Ghiduri

Încălzirea cu ajutorul șemineului

Încălzirea cu ajutorul șemineului

Șemineele prezente pe piață oferă diverse soluții pentru diverse necesități. Există modele a căror scop este strict decorativ, există modele care pot încălzi o încăpere și altele care pot încălzi o întreagă locuință. Vom prezenta succint ce funcții de încălzire pot îndeplini cele mai populare tipuri de șeminee și cum pot fi acestea utilizate pentru a contribui la menținerea unei temperaturi ridicate în locuință în timpul sezonului rece.

Șemineul pe lemne

Un șemineu pe lemne este cea mai bună soluție pentru o sursă de căldură suplimentară. Acesta poate încălzi cu succes o încăpere, însă trebuie să aibă o putere termică direct proporțională cu spațiul de încălzit.

Există focare de șeminee a căror putere nominală poate fi sub 10 kW, ceea ce înseamnă că pot încălzi o cameră mai mică, sau 25 kW, ceea ce este echivalent cu o capacitate mare de încălzire. Este ideal ca puterea nominală să fie calculată corect, astfel încât șemineul să facă față necesităților de căldură, dar să nu irosească combustibil.

Un șemineu pe lemne este ideal și pentru a încălzi spațiul în care petreceți cel mai mult timp, economisind astfel combustibilul utilizat pentru a încălzi întreaga locuință prin sursa principală de căldură. Focul pe lemne este util și la începutul sau sfârșitul sezonului rece, când pornirea încălzirii în casă ar fi de prisos, dar un pic de căldură este necesară.

Sfat!

Șemineul pe lemne nu poate încălzi mai mult de două încăperi cu dimensiuni medii și un grad de izolare bun, atunci când puterea sa nominală este corespunzătoare. Șemineul pe lemne nu poate fi o sursă principală de căldură pentru întreaga locuință. Pentru un astfel de scop recomandăm termoșemineele pe lemne.

Încălzirea cu ajutorul șemineului

Termoșemineul

Termoșemineul este singurul tip de șemineu care poate încălzi întreaga locuință, și, în plus, apa menajeră. Acesta este un hibrid între un șemineu și o centrală, și este ideal pentru persoanele care caută o soluție de încălzire eficientă, dar care să țină loc și de șemineu decorativ. Termoșemineul este singurul tip de șemineu care poate funcționa de sine stătător având rol de sursă de căldură principală. Diferența dintre un termoșemineu și o centrală este în principiu de ordin estetic și practic, centrala pe lemne sau peleți având nevoie de o anexă lângă locuință unde să fie amplasată. Termoșemineul, în schimb, poate fi montat în camera de zi, el fiind un obiect decorativ și având o ușă precum un șemineu obișnuit, prin care poate fi admirat focul. De asemenea, termoșemineul este mai compact și poate fi încadrat într-o ramă decorativă.

Termoșemineele pot funcționa pe lemne sau peleți și se pot lega la rețeaua de radiatoare, încălzind astfel casa în totalitate. Totuși, în ceea ce privește apa caldă, pe timp de vară veți avea nevoie de o soluție alternativă, iar acesta poate fi un inconvenient. 

Pentru a afla mai multe informații despre termoșeminee, avantajele și dezavantajele acestora, vă invităm să citiți articolul nostru dedicat subiectului.

Șemineul pe gaz

Șemineul pe gaz este, la fel ca cel pe lemne, o sursă de căldură suplimentară ideală. El nu va încălzi întreaga locuință, precum o centrală pe gaz, dar pentru o singură încăpere va fi cu siguranță suficient. Perfect pentru serile reci de toamnă când nu este necesară încălzirea tuturor camerelor din casă, șemineul pe gaz este o soluție ușor de folosit.

Șemineul electric

Acest tip de focar nu este la fel de puternic precum variantele pe lemne sau pe gaz, dar este foarte avantajos deoarece funcția sa de încălzire poate fi oprită, în timp ce proiecția luminilor LED rămâne activată. Astfel, un șemineu electric este mai apropiat de un șemineu decorativ, decât de unul cu scop de încălzire, însă este alternative ideală pentru apartamente. Neavând nevoie de un coș de fum sau de o evacuare, șemineul electric poate fi instalat cu ușurință oriunde există o priză. Efectul pentru ambianță este unul deosebit. Focarul electric poate genera căldură care să fie confortabilă pentru o încăpere și este o sursă de căldură suplimentară la îndemână.

Bioșemineul

Șemineele pe bioetanol au flacără naturală și caldă, dar nu generează căldură. Puterea calorică a flăcării combustibilului ecologic este foarte mică și nu are capacitatea de a schimba temperatura dintr-o cameră. Acest tip de șeminee poate fi utilizat și pe timpul verii și în orice spațiu, însă are rol strict decorativ.

Încălzirea cu ajutorul șemineului

De ce este important șemineul ca sursă suplimentară de căldură?

  • economie - utilizând un șemineu pe lemne sau peleți, de exemplu, puteți economisi din costurile de încălzire. Șemineul vă va permite să mențineți o temperatură optimă în încăperea în care petreceți cel mai mult timp, și astfel, termostatul centralei poate fi setat la o temperatură mai joasă pentru întreaga locuință. Dea semenea. la începutul și sfârșitul sezonului rece, puteți încălzi doar spațiul în care este amplasat șemineul și evitați utilizarea sistemului principal de încălzire care ar fi consumat mai mult combustibil. La final, factura pentru încălzire va fi mai mică și veți economisi bani;
  • independență - alegând un șemineu care să încălzească locuința autonom vă veți putea asigura că în cazul întreruperii distribuției gazului sau în situația unor pene de curent, nu veți sta în frig. Un șemineu pe lemne este foarte util în astfel de situații și reprezintă o soluție de rezervă ideală pentru orice casă;
  • ambianță - orice sursă de căldură principală precum centrala pe lemne sau pe gaz este doar utilă, dar nu și decorativă. Un șemineu va face mult mai mult decât să ofere căldură. El va genera o stare de confort și calm, va emana o atmosferă primitoare și plăcută și va fi un adevărat spectacol de privit, ascultat și simțit.

Kaminhorn vă pune la dispoziție focare de șeminee de cea mai bună calitate pe gaz, lemne, energie electrică, bioetanol sau peleți.

Citiți mai multe informații despre focarele de șeminee și întreținerea acestora în articolele noastre de pe blog.

Imagine cu un focar șemineu și textul ot ce trebuie să știi despre șeminee

Tot ce trebuie să știi atunci când alegi un șemineu

Vrei să introduci un șemineu în designul casei tale dar te-ai lovit deja de primele întrebări: „Care este cel mai bun șemineu?”, „Ce mo...

Citește mai multe

Sperăm că acest ghid v-a fost de folos. Dacă aveți întrebări nu ezitați să ne contactați. Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Mergeți la secțiunea de contact și adresați-ne o întrebare.a

Aveți întrebări? Noi vă răspundem! Lăsați un comentariu mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *