Ghiduri

De ce ia foc coșul de fum?

Vremea și evenimentele naturale Coșurile de fum pot suferi daune din cauza vântului necruțător și puternic, a grindinii, a fulgerelor, a cutremurelor, a așezării normale a caselor și a altor evenimente. Multe dintre acestea nu pot fi prevenite, dar pot fi rezolvate imediat după ce se întâmplă. Dacă vă confruntați cu o vreme majoră sau un eveniment natural și știți sau credeți că coșul dvs. de fum a fost deteriorat, nu întârziați să aranjați ca un tehnician de service pentru coșuri să arunce o privire.

Incendiile la coșurile de fum sunt adesea provocate de daunele interne ale structurilor de evacuare a fumului sau de neîngrijirea corespunzătoare a acestora. Nu toate incendiile sunt dezastruoase și evidente – multe pornesc, ard pentru o perioadă scurtă de timp și se sting singure. Dar oricât de mare ar fi, un incendiu la coșul de fum poate începe un ciclu de daune care trebuie rezolvat mai devreme decât mai târziu.

Incendiile la coșul de fum, cel mai adesea declanșate atunci când funinginea acumulată se aprinde în coș, pot dăuna căptușelii coșului și zidăriei interioare a coșului. Când se întâmplă acest lucru, cărămizile și mortarul se pot slăbi și crăpa, permițând intrarea apei care va provoca în cele din urmă daune mari. Incendiile coșurilor de fum care distrug căptușelile pot, de asemenea, să pună în pericol materialele casei adiacente, cum ar fi pereții și izolația, data viitoare când are loc un incendiu.

blank

Construcția defectuoasă a coșului de fum

Un coș de fum construit necorespunzător poate duce la multe tipuri de daune de-a lungul anilor. Semnele comune ale unui coș de fum prost construit includ:

 • Dimensiunea/înălțimea coșului de fum greșită pentru șemineul la care este conectat coșul de fum;
 • Cărămizi și mortar de calitate scăzută care sunt predispuse la crăpare și dislocare;
 • Căptușeală de coș instalată incorect.
blank

Improvizațiile

Chiar dacă materialele achiziționate sunt calitative, montarea neconformă a coșului de fum poate reprezenta un real pericol. Adesea, montarea improvizată duce la apariția unor defecțiuni sau a unor fisuri care deteriorează structura acestuia.

Mai mult decât atât, uneori, coșul de fum este construit artizanal și este conceput drept un element semi-necesar în timpul bugetării sistemului de încălzire. Recomandarea noastră este nu folosiți improvizații atunci când vine vorba de sistemul de încălzire și evacuarea fumului și să apelați la serviciile unui profesionist autorizat care să monteze în siguranță coșul de fum.

Atenție!

Apelați întotdeauna la serviciile unei persoane sau ale unei firme profesioniste și autorizate în domeniul coșurilor de fum pentru montarea și punerea în funcțiune a unui horn. Aceștia vor garanta siguranța utilizării sistemului de evacuare.

blank

Coș de fum cu infiltrații de apă

Desigur, o infiltrare la coș este în sine o formă de deteriorare a coșului de fum, dar o scurgere mică poate provoca daune la scară largă în întregul sistem de coș. Multe coșuri care se înclină sau se prăbușesc au început cu o problemă de scurgere în zidărie. Apa este corozivă – în cele din urmă va distruge cărămizile și poate duce la probleme majore de mucegai și putrezire în materialele de construcție a casei din apropiere. Iată câteva semne care indică o scurgere prezentă sau va fi în curând:

 • Coroana coșului crăpată
 • Apă în focar
 • Mirosuri de mucegai care vin din focar
 • Secțiuni umede ale pereților și tavanului lângă șemineu
 • Pete albe pe cărămizile exterioare
 • Se prăbușește pe acoperiș
 • Capac de coș compromis (sau fără capac)
 • Intermitent care este deformat sau dislocat
blank

Vremea și fenomenele naturii

Coșurile de fum pot suferi daune din cauza vântului necruțător și puternic, a grindinii, a fulgerelor, a cutremurelor, a așezării normale a caselor și a altor evenimente. Multe dintre acestea nu pot fi prevenite, dar pot fi rezolvate imediat după ce se întâmplă. Dacă vă confruntați cu fenomene ale naturii puternice și știți sau credeți că coșul dvs. de fum a fost deteriorat, nu întârziați să solicitați vizita unui coșar profesionist care să arunce o privire.

blank

Lipsa curățării canalului de evacuare

Curățarea canalului de evacuare al coșului de fum este fundamentală pentru buna funcționare a șemineului sau a sobei dumneavoastră. În plus, curățarea regulată a coșului de fum crește randamentul și eficiența sistemului de încălzire

Curățarea coșului de fum presupune îndepărtarea depunerilor de funingine și gudron din interiorul coșului. Dacă acestea se acumulează pe pereții coșului de fum, devin extrem de periculoase. Funinginea și gudronul pot provoca blocarea coșului de fum, precum și autoaprinderea, acestea ducând adesea la incendii.

Important!

Potrivit legislației în vigoare, curățarea și verificarea coșului de fum trebuie efectuată cel puțin odată pe an de către o persoană sau o firmă autorizată în acest domeniu, care va elibera o adeverință și un proces verbal de verificare/curățare.

blank

Necurățarea sobei sau șemineului

Pentru ca șemineul sau soba dumneavoastră să aibă o bună funcționare, este necesar să urmați instrucțiunile oferite de producător. În plus, orice dispozitiv termic trebuie verificat de cel puțin două ori pe an. Dacă acesta este defect, poate afecta coșul de fum, însă poate duce de asemenea la incendierea locuinței. Curățarea corespunzătoare a șemineului asigură o durată de viață mai îndelungată și un randament ridicat.

Important!

La fel ca și în cazul coșurilor de fum, verificarea și curățarea anuală a sistemului de încălzire trebuie să fie realizată de persoane autorizate. Aceste două verificări sunt efectuate, în general, în aceeași, de către coșarul la care ați apelat. Este indicat să faceți inspecția coșului de fum și a focarului mai ales înaintea începerii sezonului rece.

Kaminhorn vă oferă o gamă de coșuri de fum profesionale, cu garanție de până la 30 de ani, certificate tehnice și de conformitate. Oferim consultanță gratuită și manuale de montaj detaliate, alături de videoclipuri cu instrucțiuni. Livrăm gratuit și rapid coșurile de fum oriunde în țară. Verificați oferta noastră de hornuri profesionale pe siteul https://kaminhorn.ro.

Sperăm că informațiile despre producerea incendiilor la coșurile de fum v-au fost de folos. Dacă aveți întrebări nu ezitați să ne contactați. Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Mergeți la secțiunea de contact și adresați-ne o întrebare.

Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Aveți întrebări? Noi vă răspundem! Lăsați un comentariu mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *