Sfaturi

Volumul de lemne pentru foc destinat populației va fi majorat

Volumul de lemne pentru foc destinat populației va fi majorat

Romsilva a anunțat în această toamnă că adoptă măsuri de majorare a volumului de lemn pentru foc oferit populației, astfel încât cererea pentru acest tip de combustibil să poată fi acoperită. În același timp este evaluată posibilitatea relocării din zonele pădurilor administrate, a unor cantități de lemn pentru foc din punctele unde există un surplus, în special în zonele de munte, către locațiile deficitare. Aceste măsuri încearcă să  echilibreze astfel piaţa lemnului pentru foc pentru toate persoanele din țară.

blank

Consumul de lemn de foc a crescut semnificativ față de anul trecut

În primele opt luni ale acestui an, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a livrat direct populației 1.217.464 metri cubi lemn pentru foc, cu 362.399 de metri cubi mai mult decât în perioada similară a anului trecut, și se estimează că până la finalul anului, volumul de lemn pentru foc oferit direct populației va fi de circa două milioane de metri cubi, potrivit unui comunicat Romsilva.

Motivele măririi volumului de lemne de foc

Această măsură a Romsilva vine ca un răspuns în fața cererii tot mai mari pentru combustibil lemnos din partea cetățenilor români din toate regiunile țării. Dacă până anul acesta lemnul era un combustibil cel mai adesea utilizat în zonele de munte, scumpirea gazului și a energiei electrice l-au transformat într-o sursă de căldură preferată și pentru locuințele de la câmpie.

blank

Avantajele lemnului în fața combustibililor fosili

  1. Autonomia energetică - lemnul vă permite să vă bucurați de independența față de distribuitorii de energie. Utilizând lemn puteți gestiona îndeaproape cantitatea de combustibil utilizată și implicit cheltuielile. Lemnul este plătit înainte a fi consumat, astfel că nu veți mai cunoaște stresul facturilor la încălzire care pot surprinde în cele mai nepotrivite momente;
  2. Economia - combustibilul solid este mai economic decât gazul și energia electrică, mai ales datorită faptului că România deține resurse de lemn din propriile păduri. În plus, lemnul poate fi cumpărat verde și în cantități mari și depozitat pentru a se usca, economisind astfel bani;
  3. Întreținerea pădurilor - atât timp cât lemnul este exploatat în mod corect, utilizarea acestuia cu scop de combustibil nu dăunează pădurilor, ci contribuie la menținerea acestora curate. Ritmul ideal este acela de a planta un număr de copaci direct proporțional cu cel al arborilor tăiați, astfel încât suprafețele forestiere să fie reînnoite constant. Astfel, sunt reduse deșeurile din păduri, răspândirea bolilor și a paraziților vor fi limitate, iar sectorul forestier și implicit persoanele care lucrează în acest domeniu vor avea mai multe fonduri;
  4. Reducerea cantității de CO2 emisă - prin ardere lemnul eliberează aceeași cantitate de carbon precum în cazul în care ar fi lăsat să putrezească. În plus, creșterea copacilor pentru a fi tăiați le permite în timpul vieții să producă oxigen.
blank

Avantajele unei surse de căldură pe lemne

Recomandăm instalarea unui șemineu pe lemne, ori a unei sobe sau centrale, fie ca sursă principală de căldură, fie în rol secundar. În primul rând, prezența unei astfel de surse de încălzire vă oferă confortul de a vă încălzi chiar și atunci când există probleme cu rețelele de gaz sau energie electrică. Situația socio-politică actuală ne-a demonstrat că nu ne putem baza pe distribuitorii de gaz, prețurile acestui combustibil fiind foarte ușor influențabile. Însă, chiar dacă nu vă preocupă aspectul financiar, o criză de combustibil ar putea cauza limitarea sau oprirea distribuirii acestuia. Astfel, depozitarea unei cantități de lemne va fi întotdeauna soluție de rezervă eficientă.

În plus, un sistem de încălzire pe lemne vă poate ajuta să economisiți bani atunci când este utilizat în paralel cu centrala pe gaz, de exemplu. Puteți afla mai multe despre sursele suplimentare de căldură pe lemne din articolul nostru dedicat.

Iar motivul mai puțin practic, dar mai sentimental este acela al plăcerii aprinderii focului natural pe lemne. Confortul termic, frumusețea flăcării și conexiune cu natura pe care o presupune întreg procesul vor fi un motiv de bucurie în fiecare zi a sezonului rece.

Așadar, anul acesta toate indiciile arată un interes tot mai mare al românilor față de utilizarea lemnului pentru foc în defavoarea gazului și a energiei electrice.

Sperăm că informațiile despre combustibilul lemnos v-au fost de folos.

Kaminhorn vă oferă o gamă foarte variată de termoșeminee, șeminee decorative și sobe pe lemne. Oferim consultanță gratuită și manuale de montaj detaliate, alături de videoclipuri cu instrucțiuni. Livrăm rapid și oriunde în țară. Verificați oferta noastră pe site-ul https://kaminhorn.ro.

Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Aveți întrebări? Noi vă răspundem! Lăsați un comentariu mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *