Fun facts

Horn, fumar, coș de fum sau hogeag – care este diferența?

Coș de fum, fumar, horn sau hogeag

Coșul de fum este adesea regăsit sub diferite forme, fie că vorbim de arhaisme sau regionalisme, în țara noastră încă s-au păstrat diferite substantive care desemnează acest obiect. Astfel, atât coș de fum, cât și hogeag, fumar sau horn, se referă la sistemul de evacuare a fumului și nu reprezintă decât diferențe lingvistice, fără elemente distinctive în ceea ce privește obiectul în sine.

Coș de fum 

Denumirea aceasta este cea mai întâlnită, utilizată adesea și în varianta simplă de „coș”, precum se menționează și în acest citat de Petre Ispirescu: „Două scînteioare se strecurară pe coș și picară în grădină”. Aceasta este forma actuală utilizată la nivel național și preferată șa nivel oficial de către producători și comercianți, însă nu le face pe celelalte incorecte sau mai puțin elegante.

Hogeag, sau, în unele cazuri, hogeac

Acesta este un regionalism specific zonei Moldovei, mai precis Bucovinei. Așa cum păpușoi se referă la porumb, și barabule la cartofi, la fel și hogeag face trimitere la exact același obiect precum substantivul compus „coș de fum”. Substantivul este de origine turcă și a derivat din cuvântul „ocak”.

Horn

Cu origini ucrainene, cuvântul horn este cel mai des întâlnit sinonim al construcției „coș de fum”. El desemnează „parte a coșului de fum la o casă, constituită din canalul îngropat în zidărie (și din porțiunea ieșită în afară prin acoperiș)” potrivit dex.ro, însă în prezent este adesea utilizat pentru a defini întreg coșul de fum.

Fumar

Provenind din latinescul „fumarium”, fumarul este definit ca fiind o „deschizătură făcută în acoperișul caselor de la țară, pentru a permite ieșirea fumului din sobe”. Astfel, acesta este un arhaism, dar care s-a păstrat până astăzi pentru a reprezenta coșul de fum. 

Astfel, toate aceste cuvinte reprezintă în fapt același concept: sistemul de evacuare a fumului produs de sistemul de încălzire.

Citiți mai multe informații despre coșurile de fum și întreținerea acestora în articolele noastre de pe blog.

Sperăm că acest ghid v-a fost de folos. Dacă aveți întrebări nu ezitați să ne contactați. Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Mergeți la secțiunea de contact și adresați-ne o întrebare.a

Aveți întrebări? Noi vă răspundem! Lăsați un comentariu mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *