Ghiduri

Cum să-ți pregătești casa pentru sezonul rece din 2022

Cum să iti pregătesti casa pentru sezonul rece din 2022

Sezonul rece din acest an se anunță friguros și în casele europenilor. Recomandările de reducere a temperaturii în interior la un maxim de 19 grade pentru a economisi energie ne pot îngrijora, însă noi vă propunem o serie de măsuri pe care le puteți lua pentru a vă asigura că locuința dumneavoastră este pregătită pentru această iarnă.

Verificarea izolării zidăriei

Izolația este un aspect esențial pentru îmbunătățirea eficienței energetice a locuinței dumneavoastră. O izolație deficitară va duce la pierderi de căldură, ceea ce va duce la un mediu de viață inconfortabil și la creșterea costurilor de combustibil. Izolația vă va ajuta să economisiți bani!

În medie, costurile de izolare a unei clădiri se amortizează în primele două-trei sezoane reci.

Verificati izolatia zidariei

Verificarea tâmplăriei

Adesea, tâmplăria este principalul „vinovat” pentru pierderile de căldură. Aceasta poate fi deteriorată, veche, negândită să asigure un indice de confort sau poate avea garnituri învechite și închideri neetanșe, etc. Astfel, căldura din interiorul locuinței se pierde cu ușurință, chiar dacă sistemul dumneavoastră de încălzire este unul eficient. Tâmplăria este probabil să fie principalul "vinovat" pentru pierderile de căldură. Este ușor să pierzi căldură din interior, chiar și cu un sistem de încălzire bun.

Apelați la un specialist în tâmplărie pentru o evaluare completă. Acesta vă poate recomanda soluția potrivită pentru necesitățile dumneavoastră.

Imagine cu o fereastră iarna și textul verificați tâmplăria

Verificarea acoperișului - izolație, etanșeitate, ferestre

Iarna, pierderile de căldură se pot produce prin acoperiș. Este foarte important ca acoperișul să fie căptușit cu izolație. Verificați dacă acesta este izolat corespunzător și umpleți orice goluri constatate. Există și situații în care pot fi identificate goluri spre exterior, etanșarea între căpriori și acoperiș, unde se poate pierde, de asemenea, căldură.

Dacă aveți  ferestre vă recomandăm să le supuneți unei verificări specializate pentru a vă asigura că și această parte a tâmplăriei este conformă.

Verificati izolatia acoperisului

Izolarea țevilor de căldură

Pentru a fi eficiente, caloriferele/radiatoarele trebuie să ajungă la temperatura optimă conform reglajului. În funcție de traseul țevilor, dacă acestea nu sunt izolate, atunci când traveresează încăperi/spații reci, ele vor suferi pierderi de căldură ale agentului termic, scăzând astfel randamentul caloriferelor. 

Verificați traseul țevilor și remediați problemele constatate, asigurându-vă că acestea sunt izolate corespunzător.

Izolati tevile de caldura

Optimizarea centralei termice

Pentru o funcționare la un randament mai ridicat, centrala termică poate fi optimizată prin câteva metode:

  • Termostat - Un termostat  setat după nevoile dumneavoastră va contribui semnificativ la optimizarea costurilor de încălzire. Atunci când nu este nimeni acasă, termostatul poate fi setat pe o temperatură mai mică, iar atunci când vă aflați în interiorul locuinței, o temperatură normală (de exemplu, 22 de grade). De asemenea, în timpul nopții, nu este necesară o temperatură foarte mare. 

Informativ

Conform studiilor, somnul ideal poate fi obținut cu o temperatură ambientală cuprinsă între 16 și 19 grade.

  • Rolul returului - Centrala termică (mai ales cea pe combustibil solid lemn, cărbuni, etc.) trebuie reglată corespunzător de un instalator profesionist autorizat. Recomandăm reglarea temperaturii returului agentului termic peste 65°C, eliminând astfel pericolul de condens și obținând un randament al arderii mult mai ridicat. De asemenea, eliminarea condensului apărut în urma temperaturii returului va face întreținerea centralei și a coșului de fum mult mai ușoară și durata de viață mult mai lungă.
  • Rolul aportului de aer curat - Aportul de aer curat este obligatoriu pentru o funcționare corectă a sursei de căldură. Atunci când priza de aer este instalată corespunzător, aerul curat, oxigenat, va ajuta ca arderea combustibilului să se facă complet, eficient și cu degajare mai mare de temperatură, ceea ce va spori eficiența sursei dumneavoastră de căldură.

Atenție!

Este obligatorie instalarea unei prize de aer pentru a asigura funcționarea corectă a sursei de căldură!

iMAGINE CU O CENTRALĂ PE PELEȚI ȘI TEXTUL OPTIMIZAȚI CENTRALA TERMICĂ

Folosiți doar lemn uscat!

Pentru cele mai bune rezultate, cumpărați lemnul primăvara (sau cu 2 ani înainte), apoi depozitați-l într-un loc uscat și bine ventilat. Cumpărarea de lemn uscat este mai eficientă decât cea de lemn umed (cumpărat în grabă toamna sau la mijlocul iernii). Acest lucru se datorează faptului că lemnul uscat are un randament termic mai mare, degajând de 2-3 ori mai multă căldură decât lemnul umed. De asemenea, lemnul "verde" umed duce la condens pe coșul de fum și în sursa de căldură (încălzirea centrală).

Imagine cu bucăți de lemn și textul folosiți doar lemn uscat

Atenția față de coșul de fum

Este adevărat că, în majoritatea cazurilor, coșurile de fum sunt cea mai importantă componentă a instalației de încălzire. Acestea sunt responsabile atât de siguranța dumneavoastră, cât și de buna funcționare a sursei de căldură în parametri optimi. Nu uitați să acordați o atenție maximă acestui element important, de la achiziționarea unui coș de fum conform (proiectat și produs special pentru a fi utilizat ca și coș de fum, nu este alcătuit din elemente de ventilație, cărămizi de fațadă etc.) până la întreținerea anuală corespunzătoare (curățarea coșului de fum – cu ajutorul unui coșar profesionist) și verificări periodice împotriva deteriorării cauzate de umiditate (controlul scurgerilor și izolarea termică).

Conform IGSU, peste o treime din incendiile de locuințe produse anual au drept cauză coșul de fum. De aceea vă recomandăm să acordați atenție maximă coșului de fum, de la achiziția unui coș de fum conform (proiectat și produs special pentru a fi folosit ca și coș de fum, nu din cărămidă de zidărie, elemente de ventilație, etc.) până la întreținerea corespunzătoare anuală (curățarea coșului de fum – apelând la un coșar profesionist) și verificarea periodică a acestuia.

Un coș de fum corespunzător va asigura și o perfomanță bună a sursei de căldură (centrala pe lemne, etc.), reducând condensul și asigurând un tiraj optim, favorizând astfel ardererea completă a lemnelor, ceea ce contribuie la reducerea consumului de lemne, dar și la mărirea duratei de viață a sursei de căldură.

Important!

Vă recomandăm verificarea coșului actual (dacă există), urmărind următoarele aspectele: izolație, etanșeitate, curățarea coșului, diametru (dacă este suficient pentru sursa de căldură), dacă coșul de fum este conform (materiale și constructive) și dacă este dimensionat corespunzător, etc.

În urma evaluării preliminarii, puțeti lua decizia potrivită pentru dumneavoastră: remedierea problemelor și consolidarea coșului de fum actual sau achiziția unui coș de fum nou.

Acordati antentie cosului de fum

Kaminhorn vă pune la dispoziție o gamă variată de focare de șemineu profesionale, atestate european la cele mai înalte standarde de calitate. Verificați oferta noastră pe site sau contactați-ne pentru mai multe informații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *