Sfaturi

Importanta ușii de curățare la coșul de fum

Importanța ușii de curățare a coșului

Coșurile de fum pot fi accesorizate cu diverse elemente cu scop funcțional, printre care se numără și ușa de curățare. Dacă o parte din accesorii sunt doar recomandate sau opționale, ușa de vizitare/curățare a hornului este obligatorie și are drept scop principal inspectarea și întreținerea facilă a coșului de fum.

De ce trebuie să fie montată o ușă de vizitare a coșului de fum?

Instalarea unei uși de vizitare a hornului este obligatorie prin lege

În România, 1 din 3 incendii de locuințe se produc din cauza coșurilor de fum improvizate sau care nu sunt îngrijite corespunzător. Pentru prevenirea acestor dezastre, există legi care impun respectarea normelor de siguranță în montarea și utilizarea hornurilor. Astfel, a fost reglementată și obligativitatea instalării unei uși de verificare/curățare a coșului de fum.

Atenție!

Obligativitatea prezenței ușii de vizitare/curățare este prevăzută și în Normativul I13 (pentru proiectarea, executarea și exploatarea instalațiilor de încălzire centrală, indicativ I13-2015, din 12.10.2015), publicat în Monitorul Oficial al României Partea 1, nr.897 bis/02.12.2015:

Art7.146: Canalele de fum se prevăd cu guri de vizitare și control care să închidă etanș prin capace sau uși metalice termoizolante, amplasate la începutul canalului de fum și la schimbările de direcție ale acestuia. La baza coșului de fum se prevede o gură de vizitare cu ușă etanșă, pentru inspecție și curățare”.

Ușa coșului de fum are mai multe funcții importante

  • permite curățarea coșului de fum ori de câte ori este nevoie. Astfel, curățarea periodică a hornului reduce riscul provocării unui incendiu;

  • facilitează verificarea periodică a hornului;

  • permite inspectarea atentă a coșului de fum pentru a se putea efectua controlul canalelor de fum, a debitului și a presiunii, precum și analiza gazelor de ardere, etc.

Imagine cu o ușă de vizitare a coșului de fum și textul rezistența ușii de vizitare

Rezistența ușii de vizitare/curățare a coșului de fum

  • Ușa de curățare trebuie să fie rezistentă la temperaturi ridicate din coșul de fum;

  • Legislația prevede ca aceasta să fie etanșă și să se închidă cu capac sau ușă metalică termoizolantă;

  • Ușa de curățare trebuie să fie rezistentă la condensul coroziv.

Izolația ușii de curățare a hornului

O ușă completă de vizitare/curățare dispune, de regulă, de perete dublat cu vată ceramică/bazaltică de înaltă calitate, pentru o etanșare cât mai bună.

Uneori, aceste modele de uși pot fi compuse din 2 piese:

  • capacul exterior;

  • capacul interior termoizolat.

În cazul ușilor de curățare cu garnitură de silicon, aceasta trebuie să reziste la temperaturi egale cu cele din coșul de fum. Prin intermediul presiunii exercitate de pârghia mânerului, garnitura se extinde atunci când intră în contact cu suprafața interioară a găurii elementului și creează un efect de etanșare împotriva fumului și a condensului din coșul de fum.

Montarea ușii de curățare a hornului

Pentru montarea ușilor de vizitare/curățare se respectă instrucțiunile de montaj furnizate de producător. Se recomandă apelarea la serviciile unor profesioniști în domeniul coșurilor de fum pentru o instalare corespunzătoare și în siguranță.

Kaminhorn vă pune la dispoziție o gamă variată de accesorii profesionale pentru coșurile de fum. Verificați oferta noastră de uși de curățare/verificare pentru hornurile de fum pe site-ul nostru.

Sperăm că sfaturile despre pașii de urmat în alegerea unei locuințe v-au fost de folos. Dacă aveți întrebări nu ezitați să ne contactați. Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Mergeți la secțiunea de contact și adresați-ne o întrebare.

Aveți întrebări? Noi vă răspundem! Lăsați un comentariu mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *