Ghiduri

Tot ce trebuie să știi despre termoșeminee

Tot ce trebuie să știi despre termoșeminee

Vă doriți să vă încălziți întreaga casă și apa menajeră cu o sursă de căldură pe lemne? Aveți două opțiuni: o centrală termică pe lemne sau un termoșemineu. Dar care vi se potrivește mai bine? Vă invităm să citiți în continuare avantajele și dezavantajele celor două tipuri de sisteme de încălzire.

Ce este un termoșemineu?

Conceptul din spatele unui termoșemineu presupune utilizarea unui sistem de încălzire care arată ca un șemineu dar are rolul unei centrale termice. Un focar de șemineu clasic poate încălzi doar una, maximum două încăperi și emană căldură doar în jurul său, acolo unde este amplasat. Căldura unui focar de șemineu clasic provine doar de la încălzirea materialului din care este alcătuit. În schimb, un termoșemineu poate fi conectat la o rețea de radiatoare sau la încălzirea prin pardoseală și poate trimite apa caldă către obiectele sanitare din locuință.

Cum funcționează un termoșemineu?

Cum funcționează un termoșemineu?

Un termoșemineu funcționează pe aceleași principii cu o centrală pe lemne. Se face focul în interiorul acestuia iar el va încălzi apa care circulă în rețeaua de radiatoare, astfel dând căldură în întreaga locuință. Acesta poate încălzi și apa menajeră, însă în perioada verii va fi nevoie de un sistem alternativ care să îndeplinească această funcție.

Termoșemineu sau centrală pe lemne?

Termoșemineu sau centrală pe lemne?

Ambele sisteme de încălzire sunt eficiente și practice dacă sunt utilizate în mediul potrivit lor. Există situații în care un termoșemineu este mult mai avantajos decât o centrală pe lemne, mai ales datorită rolului său de obiecte cu un design deosebit de frumos. Însă, totodată, un termoșemineu s-ar putea să nu fie suficient pentru o locuință mai mare. Vă invităm să citiți în continuare avantajele și dezavantajele unui termoșemineu pentru a afla dacă se potrivește sau nu necesităților dumneavoastră.

blank

Avantajele termoșemineului

  • Rolul estetic: un termoșemineu îmbină cu succes funcția de design cu eficiența de a încălzi întreaga acasă. Acesta poate fi integrat în orice tip de design și, deoarece arată întocmai ca un șemineu clasic, aduce un plus de valoare estetică unei încăperi. În același timp, centrala pe lemne este inestetică, voluminoasă, adesea cu un aspect industrial și nu oferă posibilitatea de a admira focul printr-o sticlă clară și curată. Centrala pe lemne nu poate fi considerată un obiect decorativ, ci doar practic, termoșemineul însă vă lasă să vă bucurați de flacăra naturală a lemnului în orice încăpere, încălzindu-vă în același timp întreaga locuință;
  • Amplasarea: datorită aspectului său estetic, termoșemineul poate fi instalat oriunde în casă. Trebuie doar să îl racordați la un coș de fum, iar restul ține de imaginația dumneavoastră. Cel mai adesea el este amplasat în camera de zi, însă poate fi pus și în dormitor, bucătărie sau pe hol. În același timp, centrala pe lemne nu poate fi amplasată în interiorul spațiului de locuit. Aceasta are nevoie de o cameră tehnică, iar în cazul în care nu aveți una, va fi nevoie să o anexați locuinței, construind astfel un spațiu nou special dedicat;
  • Rapiditatea încălzirii: un termoșemineu va încălzi mult mai rapid aerul din spațiul în care se află, deoarece, imediat după aprinderea focului, camera în care se află acesta va primi căldură prin sticla focarului. În cazul centralei pe lemne însă, este necesar să așteptați să se completeze întregul circuit înainte de a ajunge căldura oriunde în casă;
  • Lipsa pierderilor de căldură: termoșemineul este, cel mai adesea, situat în interiorul casei și astfel, căldura eliberată prin grilele de aerisire sau prin sticla focarului va rămâne în încăperea în care se află. Centrala pe lemne, aflându-se într-o cameră tehnică, nu oferă acest avantaj. 
Dezavantajele termoșemineului

Dezavantajele termoșemineului

  • Puterea termică redusă: termoșemineele au o putere mai mică decât centralele termice. Ele pot ajunge până la 35 kW, spre deosebire de centralele care ajung la 100 kW. Astfel, termoșemineul este ideal pentru o locuință mai mică și foarte bine izolată, sau care nu necesită prezența unor temperaturi foarte ridicate pe timpul iernii, precum o casă de vacanță sau o cabană;

Important!

Vă recomandăm să apelați la serviciile unui specialist pentru a vă oferi consultanță înainte de a decide ce sursă de căldură vi se potrivește. Este necesară realizarea unor calcule care să țină cont de suprafața utilă a locuinței, înălțimea camerelor, gradul de izolație și zona în care vă aflați.

  • Organizarea: prezența termoșemineului în casă este o plăcere datorită focului natural și a mirosului de lemn ars care va înfrumuseța zilele de iarnă. Însă aceasta aduce cu sine și necesitatea de a transporta lemnele în casă și de a le depozita cât mai aproape, ceea ce poate deveni un disconfort. Centrala pe lemne, fiind amplasată în afara locuinței, nu va cauza mizerie în casă și  permite așezarea lemnelor în cantități mai mari în apropierea sa;
  • Frecvența alimentării: termoșemineele au un spațiu mult mai mic în interiorul focarului decât centralele pe lemne. Astfel, un termoșemineu va necesita o alimentare cu combustibil mai frecventă decât o centrală. De asemenea, în cazul termoșemineului va fi nevoie să taiați lemnele la dimensiuni mai mici pentru a încăpea în focar.
Alte aspecte despre termoșeminee

Alte aspecte de luat în calcul în cazul termoșemineelor și centralelor pe lemne

  • Încălzirea apei menajere: pe timpul iernii, atât un termoșemineu, cât și o centrală pe lemne sunt ideale pentru a încălzi apa menajeră. Însă vara, ideea de a aprinde focul, în casă sau chiar și în camera tehnică, nu este tocmai tentantă. De aceea, pentru apa caldă va fi nevoie să optați pentru un sistem de încălzire alternativ, precum un panou solar sau un boiler electric, pe care să îl folosiți în perioada sezonului cald;
  • Combustibilul lemnos: ambele sisteme de încălzire sunt alimentate cu lemne, însă trebuie să luați în calcul că acest tip de combustibil necesită un spațiu de depozitare. Un alt detaliu important în privința lemnului este gradul său de umiditate: vă recomandăm să folosiți doar lemn de esență tare, cu o umiditate de maximum 20% pentru a obține un randament eficient și a vă proteja termoșemineul sau centrala termică.

Aflați mai multe detalii despre procesul de uscare a lemnului în articolul nostru dedicat de pe blog. 

  • Prețul: termoșemineele și centralele pe lemne presupun costuri aproximativ similare, însă cheltuielile totale pentru acestea implică mai mulți factori. În cazul termoșemineelor vă va costa mai mult partea de estetică a acestuia, încorporarea în perete sau într-o ramă decorativă. Dacă investiți într-o centrală pe lemne, va fi nevoie să luați în calcul și proiectarea, construirea și configurarea unei camere tehnice. Apoi, în ambele cazuri aveți nevoie de un coș de fum profesional și de rețeaua de radiatoare sau de sistemul de încălzire prin pardoseală. De asemenea, nu trebuie să uitați de costurile pentru manoperă.

Important!

Apelați întotdeauna la serviciile unor persoane autorizate pentru montarea unui termoșemineu sau a unei centrale pe lemne și respectați regulile și recomandările producătorului astfel încât să vă asigurați că sistemul dumneavoastră de încălzire este unul sigur și eficient.

Avantajele pe termen lung ale unui termoșemineu

Deoarece termoșemineul îmbină funcția estetică a unui șemineu clasic cu rolul practic de încălzire a întregii locuințe (prin intermediul unei rețele de radiatoare sau de încălzire prin podea) specific unei centrale termice, utilizarea acestuia în timpul sezonului rece vă va economisi spațiu și bani în scurt timp.

blank

Sperăm că ghidul nostru despre termoșeminee v-a fost util. Kaminhorn vă pune la dispoziție o gamă de termoșeminee cu diferite puteri termice pentru a corespunde necesităților dumneavoastră. Iar dacă nu știți ce termoșemineu vi se potrivește, experții noștri sunt pregătiți să vă ofere consultanță de specialitate în mod gratuit.

Pentru consultanță gratuită nu ezitați să ne contactați. Lăsați-ne un mesaj mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *