât să nu se producă apariția condensului.

O izolație corespunzătoare poate fi vata minerală bazaltică. Există și opțiunea de a alege un coș de fum care să permită instalarea unei baze pentru preluarea condensului acid.

Cel mai important este să nu apelați la improvizații atunci când alegeți coșul de fum. Un coș de fum profesional vă va aduce garanția siguranței atât în ceea ce privește acțiunea condensului acid, cât și a altor riscuri.

Rolul curățării coșului de fum

Rolul curățării coșului de fum

Condensul acid duce la depunerea gudronului umed pe interiorul coșului de fum. Acesta este periculos deoarece se poate autoaprinde și poate cauza apariția unui incendiu pe coșul de fum. Un alt risc ar fi transferarea unei temperaturi mari pe exterior și aprinderea materialelor inflamabile care se regăsesc în apropierea coșului de fum.

Din acest motiv gudronul umed depus trebuie să fie înlăturat periodic.

Atenție!

Curățarea coșului de fum se face obligatoriu odată pe an, recomandabil înaintea începerii sezonului rece, de către persoane autorizate în domeniu. Cu toate acestea, ea poate fi efectuată și mai des, indicația noastră fiind să faceți curățarea mecanică a coșului de fum minimum de două ori pe an.

Utilizarea lemnelor uscate

Arderea lemnelor cu un grad de umiditate ridicat provoacă depunerea apei evaporate pe coșul de fum sub formă de gudron umed. Din acest motiv este esențială arderea lemnului uscat, pentru a vă asigura că prelungiți durata de viață și eficiența coșului de fum.

Rezistența coșului de fum

Un coș de fum sigur și profesional ar trebui să prezinte o rezistență de până la 1000°C timp 30/90 minute, și o rezistență la temperaturi medii de 400-600°C. 

Sperăm că informațiile despre acizii corozivi și riscurile pe care le provoacă aceștia v-au fost utile. 

Kaminhorn vă oferă o gamă de coșuri de fum profesionale, izolate conform standardelor europene, rezistente la acizii corozivi și temperaturi mari, testate și certificate. Oferim consultanță gratuită și manuale de montaj detaliate, alături de videoclipuri cu instrucțiuni. Livrăm gratuit și rapid coșurile de fum oriunde în țară. Verificați oferta noastră pe site-ul https://kaminhorn.ro.

Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Aveți întrebări? Noi vă răspundem! Lăsați un comentariu mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *