Altele

De ce s-au scumpit lemnele de foc?

De ce s-au scumpit lemnele de foc?

Sezonul rece reprezintă pentru mulți români o adevărată provocare din punct de vedere economic. Contextul actual a adus cu sine o scumpire considerabilă a lemnelor de foc, motiv pentru care din ce în ce mai multe persoane sunt îngrijorate. Acest articol are scopul de a vă explica în mod concret motivele scumpirii lemnului de foc și de asemenea, să vă ofere câteva informații utile pentru a economisi aceste resurse esențiale de încălzire.

Contextul scumpirii combustibilului

Prețul lemnului de foc a crescut cu cel puțin 20-30% față de anul trecut. Contextul actual ne arată o scumpire a facturilor la energie cu 30%, iar facturile la gaz aproape sunt dublate. Aceste criterii creează un impediment economic pentru milioane de români care se tem dacă vor trece iarna cu bine. Din cele circa 8,5 milioane de locuințe, 3,5 milioane sunt dependente exclusiv de lemne de foc pentru a se încălzi. Scumpirea acestora aduce cu sine numeroase dificultăți financiare pentru milioane de români.

MOTIVELE SCUMPIRII LEMNULUI DE FOC

Motivele Scumpirii Lemnului de foc

Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos

Introducerea acestui sistem are ca scop reducerea furtului de lemn din pădurile României. SUMAL reprezintă o aplicație care ar trebui să facă imposibilă ascunderea și punerea pe piață a lemnului tăiat ilegal.  Această aplicație, deși are ca principal obiectiv împiedicarea tăierii și comercializării lemnului de foc ilegal, întâmpină câteva obstacole care duc la scăderea ofertei de lemn.

Spre exemplu, în România există circa 800 000 de mici proprietari de păduri care nu mai pot lua lemnul din propriile domenii forestiere fără a duce la îndeplinire anumite proceduri birocratice care pot avea o durată îndelungată. Astfel, mii de oameni care depindeau de lemnul din propriile păduri pentru încălzire, nu mai au acces la acesta.

Modificări legislative

Modificarea Codului Silvic 2020 a avut ca scop blocarea exploatării pădurilor. Unul din punctele procedurii care aduce cu sine un impediment major face referire la aplicarea amenajamentelor silvice fără parcurgerea unei evaluări adecvate de mediu. Astfel, după modificarea Codului Silvic, recoltarea maselor lemnoase va putea fi efectuată doar după emiterea actului administrativ de mediu, care îngreunează procesul. Această procedură are o durată minimă de 8 luni, fiind oprită recoltarea masei lemnoase pentru aproximativ 10% din fondul național forestier. În consecință, procedura a rezultat într-un deficit major a aprovizionării lemnelor de foc și implicit, a scumpirii acestora.

Modalități de economisire

Modalități de economisire a lemnelor de foc

Uscarea corectă a lemnelor 

Arderea și uscarea lemnului reprezintă factori elementari pentru puterea calorică obținută de la sursa de căldură. Principalele calități care trebuie luate în considerare atunci când alegem lemnul pentru foc țin de esența, diametru și sănătatea lemnului. Mai mult, depozitarea lemnelor de foc în zone cu un nivel de umiditate scăzut, precum și tăierea lemnului în bucăți cât mai mici sunt factori esențiali pentru a grăbi procesul de uscare și pentru a asigura o putere calorică ridicată.

Atenție!

Lemnul de foc uscat în mod corect și depozitat în condiții prielnice arde cel mai eficient și asigură economisirea în timp a acestuia.

Pentru a consulta mai multe informații referitoare la exploatarea și depozitarea corecte a combustibilui lemnos vă recomandăm să citiți articolul nostru despre uscarea lemnelor de foc.

Utilizarea unei instalații termice profesionale și eficiente

Pentru a putea folosi combustibilul lemnos la întreaga sa capacitate se recomandă utilizarea unui șemineu/sobă/centrală de calitate, profesional și și modern. Același lucru este valabil și în cazul coșului de fum. Sistemele de încălzire vechi, improvizate sau neconforme, nu doar că reprezintă un risc pentru casa dumneavoastră, dar pierd și foarte multă căldură, acest lucru însemnând risipă de combustibil. O investiție într-un focar eficient și un coș de fum profesional vă va ajuta să economisiți bani în timp.

Kaminhorn vă oferă o gamă de coșuri de fum profesionale, cu garanție de până la 30 de ani, certificate tehnice și de conformitate, dar și o gamă variată de sobe, șeminee și termoșeminee cu un randament ridicat. Oferim consultanță gratuită și manuale de montaj detaliate, alături de videoclipuri cu instrucțiuni. Livrăm gratuit și rapid oriunde în țară. Verificați oferta noastră de hornuri profesionale pe site-ul https://kaminhorn.ro.

Sperăm că informațiile despre scumpirea lemnelor pentru foc v-au fost de folos. Dacă aveți întrebări nu ezitați să ne contactați. Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Mergeți la secțiunea de contact și adresați-ne o întrebare.

Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Aveți întrebări? Noi vă răspundem! Lăsați un comentariu mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *