Ghiduri

Lemnele potrivite pentru foc

lemnele potrivite pentru foc

În România se comercializează diverse tipuri de lemn sub eticheta „lemne pentru foc”. Însă există anumite soiuri de arbori care au un lemn mai potrivit și mai eficient decât altele. 

Importanța lemnului corespunzător

Combustibilul utilizat este un factor cheie care poate influența în mod semnificativ funcționalitatea și durata de viață a sistemului de încălzire.

Arderea unui lemn prost calitativ poate determina o multitudine de probleme, precum:

  • înfundarea coșului de fum;
  • ardere ineficientă și randament scăzut, fără a încălzi complet spațiul dorit;
  • emanarea de gaze și mirosuri neplăcute sau pătrunderea fumului în locuință;
  • deteriorarea focarului;
  • murdărirea frecventă a sticlei.

Dacă investiți într-un șemineu sau o sobă de calitate, vă recomandăm să fiți mereu atent la lemnul pe care îl folosiți pentru foc. Chiar dacă un lemn calitativ va costa mai mult, în final, randamentul mare și buna funcționare a focarului vă va aduce economii semnificative.

Tipuri de lemn de esență

Esența lemnului

Există două tipuri de lemn, cel de esență tare și cel de esență moale. În mod informal, arborii considerați a fi de esență tare sunt de obicei cei din familia foioaselor: carpen, fag, stejar, salcâm. Lemnul de esență moale provine de la conifere (rășinoase): brazi, molizi, pini.

Diferența dintre cele două esențe o dă timpul de ardere. Rășinoasele ard mai repede și produc o căldură foarte mare într-un timp foarte scurt, de aceea sunt bune pentru a prinde focul, însă nu pentru a-l întreține. Foioasele ard mai lent și degajă căldură pe parcursul unei perioade mai lungi. Acestea din urmă sunt mai scumpe, însă sunt cele mai indicate pentru a încălzi locuința.

Imagine cu bucăți de lemn și textul folosiți doar lemn uscat

Umiditatea lemnului

Este esențial gradul de uscare al lemnelor pentru foc astfel încât acestea să de un randament bun și să nu provoace apariția condensului acid. Lemnele nu trebuie să aibă o umiditate de pe 20%. Dacă dispuneți de spațiu de depozitare, vă recomandăm achiziția acestora atunci când sunt verzi, deoarece sunt mai ieftine. Ele trebuie ținute timp de aproximativ doi ani într-un spațiu ferit de umiditate și abia apoi pot fi utilizate pentru a aprinde focul.

Pentru mai multe informații despre cum puteți usca lemnele pentru foc vă invităm să citiți articolul nostru dedicat de pe blog.

Puterea calorică a lemnului

Lemnul produce energie prin ardere, energie pe care noi o percepem drept căldură. Cantitatea de căldură degajată de lemnul prin ardere reprezintă puterea lui calorică, care înseamnă cantitatea de căldură degajată la arderea unui kg de lemn de foc. Aceasta se măsoară în kcal/kg și kWh/kg.

Fiecare tip de copac are o putere calorică specifică. Aceasta este influențată și de gradul de umiditate al lemnului, însă în cazul în care umiditatea este în jur de 15%, atunci speciile de arbori se încadrează în următorii parametri:

puterea calorica a lemnului

Un element care influențează puterea calorică a lemnului este densitatea acestuia. Trunchiul, care este mai dens are o putere calorică mai mare, însă partea superioară a copacului este mai afânată și randamentul acesteia va fi mai scăzut.

Și cantitatea de apă conținută de arbore la momentul tăierii contează. În urma uscării, apa lasă goluri care vor determina transformarea lemnului într-unul afânat. Stejarul, de exemplu, are o umiditate de 40% atunci când este viu, pe când plopul sau salcia au o umiditate de 60%.  Astfel, stejarul va avea o putere calorică mai mare odată uscat și va oferi un randament mai mare.

lemne pentru foc

Problemele cauzate de lemnele necorespunzătoare

Apariția condensului

Umezeala excesivă din lemn scade puterea calorică. În timpul procesului de ardere, puterea calorică va fi folosită pentru a evapora apa din lemn, iar energia rămasă nu va fi suficientă pentru a asigura încălzirea. Vaporii de apă produși scad temperatura arderii și duc la apariția condensului, care se acumulează pe pereții interiori ai focarului și ai coșului de fum. Această funingine se poate aprinde sau poate înfunda evacuarea, ceea ce înseamnă riscuri pentru siguranța familiei dumneavoastră.

Aflați mai multe informații despre ce este și cum se poate preveni condensul acid din articolul nostru dedicat de pe blog.

Randamentul scăzut

Arderea unui lemn de esență moale sau a unui lemn cu o umiditate mare înseamnă consumarea unei cantități mai mari de combustibil pentru a menține nivelul de confort termic optim. Asta înseamnă veți cheltui mai mulți bani pe lemne mai ieftine în timp, decât dacă ați alege lemne de calitate superioară.

Atenție!

Nu puneți pe foc:

  • lemne tratate cu substanțe chimice. Acestea pot emana vapori periculoși pentru sănătatea dumneavoastră sau pot duce la autoaprinderea coșului de fum, ori deteriorarea sistemului de încălzire. 
  • lemne provenite din deșeuri, precum cele utilizate la construcții. Dacă nu aveți siguranța faptului că utilizați un lemn curat este mai bine să evitați punerea acestuia pe foc.
  • lemne umede. Gradul de umiditate al lemnului poate fi măsurat cu un aparat special dedicat, astfel încât să vă asigurați că acesta s-a uscat corespunzător.

Sperăm că informațiile despre cele mai bune lemne pentru foc v-au fost utile.

Kaminhorn vă oferă o gamă largă de sobe, focare de șeminee și termoșeminee, testate și certificate la nivelul Uniunii Europene. Oferim consultanță gratuită și manuale de montaj detaliate, alături de videoclipuri cu instrucțiuni. Livrăm gratuit și rapid oriunde în țară. Verificați oferta noastră pe site-ul https://kaminhorn.ro.

Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Aveți întrebări? Noi vă răspundem! Lăsați un comentariu mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *