Ghiduri

Mic dicționar de termeni specifici șemineului și coșului de fum

termeni specifici șemineului și coșului de fum

Aveți în plan să instalezi un șemineu sau un coș de fum dar articolele online sau manualul de intstrucțiuni nu sunt foarte explicite și întâlniți adesea termeni și expresii specifice pe care nu le înțelegeți pe deplin? 

Mai jos găsiți un mini-dicționar cu explicații simple pentru jargonul tehnic din domeniu.

termeni specifici șemineului și coșului de fum
 • Sistem de încălzire - totalitatea componentelor unei instalații care generează, distribuie și transferă căldură. În cazul unui șemineu, sistemul de încălzire este compus din focar și toate accesoriile aferente acestuia.
 • Sistem de evacuare - totalitatea componentelor unei instalații care elimină în exterior gazele produse de un sistem de încălzire, precum un coș de fum și accesoriile acestuia.
 • Gudron - acesta este un lichid vâscos, cu un miros specific, care se produce în urma condsenului de pe coșul de fum rezultat la întâlnirea aerului rece din exterior cu gazele fierbinți evacuate din șemineu. Gudronul umed se depune pe pereții coșului de fum și este considerat periculos deoarece poate duce la aprinderea sistemului de evacuare.
 • Funingine - materie neagră sau neagră-brună, rezultată din arderea incompletă a corpurilor organice, alcătuită mai ales din cărbune, care se depune pe partea interioară a coșurilor, a sobelor etc.
 • Gaze de ardere - substanțelor gazoase care apar în urma procesului de ardere a combustibilului și care trebuie să fie evacuate din locuință, deoarece pot fi toxice pentru oameni și animale.
 • Acizi corozivi - condensarea gazelor acide, cum ar fi dioxidul de sulf, trioxidul de sulf, clorura de hidrogen și altele, alături de vapori de apă rezultați în urma procesului de ardere duce la apariția acizilor corozivi pe traseul coșului de fum. Rezultă astfel acidul sulfuros, acidul sulfuric și acidul clorhidric care pot duce la coroziune severă a tencuielii, gletului, betonului, oțelurilor carbon, a oțelurilor slab aliate, a oțelurilor inoxidabile și a altor aliaje.
 • Monoxid de carbon - un gaz incolor și inodor care nu este iritant, dar este foarte periculos și foarte toxic pentru oameni. Monoxidul de carbon este creat prin combustie imperfectă, atunci când temperatura de ardere este prea mică, adică perioada de ardere în camera de ardere este prea scurtă sau nu este suficientă admisia de oxigen. Chiar și o cantitate foarte mică poate provoca probleme medicale grave dacă este inhalată și în cele mai grave situații poate cauza decesul.
 • Tiraj - circulația aerului (și a gazelor de ardere) într-o instalație de încălzire cu focar, care se datorează diferenței de presiune dintre două sectoare ale coșului - aerul rece de la capătul exterior, și cel fierbinte de la baza coșului. 
 • Aer fals - este cauzat de un tiraj deficitar produs în condițiile în care pe parcursul coșului de fum există fisuri sau spațiile comunică direct cu exteriorul și permit pătrunderea de aer rece. Tirajul se va realiza astfel doar până în acel punct, iar gazele de ardere  nu vor fi eliminate în exterior, existând posibilitatea ca ele să se întoarcă în locuință.
 • Curățare mecanică - presupune curățarea profesională și îndepărtarea depunerilor (fără a deteriora coșul de fum), dar și verificarea apariției unor posibile probleme structurale ale coșului. Coșul de fum se curăță cu perii de sârmă, inițial din partea de sus (de pe acoperiș) și mai apoi din cea de jos (prin focar). 
 • Curățarea catalitică / chimică - presupune folosirea unor soluții chimice care ajută la uscarea gudronului umed astfel încât ulterior să se poată face curățarea mecanică în siguranță. Produsele chimice se adaugă pe jăratecul din focar în timp ce în horn este încă prezentă o temperatură ridicată.
 • Curățare profesională - coșul de fum trebuie să fie curățat anual de către o persoană sau o firmă autorizate, care vă vor prezenta o adeverință la finalul procesului ce atestă buna funcționare a sistemului de evacuare. 
 • Focar de șemineu - reprezintă componenta interioară a șemineului, camera de ardere și elementele aferente acesteia, fără a include masca șemineului și accesoriile de ventilație.
 • Șemineu cu focar deschis - reprezintă un șemineu cel mai adesea zidit, care nu poate fi închis ermetic cu o ușă și care lasă focul expus către încăpere. 
 • Bioșemineu - un șemineu care funcționează pe bază de combustibili ecologici, cel mai cunoscut tip fiind cel pe bioetanol.
 • Termoșemineu - un sistem de încălzire complex care are capacitatea de a fi racordat la o rețea de radiatoare sau de încălzire prin pardoseală, și la apa menajeră, pentru a îndeplini și funcția de centrală simultan cu cea decorativă.
 • Deschidere tip ghilotină - opțiune prezentă la unele modele de șeminee care se referă la  deschiderea ușii de jos în sus, pe verticală.
 • Șemineu freestanding - un focar de șemineu care nu are nevoie de o ramă, un suport sau un sistem de prindere și care se montează fără alte accesorii, independent și de sine stătător.
 • Putere termică - se referă la eficiența unui sistem de încălzire. Aceasta este direct proporțională cu dimensiunea spațiului de încălzit. Cu cât spațiul este mai mare cu atât sistemul de încălzire are nevoie de o capacitate crescută, deci de o putere termică mai mare.
 • Necesarul termic - este dat de cantitatea energiei pe care o degajă sistemul de încălzire și care se încadrează în parametrii ideali pentru a oferi un grad de confort termic dorit în interiorul locuinței, indiferent de temperaturile exterioare. Necesarul termic este un indicator care variază în funcție de temperatura de afară, dar și în funcție de pierderile de energie pe care le are un imobil.
 • Gradul de izolare - se referă la câtă căldură pierde sau primește o locuință la schimbul de temperaturi din exterior. De exemplu, izolarea pereților, a tavanului, tâmplăria din termopan, toate acestea cresc gradul de izolare al casei.

Sperăm că mini-dicționarul nostru v-a fost util.

Kaminhorn vă oferă o gamă largă de coșuri de fum și focare de șeminee, dar și consultanță gratuită. Livrăm rapid oriunde în țară. Verificați oferta noastră pe siteul https://kaminhorn.ro.

Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Aveți întrebări? Noi vă răspundem! Lăsați un comentariu mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *