Ghiduri

Încălzirea cu peleți. Ce trebuie să știi?

Încălzirea cu peleți

Sobele și focarele de șeminee cu peleți au crescut în popularitate datorită faptului că sunt ecologice și folosesc combustibil regenerabil sau deșeuri în loc de surse neregenerabile de energie, cum ar fi gazul. 

Ce sunt peleții?

Combustibilii peleți sunt biocombustibili obținuți din materie organică comprimată sau biomasă. Peleții pot fi fabricați din oricare dintre cele cinci categorii generale de biomasă: deșeuri industriale și coproduse, deșeuri alimentare, reziduuri agricole, culturi energetice și cherestea netratate.

Peleții de lemn sunt cel mai comun tip de combustibil peleți și sunt, în general, fabricați din rumeguș compactat și deșeuri industriale aferente de la măcinarea cherestelei, fabricarea produselor din lemn, fabricarea mobilierului și construcții.

Peleții sunt clasificați după puterea termică, dimensiuni și conținutul de umiditate și cenușă. Pot fi folosiți drept combustibili pentru generarea de energie, încălzirea industrială sau rezidențială și gătit. Peleții sunt extrem de denși și pot fi produși cu un conținut scăzut de umiditate (sub 10%) care le permite să fie arși cu o eficiență foarte mare.

Avantajele încălzirii pe peleți

1. Costuri mici și previzibile

Peleții sunt un combustibil compact și foarte eficient, cu un randament ridicat al arderii. Din acest motiv, costurile lunare pentru acest tip de combustibil vor fi mai mici decât pentru lemn sau gaz. În același timp, peleții sunt ușor de găsit în majoritatea magazinelor cu articole pentru construcții și foarte ușor de transportat, ei venind în saci. Astfel, față de lemne, costul transportului este mai mic. Faptul că peleții sunt un tip de combustibil care este plătit înainte de a fi consumat face ca această opțiune să fie mai previzibilă și mai ușor de gestionat decât factura la gaz.

2. Confort termic sporit

Peleții sunt o formă de combustibil ușor de gestionat în ceea ce privește transportul, depozitare, dar și eficiența lor. Ei nu trebuie să fie pregătiți în niciun fel înainte de a fi introduși în camera de alimentare, ci vor fi utilizați exact așa cum sunt comercializați. Focarele cu peleți sunt alimentate mai rar decât cele pe lemne, deoarece combustia peleților este una lungă și de durată, iar temperatura din încăpere va rămâne caldă mai mult timp.

De ce sunt mai eficienți peleții? Deoarece pentru fabricarea peleților se folosesc deșeuri lemnoase, care sunt, mai apoi, compactate. Datorită densității și umidității scăzute a acestora, arderea lor se va produce la temperaturi mai mari, ceea ce înseamnă mai multă căldură în locuință.

3. Dacă nu aveți acces la rețeaua de gaz

În zonele în care infrastructura de gaz nu este disponibilă cea mai la îndemână soluție este încălzirea cu peleți sau cu lemne. Diferența dintre peleți și lemne este însă accesibilitatea acestora, dar și spațiul de depozitare. Lemnele au nevoie de un spațiu special pentru depozitare, trebuie să fie tăiate, lăsate la uscat și pot produce dezordine mai multă decât peleții.

4. Garanție garantată

Spre deosebire de alți combustibili, în cazul peleților calitatea acestora standardizată la nivelul Uniunii Europene prin certificarea EnPlus. Astfel, un producător autorizat vă va oferi întotdeauna combustibili verificați și conformi standardelor europene.

5. Manipulare ușoară

După cum am menționat deja, peleții sunt compactați în saci, de obicei de câte 15kg, ce pot fi transportați în portbagajul mașinii personale. Aceștia sunt ușor de procurat, dar și de depozitat. Nu este nevoie de un spațiu special dedicat, pot fi ținuți în debara sau în orice loc uscat (umiditatea ridicată le alterează eficiența). Spre deosebire de lemnele pentru foc, peleții nu necesită tăiere sau uscare.

Peleții sunt ușor de transportat și depozitat.

Atenție!

Peleții absorb cu ușurință umiditatea din aer. Depozitați întotdeauna peleții în spații ferite de umezeală pentru a vă asigura că aceștia nu vor pierde din eficiența care se datorează umidității lor scăzute. 

6. Combustibil ecologic

Peleții intră în categoria combustibililor ecologici chiar dacă au la bază procesul de ardere. Ei sunt considerați o opțiune prietenoasă cu mediul deoarece sunt produși din deșeuri care altfel ar polua sau ar fi irosite. Astfel, rumegușul rezultat din procesarea lemnului primește scopul de a încălzi o locuință, reducând tăierea lemnului pentru foc. În același timp arderea peleților nu poluează aerul deoarece nivelul de dioxid de carbon rezultat este deosebit de scăzut.

7. Curățare ușoară

Reziduurile generate în urma arderii peleților sunt semnificativ mai mici în comparație cu arderea aceleași cantități de lemn. Cenușa rezultată în urma peleților este fină și ușor de colectat și nu este dăunătoare pentru mediul înconjurător. De asemenea, există modele de focare cu autocurățare care vă vor scăpa complet de această grijă.

Costurile încălzirii cu peleți

Peleții sunt o variantă de combustibil accesibilă, un sac de 15 kg costând între 25 și 30 de lei.

Cantitatea de peleți consumată diferă în funcție de capacitatea și puterea termică a focarului, spațiul încălzit, frecvența utilizării sursei de căldură etc.

În cazul focarelor pentru șeminee, există variații a consumului de peleți pe oră. Unele modele consumă 1,5 kg/h, iar alte 4kg/h, în dependență de puterea și dimensiunea lor.

Prețul unui focar de șeimeu sau a unei sobe pe lemne este în general mai mic decât în cazul unui model similar pe peleți, însă investiția va fi recuperată în scurt timp datorită economiei pe care o veți face lunar la costul combustibilului.

Sobă cu peleți vs. sobă cu lemne

Au nevoie șemineele și sobele cu peleți de un coș de fum?

Da. Toate sistemele de încălzire pe peleți necesită un coș de fum, indiferent de puterea sau modelul acestora. Coșul de fum este necesar deoarece gazele produse în urma arderii peleților trebuie să intre într-o tubulatură care să le transporte în siguranță deasupra coamei casei.

Atenție!

Garanția unui focar de șemineu sau a unei sobe cu peleți este respectată doar dacă acestora li se instalează un coș de fum conform și certificat.  

Sperăm că informațiile despre încălzirea pe bază de peleți v-au fost utile. 

Kaminhorn vă oferă o gamă de focare de șeminee și sobe cu peleți, de cea mai bună calitate, testate și certificate. Oferim consultanță gratuită și manuale de montaj detaliate, alături de videoclipuri cu instrucțiuni. Livrăm gratuit și rapid focarele de șeminee și sobele cu peleți oriunde în țară. Verificați oferta noastră pe site-ul https://kaminhorn.ro.

Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Aveți întrebări? Noi vă răspundem! Lăsați un comentariu mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *