Ghiduri

Termoșemineu pe lemne – avantaje și dezavantaje

ternmoșemineul pe lemne

Termoșemineele sunt cele mai complexe soluții de încălzire din gama șemineelor, acestea fiind o variantă hibrid între șemineul decorativ și centrala care încălzește întreaga locuință și apa menajeră. Dacă luați în calcul instalarea unui astfel de sistem de încălzire pe lemne și vă întrebați care sunt avantajele sale, dar și eventualele dezavantaje, vă prezentăm în continuare o listă complexă care, sperăm noi, vă va ajuta să înțelegeți dacă vi se potrivește sau nu.

Avantajele unui termoșemineu pe lemne

Avantajele unui termoșemineu pe lemne

Termoșemineu este o soluție economică

Lemnul este un combustibil ieftin, comparativ cu alte tipuri de combustibili, cum ar fi gazul sau electricitatea. Mai ales în ultimii doi ani, lemnelu a devenit combustibilul preferat al majorității românilor, deoarece costurile acestuia sunt mai ușor de gestionat. Lemnul se cumpăra înainte de a fi utilizat, în cantități mari, și este consumat treptat, fără a aduce o factură în plus, a cărui preț să vă ia prin surprindere. Prin urmare, utilizarea unui termoșemineu pe lemne poate ajuta la reducerea costurilor de încălzire a casei.

Termoșemineul are o eficiență termică ridicată

Termoșemineele sunt proiectate pentru a maximiza transferul de căldură de la flacăra de ardere la aerul din jurul lor. Astfel, se obține o ardere curată și eficientă a combustibilului. În plus, acestea dispun de sisteme de control al aerului, care permit reglarea cantității de aer necesare pentru arderea eficientă a combustibilului, favorizând astfel reducerea pierderii de căldură prin fum.

Termoșemineul este o soluție de încălzire completă

Un termoșemineu poate fi conectat atât la rețeaua de calorifere din locuință, cât și la încălzirea prin pardoseală. Astfel, acesta va încălzi întreaga casă, îndeplinind cu succes rolul unei centrale. În același timp, termoșemineul poate încălzi și apa menajeră, fiind o soluție completă și eficientă.

Termoșemineul pe lemne este autonom și independent

Spre deosebire de rețeaua de gaz sau curent electric, a căror distribuție poate fi oprită sau întreruptă, lemnul este un combustibil complet independent. Astfel, instalând un termoșemineu pe lemne nu veți depinde de un furnizor și vă veți putea încălzi locuința chiar și în timpul penelor de curent sau în eventualitatea unei crize de gaz.

Termoșemineu pe lemne este ecologic

Spre deosebire de combustibilii fosili, precum gazul, lemnul este o alternativă naturală, regenerabilă și implicit mai ecologică. Obținut din surse controlate, lemnul exploatat pentru încălzit poate fi benefic ecosistemelor locale, contribuind la curățarea pădurilor și la îngrijirea acestora. Cenușa rezultată în urma arderii este biodegradabilă și ecologică, iar fumul nu este atât de nociv pentru atmosferă precum alte gaze rezultate din arderea combustibililor fosili.

Termoșemineul pe lemne este ideal pentru decor și ambianță

Un termoșemineu pe lemne este o opțiune foarte estetică pentru încălzit locuința. Spre deosebire de o centrală inestetică pe gaz sau o centrală pe lemne cu aspect industrial, termoșemineul pe lemne este cu adevărat plăcut estetic. Acesta are un aspect modern, discret și adesea minimalist, putând fi amplasat chiar și în camera de zi. În plus, el contribuie la a crea o atmosferă plăcută, fiind similar unui șemineu decorativ. El permite admirarea frumuseții focului pe lemne, emană mirosul specific și plăcut și este un adevărat spectacol în serile reci de iarnă.

Dezavantajele termoșemineelor pe lemne

Dezavantajele termoșemineelor pe lemne

Întreținerea și curățarea

Termoșemineele necesită întreținere regulată pentru a asigura o funcționare sigură și eficientă. Acest lucru poate include curățarea după fiecare utilizare, sau cel puțin periodică, a cenușii și reziduurilor arderii. În plus, este nevoie de o verificare anuală a coșului de fum și o curățare profesională a sistemului de evacuare, precum și a celui de încălzire.

Depozitarea lemnului

Adesea lemnul este cumpărat „verde”, cu o umiditate mare, și necesită depozitarea într-un spațiu dedicat pentru a se putea usca. De asemenea, el trebuie să fie ferit de precipitații și depozitat în cantități mai mari, pentru a asigura o sursă de combustibil pe o perioadă mai lungă. Acest lucru poate fi un dezavantaj, deoarece nu toate locuințele dispun de un spațiu dedicat acestui scop.

Încălzirea apei pe timpul verii

O eventuală problemă poate fi faptul că vara termoșemineul nu poate fi utilizat și astfel nu poate încălzi apa menajeră. Așadar, pentru sezonul cald este necesară o soluție alternativă de încălzire a apei, precum un boiler electric.

Necesită atenție și efort

Termoșemineele trebuie supravegheate în timpul funcționării și nu pot fi lăsate cu focul aprins în interior în timp ce plecați de acasă. În plus, aprinderea focului, transportarea zilnică a lemnelor, curățarea focarului și întreg procesul pot fi un efort care nu se potrivește tuturor. Termoșemineul nu este cea mai confortabilă soluție, însă plăcerea focului natural compensează cu siguranță efortul.

Citiți mai multe informații despre avantajele și dezavantajele termoșemineelor pe lemne în articolele noastre de pe blog.

Sperăm că acest ghid v-a fost de folos. Dacă aveți întrebări nu ezitați să ne contactați. Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Mergeți la secțiunea de contact și adresați-ne o întrebare.a

Aveți întrebări? Noi vă răspundem! Lăsați un comentariu mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *