Sfaturi

Șemineul în stil rustic – cum să creezi o atmosferă primitoare și caldă în casă

Stilul rustic pune accent pe funcționalitate și se inspiră din natură, utilizând materii prime precum lemn, piatră, cărămidă, ceramică sau fier forjat. Acesta face o trimitere către trecut și  este adesea întâlnit în casele cu inspirație tradițională. Stilul decorativ rustic nu s-a pierdut niciodată, însă acum vedem o revenire în forță a obiectelor din ceramică și lut, a interesului pentru lucru manual și elemente cât mai puțin procesate, Lemnul masiv este tot mai îndrăgit, iar odată cu această reîntoarcere la natural, șemineele pe lemne au devenit și ele de preferat în defavoarea celor electrice sau pe gaz. Însă pentru un efect cu adevărat confortabil, primitor și care retrezește amintirile din copilăria petrecută la bunici, un șemineu pe lemne merită o ramă care să-l pună în valoare în mod corect.

Cum poate fi construit un șemineu rustic?

Pentru a obține efectul primitor și confortabil despre care vorbeam anterior, rama șemineului și întreg cadrul din jurul săi pot fi inspirate din designul rustic. Iată câteva elemente care pot transforma un șemineu într-unul rustic:

Materialele naturale

În primul rând, putem pleca de la locul unde șemineu va fi amplasat. Puteți pava podeaua cu piatră sau șamotă. Acestea vor aduce acel plus de rustic și autentic de la care poate pleca restul amenajării șemineului, însă vor fi și practice, deoarece sunt mai ușor de întreținut și prezintă o rezistență mare. Materialele naturale aduc o energie vie locuinței și contribuie la a încălzi spațiul, atât vizual, cât și prin crearea sentimentului de „acasă”.

Nuanțele calde

Culorile alese pentru rama șemineului, accesorii și elemente decorative pot influența în mod fundamental efectul final. Nuanțele reci sunt asociate stilului modern, minimalist sau industrial, însă căldura stilului rustic este în strânsă dependență cu cea a culorilor utilizate. Optați pentru nuanțe de terracotta, lut, crem, galben sau portocaliu, pentru a aduce puțin din stilul arhitectural și decorativ mediteranean.

Texturile inedite

La fel ca și în cazul materialelor sau culorilor, texturile sunt și ele responsabile pentru realizarea unui stil rustic autentic. Rama șemineului poate fi din marmură sau piatră. fiind astfel plăcută la atingere și impresionantă estetic. Textura adaugă adâncime și detaliu, fiind insesizabilă la prima vedere, însă atât de importantă la final.

Elemente decorative 

Un șemineu rustic este întotdeauna însoțit de accesorii care par cumpărate de la un târg de antichități. Coșuri din răchită cu lemne, vătraie din fier forjat, băncuțe din lemn, mături din paie și alte obiecte care s-ar fi putut găsi în casa bunicii, toate acestea vor completa aspectul șemineului dându-i acel aspect familiar și nepretențios.

Lumina caldă

Iluminarea caldă, primitoare este esențială în decorul rustic. Pe lângă lumina roșie a focului pe lemne aprins în șemineu, câteva obiecte de iluminat poziționate în vecinătatea sa vor completa ambianța în mod perfect. Alegeți becuri cu lumină galbenă și difuză, pe care să le utilizați pentru lămpi sau veioze care să încadreze armonios șemineul în lumina lor.

În general, un șemineu în stil rustic este ideal într-o locuință tradițională, în zonă de munte, însă se poate integra și în spații mai moderne, dar care caută să aducă un plus de confort și căldură.

Sperăm că sfaturile despre amenajarea unui șemineu rustic v-au fost utile și vă oferim consultanță gratuită pentru a putea găsi produsul perfect pentru locuința dumneavoastră.

Kaminhorn vă oferă o gamă de focare de șeminee cu lemne și consultanță gratuită. Livrăm rapid oriunde în țară. Verificați oferta noastră de focare de șeminee pe siteul https://kaminhorn.ro.

Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Aveți întrebări? Noi vă răspundem! Lăsați un comentariu mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *