Fun facts

De ce coboară Moș Crăciun pe horn?

Crăciunul bate la ușă, iar Moș Crăciun se pregătește și anul acesta să treacă în noaptea de ajun prin coșurile de fum din întreaga lume pentru a lăsa cadourile sub brad. Această tradiție răspândită pe întreg globul ne arată că hornul joacă un rol important în casele oamenilor, fiind un portal de acces pe timpul nopții, atunci când ușile și ferestrele sunt încuiate. Însă de unde pleacă această poveste a bătrânelului cu burtă care încape cu succes până și pe cele mai înguste coșuri de fum?

Originile tradiției

Moș Crăciun, așa cum îl cunoaștem astăzi, există doar din secolul al XIX-lea și a alunecat pentru prima dată pe horn într-o carte din 1812 a lui Washington Irving. Dar șemineul a servit drept loc de acces pentru vizitatorii magici cu mult înainte de Moș Crăciun. În secolul al XV-lea, savantul francez Petrus Mamoris a devenit îngrijorat de credința larg răspândită că vrăjitoarele ar putea trece prin obiecte solide, cum ar fi pereți și uși închise, pentru a intra în case. Crezând că creștinii acordau prea multă putere ocultismului, Mamoris a oferit o explicație practică: vrăjitoare, spiriduși și altele asemenea au intrat pur și simplu pe horn. Această idee a câștigat o răspândire culturală. În basmele din epoca Renașterii, zânele apăreau prin coșuri și, în aceeași perioadă, se spunea că vrăjitoarele zboară prin coșuri pe mătură pentru a participa la întâlnirile lor.

Coșul de fum - un portal magic

De-a lungul folclorului european, vatra și hornul acționează ca un spațiu liminal care leagă lumea naturală și cea supranaturală. Potrivit legendei, multe creaturi supranaturale exploatează acest spațiu intermediar special pentru a intra în case, la bine sau la rău. Legendele scoțiene și engleze conturează portretul lui the brownie, un spirit casnic care ajută la sarcinile gospodărești, dar numai noaptea, și intră și iese pe coș. În Slovenia, o zână care își schimbă forma numită Skrat aduce bogății familiilor umane, zburând pe horn într-o formă de foc atunci când oferă bani. Potrivit tradiției celtice, o creatură magică numită bodach se strecoară pe coșurile de fum și răpește copii. Unele spirite care călătoresc pe horn apar special în timpul sărbătorilor de iarnă. În Grecia, spiridușii cunoscuți sub numele de Kallikantzaroi alunecă pe horn pentru a face ravagii în timpul celor douăsprezece zile de Crăciun. La Befana din Italia, numită uneori vrăjitoarea de Crăciun, livrează cadouri cu o seară înainte de Bobotează, lăsându-și darurile în pantofii așezați lângă șemineu.

Apariția lui Moș Crăciun

În timp ce La Befana nu făcea livrări pe scară largă, alți mitici aducători de cadouri au devenit tot mai populari. O mare parte din tradiția lui Moș Crăciun care coboară pe horn poate fi atribuită Sfântului Nicolae. Sfântul Nicolae a fost un episcop turc în secolul al IV-lea, renumit pentru bunătatea și generozitatea sa, în special față de copii. Moartea sa din 6 decembrie a dat naștere zilei Sfântului Nicolae. Era, se spune, un om bogat, care ar fi răspândit o tradiție de Crăciun când a vrut să-și ajute fiicele să se căsătorească, umplându-le ciorapii cu daruri și lăsându-i lângă foc la uscat. Focul care era, desigur, chiar sub horn.

În 1809, scriitorul Washington Irving a fost cel care a stârnit interesul pentru Sfântul Nicolae, când l-a prezentat pe sfânt în satira sa, Knickerbocker’s History of New York. Într-o versiune adăugită a textului, publicată în 1812, Irving a adăugat o referire – prima cunoscută – care spune că Sfântul Nicolae se strecoară el însuși pe horn, în loc să arunce pur și simplu cadourile. Moș Nicolae s-a metamorfozat treptat, ca urmare a unor pronunții americane a numelui său, în Moș Crăciun și a căpătat imaginea populară răspândită astăzi pe întreg mapamondul.

Astăzi, milioane de copii îl așteaptă pe Moș Crăciun în seara de ajun al celei mai importante sărbători creștine de peste iarnă și asociază venirea lui cu pătrunderea pe coșul de fum. De aici au evoluat și alte obiceiuri și tradiții, precum punerea unor biscuiți și a unui pahar cu lapte în fața șemineului pentru ca Moș Crăciun să se servească cu ele.

Sperăm că v-a făcut plăcere să aflați originile tradiției potrivit căreia Moș Crăciun aduce cadouri copiilor cuminți intrând în case pe coșul de fum.

Kaminhorn vă oferă o gamă foarte variată de coșuri de fum, rezistente ș numai bune pentru trecerea moșului, dar și focare de șeminee în fața cărora să agățați ciorăpeii. Verificați oferta noastră pe site-ul https://kaminhorn.ro.

Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Aveți întrebări? Noi vă răspundem! Lăsați un comentariu mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *