Sfaturi

Vine iarna și riscul de incendii crește. Cum te poți pregăti?

Vine iarna și riscul de incendii crește. Cum te poți pregăti?

Iată ce spun statisticile IGSU:

  • lunile în care au loc cele mai multe incendii în România sunt decembrie, ianuarie și februarie;
  • peste 31% din incendiile de locuințe din România sunt cauzate de coșurile de fum neconforme sau neglijate;
  • în comparație, instalațiile electrice defecte sau improvizate provoacă 25% din incendii, mijloacele de încălzire defecte, neconforme sau nesupravegheate sunt responsabile pentru 12%, iar focul deschis pentru 7%. 

Ținând cont de aceste date vrem să ne asigurăm că toți românii sunt informați cu privire la siguranța coșului de fum și la importanța îngrijirii acestuia pentru a evita producerea unui incendiu de locuință. Pentru a vă asigura că minimalizați șansele de aprindere a unui foc, vă invităm să răspundeți la următoarele întrebări și apoi să luați măsurile necesare.

blank

1. Ați chemat un coșar profesionist vara aceasta pentru a vă verifica și curăța coșul de fum?

Dacă răspunsul este nu, grăbiți-vă! Procesul de curățare și verificare anuală este obligatoriu. Vă recomandăm să nu aprindeți focul în sistemul de încălzire până nu primiți confirmarea unui profesionist autorizat. Există șanse mari ca pe timpul verii coșul de fum să fi suferit daune, să se fi îndundat sau să fi absorbit umiditate. 

2. Ce vechime are coșul de fum?

Știm că există credința populară că acele hornuri din zidărie care au rezistat pe casa bunii zeci de ani erau indestructibile, dar adevărul este că riscurile care vin odată cu un astfel de coș de fum sunt prea mari pentru a le ignora astăzi. Bunicilor le lipseau mijloacele pentru a se bucura de soluții mai sigure, însă noi le avem la îndemână.

Dacă aveți un coș de fum vechi vă recomandăm să cereți opinia unui expert și să luați în considerare opțiunea de a-l înlocui cu unul nou, profesional, certificat european și garantat. Dacă vă preocupă aspectul, țineți cont că există diverse modele care imită structura unui coș de zidărie clasic și care pot fi personalizate în ce culoare doriți. 

3. Ați verificat zonele din proximitatea coșului de fum?

Este important ca în apropierea coșului de fum, în pod sau pe oriunde trece acesta, să nu existe materiale inflamabile la distanțe mai mic de 30cm. De ce? Pentru că temperatura mare din interiorul coșului de fum poate fi transferată spre exterior și poate duce la aprinderea acestor materiale. Dacă aveți scânduri, folii, bucăți de plastic, pânze sau orice ar putea lua foc, îndepărtați-le imediat și lăsați spațiul respectiv liber.

blank

4. Ați instalat o pălărie de coș de fum?

Pălăria coșului de fum este importantă, deoarece această împiedică pătrunderea în horn a unei multitudini de lucruri care ar putea cauza probleme. Vântul aduce frunze uscate și hârtii, care sunt inflamabile și se pot aprinde, păianjenii pot întinde pânze care adună la rândul lor pene, frunze și altele și împiedică ieșirea fumului, păsările își pot face cuib, iar ploaia și zăpada pot crea infiltrații și gudron umed. Există o varietate de motive pentru care să instalați o pălărie de coș de fum, însă alegeți una care să se potrivească sistemului de evacuare și climei din zona dumneavoastră.

5. Ați curățat sistemul de încălzire?

La fel de importantă precum curățarea coșului de fum este și curățarea focarului de șemineu, a sobei sau a centralei. Însă nu ne referim aici doar la eliminarea cenușii, care se efectuează frecvent, ci la curățarea profesională de către o persoană autorizată. În general, coșarul care verifică hornul va face și o verificare a focarului, însă nu uitați să solicitați acest lucru.

blank

6. Ce fel de lemne folosiți pentru foc?

Trebuie să vă asigurați că lemnele pe care le veți arde au o umiditate mai mică de 20%, deoarece lemnele verzi ard deficitar și pot duce la apariția gudronului care este inflamabil. De asemenea, nu folosiți doar esențe moi (brad, molid, tei), deoarece acestea ard repede și prea puternic. Cel mai bine ar fi să faceți focul cu lemne de esență tare (fag, stejar, frasin) și să utilizați doar așchii de esență moale pentru aprinderea focului.

7. Obișnuiți să aprindeți focul cu benzină sau motorină?

Dacă da, atunci vă sfătuim să renunțați la acest obicei. Există o multitudine de alte variante rapide și eficiente, dar mult mai sigure. De exemplu, puteți aprinde focul cu așchii de lemn de brad, cu rumeguș, cu brichete din rumeguș compactat, cu pastile pentru aprinderea focului sau cu un burduf care suflă aer. 

8. Este coșul de fum izolat corespunzător?

Izolația este esențială pentru a limita producerea condensului și implicit a apariției gudronului umed, care poate duce la autoaprinderea coșului de fum. Dacă aveți un coș de fum improvizat și neizolat corespunzător vă recomandăm să îl înlocuiți imediat cu unul profesional. 

Sperăm că informațiile despre pregătirea pentru iarnă v-au fost utile.

Kaminhorn vă oferă o gamă largă de coșuri de fum profesionale. Livrăm rapid oriunde în țară. Verificați oferta noastră de focare de șeminee pe siteul https://kaminhorn.ro.

Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Aveți întrebări? Noi vă răspundem! Lăsați un comentariu mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *