Ghiduri

Șeminee pe lemne vs. pe gaz

Șeminee pe lemne vs. șeminee pe gaz

Vă doriți un șemineu eficient, care, pe lângă scopul său decorativ, să fie și o sursă suplimentară de căldură? Cele mai apreciate soluții în aceste situații sunt șemineele pe lemne și cele pe gaz. Dar care sunt diferențele dintre acestea, precum și avantajele și dezavantajele specifice celor două tipuri de combustibil? Pentru a decide ținând cont de toate informațiile necesare, vă recomandăm să citiți acest articol în continuare.

Instalarea

Ambele tipuri de șeminee necesită un loc fix pentru a fi montate, deoarece ele trebuie să fie legate la un sistem de evacuare a gzelor de ardere. Șemineu pe gaz are nevoie de tubulatură special dedicată pentru a evacua gazele printr-un traseu orizontal de până la 30 de metri liniari. În cazul focului pe lemne va fi necesară instalarea unui coș de fum, care este un sistem mai complex și, în funcție de dimensiuni și model, poate fi mai costisitor. În ceea ce privește masca șemineului, ambele de șeminee pot fi încadrate într-o varietate infinită de designuri, însă ele impun o serie de reguli de siguranță și utilizarea unor materiale ignifuge.

Capacitatea de încălzire

Ambele tipuri de șeminee pot încălzi cu succes o încăpere, însă putea lor nominală trebuie să fie direct proporțională cu suprafața de încălzit și să țină cont de gradul de izolare a locuinței. Atât în cazul lemnelor, cât și a gazului, există soluții care să se adapteze nevoilor fiecăruia pentru a produce cantitatea optimă de căldură. Diferența dintre cele două este că un șemineu pe gaz va da căldură doar atâta timp cât este pornit, și odată oprit se va răci rapid. Un șemineu pe lemne reține căldura și o degajează treptat timp de câteva ore după ce focul s-a stins. Totodată, temperatura șemineului pe gaz poate fi ușor reglată, unele modele având o telecomandă care facilitează acest proces, însă în cazul focului pe lemne, acest lucru este mai greu de realizat. Temperatura focului pe lemne depinde de gradul de uscare al combustibilului, tipul de lemn, cantitatea de lemne și alți factori.

Șeminee pe lemne vs. șeminee pe gaz

Independență

Șemineul pe gaz va fi dependent de rețeaua de combustibil, iar o întrerupere a distribuirii gazului devine o problemă. În paralel, un șemineu pe lemne este autonom și garantează căldură fără să aibă nevoie de o rețea de gaz sau curent electric. Astfel, dacă vă doriți independență deplină în ceea ce privește încălzirea, focul pe lemne este o soluție ideală, mai ales fiind util ca sursă de căldură suplimentară și de rezervă.

Costuri pentru combustibil

În trecut, șemineul pe gaz era considerat o alternativă economică, însă, după ultimii ani situația geopolitică ne-a arătat că acest tip de combustibil este foarte instabil în ceea ce privește costurile. Lemnul, în schimb, a devenit combustibilul preferat al românilor care vor să economisească. Acesta este ușor de obținut, se plătește în avans în cantități mai mari și poate fi gestionat mai ușor. Gazul este plătit doar după ce a fost consumat, iar facturile pot deveni un element de stres. De asemenea, lemnele se găsesc cu ușurință în România, și cumpărate de verzi sunt mai ieftine. 

Sfat!

În cazul în care dispuneți de suficient loc pentru depozitare, cumpărați lemnele cu doi ani în avans față de momentul utilizării și uscați-le ulterior. Astfel, puteți achiziționa lemne verzi, cu o umiditate ridicată, care sunt mai ieftine decât cele gata de utilizare. Economisiți bani și vă asigurați simultan combustibil pentru viitor, la prețul actual.

Întreținere

Ambele tipuri de șeminee necesită o verificare anuală din partea unui profesionist autorizat care să confirme buna funcționare. Însă, în cazul șemineului pe lemne intervine și curățarea acestuia și a coșului de fum, care trebuie să fie realizată măcar o dată pe an, de către un coșar autorizat. În plus, șemineul pe lemne necesită curățare periodică, pentru a îndepărta cenușa din focar și pentru a curăța sticla pe care se depun reziduuri. Șemineul pe gaz este mult mai ușor de întreținut, necesitând foarte puțină mentenanță.

Confort

Dacă vă doriți un șemineu simplu de utilizat, fără bătăi de cap, uitați de cel pe lemne. Dacă focul din șemineul pe gaz este aprins și stins din telecomandă, în cazul focarelor pe lemne lucrurile se complică. Lemnele necesită depozitare într-un loc ferit de precipitații și umiditate, dar care să fie în exteriorul locuinței. Acestea trebuie să fie aduse în casă, fiind adesea greu de transportat pentru persoanele mai în vârstă, de exemplu. Lemnele trebuie să fie apoi așezate în focar, iar focul necesită atenție sporită pentru a putea fi aprins corect și eficient. Focul pe lemne nu trebuie să fie lăsat nesupravegheat și este necesară alimentarea sa periodică cu lemne pentru a putea fi menținut aprins. În plus, curățarea cenușii și a dezordinii pe care lemnele o pot cauza nu este cu siguranță confortabilă. Însă frumusețea focului natural merită efortul.

Șeminee pe lemne vs. șeminee pe gaz

Ambianța

Aici nu încape dubiu că între focul natural pe lemne și cel pe gaz care este o imitație a primului, de preferat este originalul. Focul pe gaz poate fi personalizat cu diferite tipuri de bușteni speciali, însă flacăra are o tentă albăstruie și o mișcare limitată. Focul natural este însă un adevărat spectacol. Acesta implică simțul olfactiv, auditiv și vizual și este un concert de culoare, dans, sunet și arome. 

Focul pe lemne are efect terapeutic și poate reduce anxietatea, datorită conexiunii noastre subconștiente cu acest element primordial al evoluției noastre. Puteți citi mai multe despre legătura dintre foc și istoria oamenilor în articolul nostru dedicat.

Siguranța

Utilizate conform instrucțiunilor producătorului și întreținute corespunzător, ambele șeminee sunt sigure. Însă, șemineul pe lemne necesită o atenție sporită, deoarece focul nu poate fi lăsat nesupravegheat. Astfel, pentru a putea pleca de acasă, șemineul pe gaz trebuie doar să-l opriți și el se va răci instant, însă în cazul focului pe lemne trebuie să vă asigurați că acesta este stins. De asemenea, în cazul lemnelor trebuie să vă asigurați că jarul aprins nu poate sări din focar, deoarece acesta poate cauza un incendiu.

În concluzie, niciun șemineu nu este mai bun decât celălalt la modul absolut. Fiecare dintre cele două variante de combustibil de potrivește mai mult sau mai puțin necesitățile diferitelor persoane. Alegeți întotdeauna un șemineu doar după ce v-ați informat atent asupra tuturor aspectelor care au legătură cu instalarea, utilizarea și mentenanța acestuia.

Kaminhorn vă pune la dispoziție focare de șeminee de cea mai bună calitate pe gaz, lemne, energie electrică, bioetanol sau peleți.

Citiți mai multe informații despre focarele de șeminee și întreținerea acestora în articolele noastre de pe blog.

Sperăm că acest ghid v-a fost de folos. Dacă aveți întrebări nu ezitați să ne contactați. Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Mergeți la secțiunea de contact și adresați-ne o întrebare.a

Aveți întrebări? Noi vă răspundem! Lăsați un comentariu mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *